Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Με 4,56 ευρώ το κιλό στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ξεκίνησε φέτος τις πωλήσεις της η Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Κάτω Αγιάννη Πιερίας.

Με 4,56 ευρώ το κιλό στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ξεκίνησε φέτος τις πωλήσεις της η Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Κάτω Αγιάννη Πιερίας.
Πριν από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, τα μέλη της πιστοποιημένης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της Ένωσης Παραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας είχαν την καθιερωμένη ενημερωτική τους συνάντηση την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, στην Σκοτίνα Πιερίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των μελών σε θέματα μεθόδων και διαδικασιών για την παραγωγή του ποιοτικού Ελαιολάδου «Όλυμπος Θεϊκό», η εμπορία του φετινού ελαιολάδου, ενώ το μεγάλο ζητούμενο ήταν η ανάπτυξη της συνεργατικής αντίληψης μεταξύ των μελών.

Με γνώμονα το κτίσιμο της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της πιστοποιημένης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης και με αντικείμενο συζήτησης τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου κατά τη φάση της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου, η ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σύγχρονο ελαιοτριβείο του κ. Αστέριου Γκριμούρα στην Σκοτίνα Πιερίας. Εκεί τα μέλη της ομάδας ενημερώθηκαν για τη διαδικασία επεξεργασίας του ελαιοκάρπου τους ώστε να επιτυγχάνουν υψηλή ποιότητα και να έχουν την επιδιωκόμενη απόδοση στην ποσότητα του ελαιολάδου τους.


Ο οργανωτής της πιστοποιημένης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας κ. Βασίλειος Γκριμούλας, ενημέρωσε τα μέλη για τις ενέργειες του Δ.Σ. που είχαν ως αποτέλεσμα να κλειστεί η πρώτη εμπορική συμφωνία με την εταιρία διανομής τροφίμων του κ. Παναγιώτη Αμοιρίδη για την αποκλειστική διανομή του ελαιολάδου της ομάδας «Όλυμπος Θεϊκό» στον νομό Πιερίας, με τιμή 4,56 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, σε πεντόλιτρα δοχεία. Ο κ. Βασίλειος Γκριμούλας ανέφερε επίσης και για ορισμένες ακόμη εμπορικές επαφές όπου επιτεύχθηκε συνεργασία, καθώς πλέον υπάρχει ζήτηση για το πιστοποιημένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Όλυμπος Θεϊκό». Η υλοποίηση όμως αυτών των συνεργασιών εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τη φετινή παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου. Η ποσότητα του ελαιολάδου που καλείται να εμπορευθεί φέτος η ομάδα είναι περίπου η τριπλάσια της περσινής. Η μέση οξύτητα του φετινού ελαιολάδου αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 0,3-0,33.


Η πιστοποιημένη ομάδα ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας έχοντας ως στόχο το παραγμένο ελαιόλαδο «Όλυμπος Θεϊκό» να καλύπτει τις απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών καταναλωτών σε ποιοτικά προϊόντα, ώθησε τα μέλη της ομάδας στη λήψη ορισμένων αποφάσεων και μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων τους καθώς αυτή αποτελεί το κλειδί για την κατάκτηση των αγορών. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η προμήθεια καινούργιων πλαστικών τελάρων για τη συλλογή του ελαιοκάρπου των μελών ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες της φετινής παραγόμενης ποσότητας ελαιολάδου.

Επίσης, αποφασίστηκε να μην παραληφθεί ελαιόλαδο το οποίο, αν και είναι εξαιρετικά παρθένο, οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφάρμοσε ο ελαιοπαραγωγός δεν ήταν απόλυτα σύμφωνες με το πρωτόκολλο της ολοκληρωμένης διαχείρισης το οποίο εφαρμόζει η ομάδα. Ο επιβλέπων γεωπόνος του προγράμματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης κ. Αθανάσιος Κατσαμήτας, γνωστοποίησε ότι, στο πλαίσιο της ιχνηλασιμότητας -καθώς έχουν καταφέρει η υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου να αποτελεί το άριστο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά και τα μέλη να απολαμβάνουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους και σε συνεργασία με το ελαιοτριβείο- υπάρχει πρόθεση να κρατείται δείγμα ελαιολάδου, από κάθε παραγωγό, για έλεγχο. Επιπλέον, για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας και τιμής που συνεπάγεται, η Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Κάτω Αγιάννη Πιερίας συνοδοιπορεί με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στην προσπάθεια επίτευξης αυτού του σκοπού μέσω της προβολής του ποιοτικού Πιερικού ελαιολάδου καθώς και μέσω της συμμετοχής της σε σχετικές δράσεις.

Στη σύσκεψη, παρών ήταν και ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς, ο οποίος τόνισε πως το ελαιόλαδο της ομάδας είναι ένα Εξαιρετικά Παρθένο Πολυποικιλιακό ελαιόλαδο. Αυτή η ιδιομορφία δίνει στο ελαιόλαδο «Όλυμπος Θεϊκό» μια ιδιαίτερη, μια μοναδική γεύση και με εκλεπτυσμένο άρωμα το οποίο σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητά του ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός αυστηρού καταναλωτικού κοινού, σε διεθνές επίπεδο.


Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας