Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Αίτημα στις Τράπεζες μείωσης προμήθειας από τη χρήση καρτών


Μείωση της προμήθειας των Τραπεζών για τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης
Τη μείωση της προμήθειας των Τραπεζών από τη χρήση καρτών και μηχανημάτων POS ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας μας και του Νομού μας ειδικότερα, με επιστολή που έχει κοινοποιηθεί στις κεντρικές Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και στους Διευθυντές των Υποκαταστημάτων Κατερίνης.


    Σας κοινοποιούμε το πλήρες κείμενο της επιστολής.






Κατερίνη, 28 Δεκεμβρίου 2015



Προς : Τράπεζα της Ελλάδος

Κοινοποίηση : Διοικητή Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος & Δ/ντες Υποκ/των Κατερίνης

Διοικητή Τράπεζας Πειραιώς & Δ/ντες Υποκ/των Κατερίνης

Διοικητή Τράπεζας Eurobank & Δ/ντες Υποκ/των Κατερίνης

Διοικητή Τράπεζας Alpha Bank & Δ/ντες Υποκ/των Κατερίνης

Eλληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Ο.Ε.Π.Ε. Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης



ΘΕΜΑ: Μείωση προμήθειας των Τραπεζών από τη χρήση καρτών και μηχανημάτων POS στις επιχειρήσεις.



Αγαπητέ κύριε Διοικητά,

Σύμφωνα με κανονισμό της Ε.Ε. που ήδη έχει τεθεί σε ισχύ από της 9 Δεκεμβρίου, προβλέπεται η μείωση της προμήθειας των διατραπεζικών συναλλαγών και συγκεκριμένα σε 0,30 ευρώ για τις πιστωτικές και σε 0,20 ευρώ για τις χρεωστικές κάρτες, όμως έως και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί από τη χώρα μας.

Σήμερα η μέση προμήθεια που πληρώνει ένα εμπορικό κατάστημα στην Τράπεζα, η οποία ενσωματώνει και τη διατραπεζική προμήθεια, διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στο 2%-2,5% περίπου, με τις μεγάλες αλυσίδες να απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες, ακόμη και κάτω του 1%, λόγω του αυξημένου τζίρου που πραγματοποιούν με κάρτες. Το ως άνω ποσοστό που καταβάλλεται από τις εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει άμεσα να μειωθεί και να διαμορφωθεί στο 0,8% - 1%, ειδικά δε κατόπιν της υποχρεωτικής χρήσης των καρτών από τους καταναλωτές σύμφωνα με την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης.



Εξάλλου, από την εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. και της μείωσης των προμηθειών που πληρώνουν οι έμποροι, που αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο στην αλυσίδα της συναλλαγής, η μετακύλιση του οφέλους θα είναι τελικώς στους καταναλωτές. Επιπρόσθετα θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και το κόστος αποδοχής των καρτών στα τερματικά συστήματα (POS), που αποτελεί πάγιο αίτημα του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου, προκειμένου να διευρύνουν την αποδοχή των πιστωτικών και των χρεωστικών καρτών.

Σας επισημαίνουμε επίσης ότι η μείωση των διατραπεζικών προμηθειών θα εξαλείψει και τα κίνητρα για τη χρήση διαφορετικού τερματικού από κάθε τράπεζα. Η διαδικασία αυτή θα απλοποιήσει ουσιαστικά και τη χρήση του τερματικού για τους εμπόρους, οι οποίοι θα μπορούν μέσα από ένα μηχάνημα να διεκπεραιώνουν όλες τις συναλλαγές ανεξάρτητα από ποιος είναι ο εκδότης της κάρτας.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται επίσης εφικτός και ο στόχος για τη γενικευμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές.



Για το λόγο ότι το επόμενο διάστημα η χρήση των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών από τους καταναλωτές αναμένεται να αυξηθεί, παρακαλούμε όπως άμεσα προβείτε στην εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. για τη μείωση των διατραπεζικών προμηθειών από τη χρήση καρτών και των μηχανημάτων POS.

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ρέχας Κωνσταντίνος Πάππας Νικόλαος