Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για εκείνους που το 1912 έστησαν τις γέφυρες στον Αξιό ώστε να περάσει ο ελληνικός στρατός και να απελευθερώσει Θεσσαλονίκη

 Ε. Φωτόπουλος: "Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ηρώων της Χαλάστρας"
          " Το παράδειγμα της ανιδιοτελούς προσφοράς των ανθρώπων αυτών προς την πατρίδα είναι το μήνυμα. Σε μια εποχή που το ατομικό συμφέρον και η ιδιοτέλεια κυριαρχούν έναντι του συλλογικού, έχουμε το παράδειγμα των ανθρώπων αυτών που ποτέ δεν εξαργύρωσαν την ιστορικά ανυπολόγιστη προσφορά τους. Των ανθρώπων που αφοσιώθηκαν με την απλότητα ήθους και την καθαρότητα ψυχής απέναντι σε ιδανικά, έννοιες, λέξεις όπως η πατρίδα. Λέξεις που σήμερα τις έχουμε ξεχάσει, διαστρεβλώσει, λοιδορήσει, υπονομεύσει. Μαζί και τη συλλογική μας αυτοεκτίμηση, μαζί και την εθνική μας αξιοπρέπεια". Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος απένειμε φόρο τιμής στους "ήρωες της Χαλάστρας" που τη νύχτα της 22ας Οκτωβρίου 1912, έδωσαν νου, ψυχή και περιουσία για να στηθούν οι γέφυρες ώστε να περάσει ο ελληνικός στρατός και να απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη.


          Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 18 Οκτωβρίου,    στο Μυγδόνειο Κλειστό Γυμναστήριο Χαλάστρας, ο Δήμος Δέλτα σε συνεργασία με τον Κοινωνικό και Πολιτιστικό Οργανισμό, απένειμε τιμητική πλακέτα στις οικογένειες των Γεωργίου Νταλιγκάρη, Αστέριου Τσόκα, Αλέξανδρου Αναγνωστόπουλου, Θεοχάρη Γράμπα, Αστέριου Μαρκούδη αλλά και σε όλους τους Χαλαστρινούς που στις 22 Οκτωβρίου 1912, τη νύχτα που απελευθερώθηκε η Χαλάστρα μετά από 482 χρόνια οθωμανικού ζυγού, βοήθησαν τον ελληνικό στρατό.
          Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Σ. Αναστασιάδης, ο εκπρόσωπος του Γ' Σ.Σ, Ευαγγελινός, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γ. Μπισμπινά και Κ. Γιουτίκας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαριάνθη Δημοπούλου, ο αντιδήμαρχος Δ. Κηπουρός, η Αντιπρόεδρος του ΚΠΟΔΔ Ελένη Νικολτζούκη, εκπρόσωπος του ΑΤ Χαλάστρας, πρώην Δήμαρχοι της Χαλάστρας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων.
          





Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες στον Μακεδονικό Αγώνα και στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ε. Φωτόπουλου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στα γεγονότα της Χαλάστρας, είπε: "Εκείνη την εποχή, η συλλογικότητα και η εθνική συνείδηση ήταν τρόπος σκέψης, δεν ήταν θέμα συζήτησης και αμφισβήτησης. Γι' αυτό και ο ελληνισμός επιβίωσε επί 482 χρόνια, χωρίς να ξεχάσει γλώσσα, θρησκεία, πατρίδα".
          "Ως διοίκηση του Δήμου έχουμε πάρει την απόφαση να αναδείξουμε αυτή την ιστορία της εθνικής προσφοράς των Χαλαστρινών στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μας. Γιατί είναι μια ιστορία που ξεπερνά τα τοπικά όρια. Γιατί είναι μια πτυχή του αγώνα που μας κάνει περήφανους και ως δημότες του Δήμου Δέλτα και φυσικά ως Έλληνες. Θέλουμε αυτή την περηφάνεια να την κατανοήσουμε για να τη νοιώσουμε. Κι εμείς και τα παιδιά μας! Θέλουμε να δούμε τις αρχές, τις αξίες, τον τρόπο ζωής και σκέψης αυτών των απλών πλην σοφών ανθρώπων και μέσα από αυτές να πορευτούμε και σήμερα. Να αντιληφθούμε ότι σήμερα, που η Ελλάδα πάλι ταλανίζεται και βιώνει έναν πανθομολογούμενο οικονομικό πόλεμο, πρέπει να ξαναγεννηθούν άνθρωποι που βάζουν το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το προσωπικό" συμπλήρωσε.
          Στη συνέχεια η Φιλαρμονική Ορχήστρα Σίνδου ερμήνευσε εμβατήρια και τραγούδια της εποχής, ενώ ακολούθησαν οι αφηγήσεις ιστοριών σχετικά με τα τιμώμενα πρόσωπα από την κ. Ρίτα Μαρκούδη - Καραμπόλα και τραγούδια από τη Χορωδία του Συλλόγου "Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών" Χαλάστρας, που καθήλωσαν το κοινό.
          Οι απονομές τιμητικής πλακέτας στις οικογένειες Νταλιγκάρη, Τσόκα, Αναγνωστόπουλου, Γράμπα, Μαρκούδη και στους κατοίκους της Χαλάστρας έγινε σε κλίμα συγκίνησης, με ευχαριστίες από την πλευρά των οικογενειών προς τη διοίκηση του Δήμου και την ευχή να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η προσπάθεια ανάδειξης των γεγονότων της νύχτας της 22ας Οκτωβρίου 1912.

          Τέλος, το χορευτικό Τμήμα Χαλάστρας του ΚΠΟΔΔ παρουσίασαν χορούς της Μακεδονίας και της Θράκης