Η συνάντηση κατέληξε στην υπογραφή κοινής Διακήρυξης απαιτώντας τη διακοπή των διαπραγματεύσεων των TTIP και TISA και την μη επικύρωση της CETA.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη Βαρκελώνη από δύο δήμους.
Από τότε μέχρι σήμερα ο κύκλος των δήμων που αντιδρούν και που ανακηρύσσουν την περιοχή τους “TTIP free – zone” διευρύνεται συνεχώς με πιο πρόσφατη την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην Ευρώπη το σύνολο των δήμων που συμμετέχουν φτάνει στους 1800. Αντίστοιχες είναι και οι αντιδράσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με συμμετοχές από ΗΠΑ και Καναδά.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ σε ότι αφορά στην Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP), ξεκίνησαν το 2013 και για όλο αυτό το διάστημα γίνονται εν κρυπτώ, όχι μόνο από την κοινωνία των πολιτών, αλλά και από τις ίδιες τις κυβερνήσεις κρατών.
Η ενημέρωση των πολιτών, του Ευρωκοινοβουλίου και των κρατικών κοινοβουλίων για τη Συμφωνία είναι υποτυπώδης, επιβάλλοντας τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στην πληροφόρηση και στα έγγραφα των συνομιλιών.
Τι είναι τελικά το ΤΤΙΠ και γιατί υπάρχει τέτοιου μεγέθους αντίδραση και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού;
Το TTIP δεν αποτελεί μια παραδοσιακή εμπορική συμφωνία με κύριο στόχο τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές μεταξύ εμπορικών εταίρων, καθότι οι δασμοί ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι ήδη στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών παραδέχονται ότι ο κυριότερος στόχος του TTIP είναι απεναντίας η άρση των ρυθμιστικών φραγμών που περιορίζουν τα δυνητικά κέρδη των πολυεθνικών στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και την άρση ή υποβάθμιση βασικών κοινωνικών προτύπων και περιβαλλοντικών κανόνων, όπως είναι τα εργασιακά δικαιώματα, οι κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων (μη εξαιρουμένων των περιορισμών γύρω από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς), οι κανονισμοί για τη χρήση των τοξικών χημικών ουσιών, οι νόμοι για την προστασία προσωπικών δεδομένων
Με το TTIP επιδιώκεται η δημιουργία νέων αγορών μέσα από το άνοιγμα των δημόσιων υπηρεσιών και των δημόσιων συμβάσεων στον υπερεθνικό εταιρικό ανταγωνισμό – με κίνδυνο ένα νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως η υγεία και η παιδεία.
Η μεγαλύτερη απειλή από τη συμφωνία είναι η επιδίωξη να δοθεί στις υπερεθνικές επιχειρήσεις την εξουσία να προσφεύγουν κατά συγκεκριμένων χωρών για ζημιές που υπέστησαν μετά από αποφάσεις δημόσιας πολιτικής. Η πρόβλεψη αυτή για ένα σύστημα επίλυσης διαφορών Επενδυτή- κράτους έχει πρωτοφανείς επιπτώσεις, καθώς αποδίδει στο υπερεθνικό κεφάλαιο νομική υπόσταση ισοδύναμη με εκείνη του έθνους- κράτους.
Ευθεία αμφισβήτηση από μεριάς των επιχειρήσεων των δημοκρατικών αποφάσεων κυρίαρχων κρατών.
Σωστά λοιπόν το TTIP γίνεται αντιληπτό όχι ως διαπραγμάτευση ανάμεσα σε δύο ανταγωνιζόμενους εμπορικούς εταίρους.
Έχουμε να κάνουμε με μια επίθεση κατά των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κοινωνιών εκ μέρους των υπερεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες επιδιώκουν την άρση των ρυθμιστικών φραγμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις πλήρη ελευθερία κινήσεων.
Δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης αυτών των στόχων.
Η αντίδραση πρέπει να είναι συνολική.
Η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχει τη δύναμη να αποτρέψει τέτοια σχέδια- το έχει αποδείξει πολλές φορές.
Ήρθε η ώρα και για τους τρεις δήμους του νομού και για την Αντιπεριφέρεια Πιερίας να προχωρήσουν σε αποφάσεις για ανακήρυξη της περιοχής μας ως “TTIP free zone”.
Αύριο θα είναι αργά.
*Στοιχεία από το βιβλίο του John Hilary: Διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων
Χαϊλατζίδου Γνωσούλα
Δημοτική σύμβουλος με τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ