Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ…..

Του Παναγιώτη Σαββίδη.

To προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι σε εξέλιξη, με χιλιάδες ανθρώπους, από την Μέση Ανατολή, την βόρεια Αφρική, να αφήνουν της εστίες τους, που μαίνονται πολεμικές  συγκρούσεις, <<εμφύλιες>> συρράξεις, εχθροπραξίες.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της <<Αραβικής Άνοιξης>>, που εκθείαζαν αστικές δυνάμεις, οπορτουνιστές σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, κυρίως. Σχέδιο που άκουγε στο όνομα  <<Νέα Μεγάλη Μέση Ανατολή>>. Παρακολουθούμε σήμερα ένα μόνο τμήμα των συνεπειών  αυτού του σχεδίου.

  Παράλληλα βλέπουμε τη σημαίνει ιμπεριαλιστική ειρήνη η αλλιώς ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο. Σε Αφγανιστάν, Ιράκ, αφού οι ιμπεριαλιστές επενέβηκαν το 2001 και 2003 αντίστοιχα εκεί, με το πρόσχημα να φέρουν στους λαούς της περιοχής, ειρήνη, ασφάλεια, δημοκρατία.
Οι επεμβάσεις των Ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ  - ΝΑΤΟ- Ε.Ε., σε Ιράκ, Αφγανιστάν, οι αλλαγές των καθεστώτων σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, με το επικάλυμμα της λαϊκής εξέγερσης, ένα στόχο είχαν και έχουν.
Την χάραξη νέων ζωνών επιρροής, το ξαναμοίρασμα περιοχών με πετρέλαιο, τον έλεγχο δρόμων των ενεργειακών πηγών, στα πλαίσια της όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κέντρων όπως ΗΠΑ – Ε.Ε.- ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ. Αφού όποια ιμπεριαλιστική δύναμη, για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί και υπηρετεί, ελέγξει ενεργειακές πηγές, πετρέλαια, φυσικό αέριο, θα χει κερδίσει έδαφος στο φόντο της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
Η οικονομική κρίση, είναι κρίση του ίδιου του συστήματος, της καπιταλιστικής οργάνωσης της οικονομίας και απορρέει από της ίδιες, της  νομοτέλειες της. Το ξεπέρασμα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, προς όφελος των μονοπωλίων, των καπιταλιστών, από την μια, απαιτεί καταστροφή παραγωγικών διαμέσων, ζωντανή εργασία και από την άλλη  έλεγχο ενεργειακών πόρων, πετρέλαια , φυσικό αέριο. Της συνέπειες αυτών πολιτικών προς όφελος των κεφαλαιοκρατών, της πληρώνουν οι λαοί, είτε στο εσωτερικό των χωρών, με της αντεργατικές , αντιλαϊκές, πολιτικές φτωχοποίησης και εξαθλίωσης η με τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων από της εστίες τους και γίνονται πρόσφυγες και μετανάστες. Και  όσο θα οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα των περιοχών, μια γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύρραξη, με τα χαρακτηριστικά παγκοσμίου πολέμου  είναι προς πυλών.
Η Ε.Ε. αποτελεί τον θύτη και συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Μια περιοχή, ένα τόξο, που ξεκινάει από την Ουκρανία, επεκτείνεται στην Μέση Ανατολή και φτάνει μέχρι την Βόρεια Αφρική. Μια έφλεκτη περιοχή εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της περιοχής.
Στα παιχνίδια αυτά των ιμπεριαλιστών, έχουν επιστρατευτεί φασίστες, ναζιστικές οργανώσεις, ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις. Κάθε είδους υποχθόνιας αντιδραστικής δύναμης, σε διατεταγμένη υπηρεσία. Από την  μια είναι έτοιμες να πάρουν μέρος και να υποστηρίξουν σχέδια αποσταθεροποίησης  περιοχών  και από την άλλη να συμβάλλουν στο πλευρό ιμπεριαλιστικών πόλων, για να συγκρουστούν και να χύσουν το αίμα των λαών, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Τέτοιο ρόλο παίζουν και οι ναζί της << χρυσής αυγής >>στην Ελλάδα. Που μέσα από το φασιστόσαιτ τους, υμνούν τους Ρώσους στρατοκράτες ιμπεριαλιστές, υποδαυλίζουν το θρησκευτικό, ρατσιστικό μίσος. Τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του Ρώσικου ιμπεριαλισμού, που μάχεται  από την σκοπιά των Ρώσικων μονοπωλίων για να διασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντα τους  στην Συρία, και ευρύτερα στην περιοχή, έναντι των ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως ΗΠΑ – Ε.Ε.
Σε αυτό το φόντο προσπαθούν να προσεταιριστούν και οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για τη προώθηση και εξυπηρέτηση  των συμφερόντων, των εγχώριων κεφαλαιοκρατών, που θέλουν και αυτοί να κερδίσουν από την πίττα των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που συνεχώς περιπλέκεται με επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς. Η ιστορική εμπειρία και  πείρα δείχνει, όσες φορές συνταχθήκαμε πίσω από κάποια ιμπεριαλιστική δύναμη ενεργά, είχαμε και κάποια τραγωδία για τον λαό μας, βλ. Μικρασιατική καταστροφή.
Οι εξελίξεις απαιτούν επαγρύπνηση από τον λαό, τους λαούς της περιοχής. Να μην παρασυρθούν από τα μισαλλόδοξα μηνύματα μίσους, ρατσισμού, θρησκευτικού φανατισμού, που αξιοποιούν προσχηματικά οι ιμπεριαλιστές, για τα αιματηρά σχέδια τους.
 Να μην γίνουν οι λαοί κρέας στα κανόνια των πολεμοκάπηλων και των ιμπεριαλιστών. Να μην συνταχθούν κάτω από ξένες σημαίες, ως προς τα ταξικά τους συμφέροντα.
 Αυτό είναι σήμερα γνήσια, πατριωτική, λαϊκή, στάση. Και όχι να γίνεσαι φερέφωνο ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, αναλώσιμος για τα συμφέροντα τους, όπως κάνουν όλες οι αστικές πολιτικές  δυνάμεις, η συγκυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ)  και οι νάζι της <<χρυσής αυγής>>, που κατά τα άλλα δηλώνει και αντισυστιμική.
Ο λαός μας τώρα, να προσθέσει στην καθημερινή του πάλη, ότι είναι ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να απαιτήσει καμιά διευκόλυνση στα γεράκια του πολέμου ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Να μην δοθούν λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι για την διευκόλυνση τους, όχι γη και νερό στους φονιάδες των λαών. Να σταθεί αλληλέγγυος, όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να μην περάσουν τα κατασταλτική μέτρα και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί τύπου FRONDEX. Να βοηθηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να απαιτήσουμε  ανοιχτά σύνορα και να πάνε στον προορισμό της αρεσκείας τους, να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκες ψυχών.
Τα αιτήματα αυτά να γραφτούν δίπλα σε αυτά για το δικαίωμα της δουλειάς, ενάντια στην ανεργία και φτώχεια, ενάντια στους μισθούς και συντάξεις πείνας, ενάντια στην υπονόμευση των κοινωνικών μας δικαιωμάτων.
 Γιατί από πίσω ένας είναι ο εχθρός και κοινός για όλους τους λαούς. Η ακόρεστη δίψα των καπιταλιστών -  μονοπωλίων για περισσότερο κέρδος. Τάση που ενισχύεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης και έχει αντικειμενική βάση που απορρέει από της νομοτέλειες της καπιταλιστικής οργάνωσης της οικονομίας.
Ταξική συσπείρωση των εργαζομένων, λαϊκή, κοινωνική συμμαχία των μικρομεσαίων της πόλης και του χωριού, μαζί με της γυναίκες και την νεολαία, ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Αυτός είναι ο δρόμος που θα βγάλει τον λαό στο ξέφωτο, της κοινωνικής ευημερίας, ειρήνης και κοινωνικής προκοπής, χωρίς οικονομικές κρίσεις, πολέμους, φτώχιες και λαϊκές δυστυχίες.

Σαββίδης Παναγιώτης