Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Κατάργηση οδοιπορικών μετακινούμενων εκπαιδευτικών


Σε μια περίοδο, που ο κλάδος των εκπαιδευτικών, ο πιο σκληρά δοκιμαζόμενος κλάδος δημοσίων υπαλλήλων, συνεχίζει να βάλλεται από παντού, η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα.
Παρά την πολύ μεγάλη μείωση, που έχουν υποστεί τα εισοδήματά μας, την παράλογη αύξηση του διδακτικού ωραρίου μας κατά 10%, την κατάργηση στην πράξη της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης, το πάγωμα κάθε βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής, ετοιμάζεται μία ακόμα περικοπή στο εισόδημά μας.  
Η πρόταση νόμου «Δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός επικράτειας» δείχνει καθαρά της πρόθεση της κυβέρνησης και την εκτίμηση, που τρέφει στον μάχιμο εκπαιδευτικό.
Στο άρθρο 9 παρ. 2 προβλέπεται ότι, τα οδοιπορικά θα καταβάλλονται πλέον μόνον σε όσους μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο για συμπλήρωση ωραρίου την ίδια μέρα. Καταργείται έτσι ουσιαστικά η καταβολή οδοιπορικών εξόδων σε όσους εκπαιδευτικούς υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε 2 ή περισσότερα σχολεία σε διαφορετικές ημέρες.
Ταυτόχρονα, με το άρθρο 8 του ίδιου νομοσχεδίου,  το ύψος της χιλιομετρικής αποζημίωσης θα καθορίζεται στο εξής με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα καθορίζει πλέον και το ανώτατο όριο χιλιομέτρων ανά μήνα, για όσους εκπαιδευτικούς μετακινούνται, πέραν του οποίου καθένας θα δικαιούται το ελάχιστο αντίτιμο του φθηνότερου εισιτηρίου!
Την ίδια στιγμή στο άρθρο 15 εξαιρεί από τις περικοπές στις δαπάνες μετακίνησης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ στο άρθρο 22 καθορίζει την ημερήσια αποζημίωση βουλευτών και υπουργών στα 40 € ανά ημέρα για μετακινήσεις στο εσωτερικό και στα 100 € ανά ημέρα για μετακινήσεις στο εξωτερικό.
Καλείται δηλαδή ο εκπαιδευτικός, που για τις ανάγκες της υπηρεσίας του μετακινείται μέχρι και σε 5 διαφορετικά σχολεία, να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλύψει τη δαπάνη της μετακίνησής του.  
Εμείς οι εκπαιδευτικοί της Πιερίας δηλώνουμε ότι, δεν επιθυμούμε να λαμβάνουμε τις πενιχρές, έτσι κι αλλιώς, αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις μας, με την προϋπόθεση οι αποδοχές μας να είναι το 1/3 των αποδοχών ενός βουλευτή.
Σε διαφορετική περίπτωση καλούμε την πολιτεία να προχωρήσει σε γενναία αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης στο δύσκολο έργο μας ή έστω να φροντίσει για τη δωρεάν μετακίνησή μας στα σχολεία, που υπηρετούμε, όπως συμβαίνει με τους στρατιωτικούς.

Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Πιερίας