Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η συνέντευξη του Γιώργου Κυριακίδη επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Κατερίνης και του “Άλλου Δρόμου” αποκλειστικά στην «ΑΛΗΘΕΙΑ».

Ο κ. Κυριακίδης μιλάει για θέματα που αφορούν την πόλη της Κατερίνης και όπως πάντα δυναμικός και χωρίς να κρύβει λόγια, δίνει απαντήσεις, ασκεί κριτική και κάνει προτάσεις.

Ο κ. Κυριακίδης μεταξύ άλλων αναφέρεται στο θέμα των βιοκλιματικών σχολείων της πόλης μας, στο Πολιτιστικό Κέντρο, το Κολυμβητήριο και σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που με τον έναν ή το άλλο τρόπο επηρεάζουν την ζωή του δημότη της Κατερίνης.
Διαβάστε τι μας είπε για όλα αυτά ο κ. Κυριακίδης:



Πολύς ο θόρυβος το τελευταίο διάστημα για το αν τα τρία νέα Δημοτικά Σχολεία που παρέδωσε ο Δήμος Κατερίνης είναι βιοκλιματικά ή όχι, με τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς να έχουν ενστάσεις και να διατυπώνουν διαμαρτυρίες. Ποια η άποψη σας για αυτό το θέμα;

Θεωρώ δεδομένο ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες τόσο των γονέων όσο και των εκπαιδευτικών που καθημερινά βρίσκονται μέσα στα νέα σχολεία, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και δέχονται τις επιπτώσεις κάποιων προβλημάτων που υπάρχουν .



Προχθές επισκέφτηκα το 19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και ομολογώ ότι παρότι ήμουν πάρα πολύ καλά ντυμένος, πάγωσα!
Φανταστείτε τα μικρά παιδιά που εξέρχονται της αίθουσας, που ήδη έχει μια θερμοκρασία κατάλληλη (20-22 βαθμούς), ξαφνικά να βρίσκονται σε ένα χώρο που άλλοι το ονομάζουν αίθριο ή εσωτερική αυλή, εγώ θα πω στο εσωτερικό του κτηρίου, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες(4-5 βαθμούς), τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία τους.


Το δώμα (η ταράτσα του σχολείου), το οποίο αντί να είναι επισκέψιμο και προσβάσιμο στα παιδιά είναι κλειδωμένο διότι  δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα, και  αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια παιδιών και ενηλίκων.
Να πω για την απουσία υποδομών όπως καλωδιώσεων στις αίθουσες για την πρόσβαση στο INTERNET ;
 Να πω για την επίστρωση με μάρμαρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου;
Γιατί δεν προβλέψανε στην μελέτη να τοποθετήσουν τα πολυχρηστικά δάπεδα που υπάρχουν στα γυμναστήρια;
 Γιατί ο Δήμος Κατερίνης βιάστηκε να λειτουργήσει κάτι που τελικά δεν ήταν έτοιμο να λειτουργήσει;
 Ας μην ξεχάσουμε τις πανηγυρικές δηλώσεις του στυλ «είμαστε έτοιμοι, εγκαινιάζουμε και ξεκινάμε»!



Αποδείχτηκε τελικά ότι δεν ήταν έτοιμοι…

Το χειρότερο όμως είναι ότι για ακόμη μια φορά δεν αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια της  Ευρωπαϊκής ένωσης ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Δεν αμφιβάλει κανείς ότι είναι σημαντικό να έχουμε τέσσερα νέα σχολεία στην πόλη μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε κριτική στα κακώς κείμενα αυτής της ιστορίας.

Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το πολύ σοβαρό θέμα με το αυθαίρετο σπίτι που υπάρχει στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης. Το σχολείο χτίστηκε γύρω από το αυθαίρετο το οποίο και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του αύλειου χώρου!


Ο εργολάβος ξεκίνησε τις εργασίες με την υπόσχεση από το Δήμο ότι μέχρι το τέλος των εργασιών το αυθαίρετο θα είχε φύγει. Γι’ αυτό και  είχε φέρει την εξωτερική περίφραξη του σχολείου, αριστερά και δεξιά του αυθαιρέτου και περίμενε να κατεδαφιστεί το αυθαίρετο για να την ολοκληρώσει.

 Όταν μετά από συνεχόμενες οχλήσεις προς τον Δήμο Κατερίνης τον ενημέρωσαν ότι το αυθαίρετο δεν θα κατεδαφιστεί, ολοκλήρωσε την περίφραξη με το αυθαίρετο μέσα στο σχολικό χώρο μόλις 4 μέτρα από την κεντρική είσοδο του σχολείου !
Έτσι  έχουμε αυτό το τραγελαφικό αποτέλεσμα, το αυθαίρετο να χωρίζει το γήπεδο μπάσκετ του σχολείου σχεδόν στη μέση  με τη μια μπασκέτα από την μια πλευρά του αυθαιρέτου και την άλλη μπασκέτα από την άλλη!


 Ο Δήμος Κατερίνης δεν έκανε απολύτως τίποτα για να δώσει μια λύση και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το αυθαίρετο είναι εκεί ακόμη και σήμερα.
 Πως είναι δυνατόν το ΕΣΠΑ να εγκρίνει την χρηματοδότηση του έργου όταν υπάρχει ένα αυθαίρετο μέσα στην μέση του σχολείου;
 Εμφανιζόταν στο σχέδιο της αρχικής μελέτης του σχολείου το αυθαίρετο;

 
Πολιτιστικό Κέντρο: Υπήρχε αναγκαιότητα για την κατασκευή του; Χρειαζόταν η πόλη της Κατερίνης Πολιτιστικό Κέντρο; Τι συμβαίνει;



Η Δημοτική αρχή είχε τότε εκείνη την άποψη.
Με τα σημερινά δεδομένα ίσως η απόφαση να ήταν διαφορετική.

Όταν λήφθηκε η απόφαση κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου προϋπήρξε  κάποια διαβούλευση, συζήτηση ή ανταλλαγή απόψεων με την κοινωνία της Κατερίνης ή με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις ή απλά ο Δήμος Κατερίνης αποφάσισε ότι θα κάνει το έργο;

Ακριβώς έτσι! Χωρίς να γίνει καμία διαβούλευση και χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία αποφάσισε μόνη της η δημοτική αρχή.
Φαντάζομαι όπως εγώ και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας, είναι πολλές φορές που αισθανόμαστε ότι η όποια αρχή είτε δημοτική είτε κυβερνητική τελικά αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς…
Αφού ξεκίνησε, λοιπόν η κατασκευή του έργου και 8 μήνες αφότου εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, το μόνο που έκανε ήταν μια περίφραξη στο χώρο. Τότε λοιπόν έθεσα το ερώτημα στον κ. Χιονίδη τι πρόβλημα υπάρχει και δεν προχωράει το έργο.



Ο Δήμαρχος, και αυτά είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά, αφού κατηγόρησε τους εργολάβους ότι ζητάνε πάντα κάτι περισσότερο, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και το έργο θα συνεχιστεί. Παρόλα αυτά μετά από 15 ημέρες έπεσε στα χέρια μου ένα  έγγραφο το οποίο αφορούσε τη λύση της σύμβασης της εργολαβίας με τον εργολάβο…
Όταν παρουσίασα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αυτό το έγγραφο και ζήτησα εξηγήσεις, ο Δήμαρχος δήλωσε ξανά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι έχει πάρει την έγκριση της διαχειριστικής αρχής ώστε να δημοπρατηθεί ξανά το έργο.
Και για να μην χαθεί το έργο συναινέσαμε και εμείς ως αντιπολίτευση στην νέα δημοπράτηση.
Όταν έγινε λοιπόν αυτή η νέα δημοπράτηση και μας την παρουσιάσανε, εκεί γέλασε και ο κάθε πικραμένος…
Γιατί ενώ ο πρώτος εργολάβος είχε πάρει το έργο με έκπτωση 52.5%, η σημερινή κοινοπραξία που εκτελεί το έργο το πήρε με 4.73%...
Σε χρήματα αυτό σημαίνει επιπλέον 2.800.000 ευρώ για να κατασκευαστεί το ίδιο έργο!
Φυσικά αυτό δεν μπορούσαμε να το αποδεχτούμε.
Παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, ελήφθη απόφαση από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να αποδεχθεί ο Δήμος αυτό το ποσοστό έκπτωσης του 4.73%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για ένα έργο που κατά δήλωση του κ. Χιονίδη δεν θα δινόταν ούτε ένα ευρώ, ήδη έχουν δοθεί πολλές χιλιάδες ευρώ για αποζημιώσεις, γνωμοδοτήσεις, δικηγόρους κ.α



Τώρα σε πιο σημείο ήμαστε;

Αυτή την στιγμή υπάρχει απόφαση σύμφωνα με την οποία το έργο έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ λόγω πολεοδομικών παραβάσεων και ζητούν από το Δήμο Κατερίνης να επιστρέψει  1.700.000 ευρώ!
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος κ. Χιονίδης ανέφερε ότι υπάρχει απόφαση που ανατρέπει την επιστροφή των χρημάτων από το Δήμο Κατερίνης.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ,μέχρι την εκδίκαση της ένστασης που κατέθεσε ο Δήμος Κατερίνης απλά έχει ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης.
Επίσης αναγκάζεται τώρα ο Δήμος να τροποποιήσει και το σχέδιο πόλης διότι σύμφωνα με την απόφαση της δημοσιονομικής προσαρμογής το κτίριο χτίστηκε με πολεοδομικές παραβάσεις.

Γιατί παραμένει αναξιοποίητος ο χώρος της ΕΚΑΒΗΣ; (παλιάς καφετερίας στο ισόγειο του κτηρίου)


Ο χώρος παραμένει κλειστός και αναξιοποίητος τα τελευταία 2-3 χρόνια με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής.
Ένας χώρος ο οποίος θα μπορούσε είτε να αποφέρει έσοδα στο  Δήμο Κατερίνης είτε να αξιοποιηθεί προς όφελος του δημότη. Μία πολύ καλή κατά την άποψή μου πρόταση, την οποία είχα κάνει και στο παρελθόν, είναι η δημιουργία ενός πρότυπου δημοτικού παιδικού σταθμού.


Μιλάμε για ένα χώρο μέσα στο Πάρκο, μέσα στον φυσικό πνεύμονα της πόλης, ευάερο, ευήλιο και με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία μικρών παιδιών.
Αυτή την στιγμή λειτουργούν κάποιοι παιδικοί σταθμοί που, ας μην γελιόμαστε, δεν έχουν και τις καλύτερες προδιαγραφές.
Δίνουμε σε αυτούς τους παιδικούς σταθμούς 1000-2000 ευρώ το μήνα σε ενοίκια και έχουμε αναξιοποίητο αυτό τον χώρο.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης. Είναι προσβάσιμη για όλους; Πχ ΑΜΕΑ;



Αυτή τη στιγμή η βιβλιοθήκη είναι άβατο για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος από την Δημοτική Αρχή έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη από όλους! Εξετάζοντας ίσως το ενδεχόμενο εγκατάστασης εξωτερικού ανελκυστήρα.

Παιδικές χαρές, σε πιο σημείο είμαστε;


Άλλη μία αδυναμία της δημοτικής αρχής να συντηρήσει και να αποκαταστήσει τις παιδικές χαρές και την λειτουργία τους. Γεγονός οφθαλμοφανές σε όλους τους δημότες.


Εμείς ως συνδυασμός με πρωτοβουλία των τριών τοπικών συμβούλων μας, της Σοφίας Ελευθεριάδου, του Τάσου Γιαμούζη και του Κώστα Ζάννα είχαμε ξεκινήσει μια διαδικασία να γίνονται κάποιες συγκεντρώσεις ανά γειτονιά όπου εκεί τέθηκε και το ζήτημα των παιδικών χαρών .
Σήμερα, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι παιδικές χαρές του Δήμου Κατερίνης είναι ακατάλληλες και μη πιστοποιημένες. 

Καμία ανακοίνωση του τύπου «ΕΙΣΕΡΧΕΣΘΕ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ» δεν μπορεί να απαλλάξει τη δημοτική αρχή από τις ευθύνες της.



Τι συμβαίνει με το Wi-Fi που δεν λειτουργεί;

Ο Δήμος Κατερίνης χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 253.000 ευρώ για την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού  προγράμματος για την ελεύθερη πρόσβαση δημοτών και επισκεπτών της πόλης σε υπηρεσίες Internet και σε έναν οδηγό-ξεναγό πόλης.


Αυτό το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μόνο στα χαρτιά. Σε έλεγχο που έγινε από την επιτροπή ελέγχου του ΕΣΠΑ διαπιστώθηκε ότι το έργο στο μεγαλύτερό του μέρος δεν υλοποιήθηκε και κατά συνέπεια δεν είναι λειτουργικό. Με βάση την παραπάνω έκθεση η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ ζητά από το Δήμο Κατερίνης να επιστέψει το σύνολο της επιδότησης δηλ.253.000 ευρώ.
Μην αναρωτιέστε λοιπόν γιατί δεν έχετε δωρεάν Wi-Fi, Internet όπως υποσχόταν  ο κ. Χιονίδης το 2010 προεκλογικά. Είναι ένα έργο φάντασμα και απλά θα πληρώσετε γι αυτό.

Παλαιό Νοσοκομείο Κατερίνης;



Πρέπει ο χώρος αυτός να διεκδικηθεί από τον Δήμο Κατερίνης και  να ενοποιηθεί με το Δημοτικό Πάρκο.
Με ένα σχέδιο ανάπλασης θα μπορούσε να εμπλουτιστεί ο χώρος με πράσινο ώστε να αποτελεί φυσική συνέχεια και μέρος του πάρκου Κατερίνης και ταυτόχρονα οι υπάρχουσες κτιριακές δομές να αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών.


Κολυμβητήριο Κατερίνης, γιατί δεν λειτουργεί;


Ο Δήμος Κατερίνης έχει κλειστό το κολυμβητήριο εδώ και 5 χρόνια!
Το μόνο που λειτουργεί είναι η μικρή πισίνα για την εκμάθηση κολύμβησης σε μαθητές των δημοτικών σχολείων και αυτό χάρη  στην καθοριστική συμβολή των γυμναστών που υλοποιούν το πρόγραμμα.
Το κολυμβητήριο πρέπει να είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και να είναι διαθέσιμο σε όλους τους δημότες.
Τραγικές ελλείψεις υπάρχουν και στο Β’ ΔΑΚ (γυμναστήριο). Υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος για όλο το αθλητικό συγκρότημα και αυτός είναι ο Διευθυντής.


Δεν  υπάρχουν καθαρίστριες, προσωπικό και ο υπεύθυνος του να ανοίγει και να κλείνει το γυμναστήριο είναι ο ιδιώτης ενοικιαστής του κυλικείου!

Αδιανόητα πράγματα…

Και κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μία πρόταση, και από το δικό σας μέσο, την "ΑΛΗΘΕΙΑ" για την εφαρμογή ειδικού τιμολογίου σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες  και σε ΑμΕΑ, στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ, πρόταση την οποία έχω υποβάλλει επανειλημμένα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ.



* Σίγουρα μέσα από μια μόνο συνέντευξη δεν μπορούν να αναδειχθούν όλα τα θέματα του Δήμου Κατερίνης. Ο κ. Κυριακίδης δεσμεύτηκε ότι θα παραχωρήσει ακόμη μια συνέντευξη στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την πόλη μας.