Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Σαββίδης Παναγιώτης: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ... ΑΥΤΟΙ ΕΝΑΙ ΞΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Ακούγεται σαν ένα γεγονός που να συνέβαινε στην Αμερική του Νότου, κάπου εκεί στην πολιτεία της Αλαμπάμα, που οι ρατσιστικοί, φυλετικοί, νόμοι, διαχώριζαν μέχρι το 1960, τα παιδιά των λεύκων και Αφροαμερικανών στις αίθουσες των σχολείων και όχι μόνο.
Αλλά όχι συνέβηκε εδώ στην Ελλάδα, που είμαστε περήφανοι για τον αρχαίο πολιτισμό μας, για τα επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας, στην φιλοσοφία, στις επιστήμες, τον πολιτισμό, της τέχνες.

Στο όμορφο Ωραιοκάστρο Θεσσαλονίκης, κάποιοι γονείς του 1ου και 5ου δημοτικών σχολείων Ωραιοκάστρου, μέσα από τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, πήραν μια επαίσχυντη απόφαση, να μην ενταχθούν, παιδιά προσφύγων στα δημοτικά τους σχολεία. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούν σε κατάληψη των σχολικών κτηρίων, υπερασπίζοντας της επαίσχυντες, ρατσιστικές , αυτές αποφάσεις.

Αυτές οι αποφάσεις αφορούν συγκεκριμένους ανθρώπους – γονείς, εκεί στο 1ο και 5ο δημοτικά Ωραιοκάστρου και δεν αφορά το σύνολο των γονέων, των κατοίκων, του Ωραιοκάστρου.

Πρόκειται σίγουρα για μια αρνητική εξέλιξη με πολλές προεκτάσεις. Πίσω από αυτές της επαίσχυντες αποφάσεις, κρύβονται σκοπιμότητες, άγνοια, φόβος. Τα συναισθήματα της άγνοιας, του φόβο, σε κάνουν μικρόψυχο, μικροπρεπή άνθρωπο και εγείρουν τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά. Και εδώ το βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά, σε μικρή μερίδα γονέων στο Ωραιόκαστρο, που << αντιδρούν >> στο να φοιτήσουν, στα σχολεία τους , παιδιά προσφύγων.

Απαράδεκτη, διχαστική, ρατσιστική, ρητορεία και από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου. Που άγρα ψήφων προφανώς, προσβλέποντας σε συντηρητικό ακροατήριο της περιοχής, προβαίνει σε αντιεπιστημονικές, επικίνδυνες, ανορθολογικές δηλώσεις, όπως ότι τα προσφυγόπουλα μπορούν να μεταδώσουν τον καρκίνο.

Τα προβλήματα που υπάρχουν με πρόσφυγες, μετανάστες, δεν λύνονται με άναρθρες κραυγές, ρατσιστικό μίσος, με ξενοφοβική ρητορεία. Και το πρόβλημα δεν είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, που αναγκάζονται να φύγουν από της εστίες τους, να ξεριζωθούν από τα μέρη , της χώρες τους, που σπαράζονται από εχθροπραξίες, πολέμους, αιματηρή καθημερινή βία, μαζί με την φτώχεια, την εξαθλίωση και την πείνα.

Κανείς δεν θέλει να γίνει πρόσφυγας η μετανάστης και αυτοί που τους αναγκάζουν, είναι οι ίδιοι που καταδικάζουν εμάς όλους, τους λαούς του κόσμου, στην ανασφάλεια, αβεβαιότητα, φτώχεια, ανεργία.

Ναι ίδιοι είναι οι υπαίτιοι για το κατρακύλισμα του βιοτικού μας επίπεδου και τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων. Είναι οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ – Ε.Ε. – ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, μαζί με της αστικές τάξεις και άλλων χωρών, που παίζουν στον ανταγωνισμό, για τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων, όπως Ρωσία, Τουρκία, Κίνα, Ιράν κ.α. και με την χώρα μας να φλερτάρει επικίνδυνα σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, για λογαριασμό της εγχώριας άρχουσας τάξης.

Ο ανταγωνισμός τους στοχεύει στην χάραξη νέων ζωνών επιρροής, για τον έλεγχο νέων ενεργειακών κοιτασμάτων, πηγών και δρόμων μεταφοράς, για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων, που εκπροσωπεί η κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, ο κάθε ιμπεριαλιστικός πόλος.

Οι ανταγωνισμοί τους, φέρνουν τους πολέμους, που αυτοί με την σειρά τους γεννούν της στρατιές προσφύγων και μεταναστών. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, είναι η συνέχεια της πολιτικής τους. Ότι δεν λύνουν οι ιμπεριαλιστές, καπιταλιστές, τα μονοπώλια, με πολιτικά μέσα, τα λύνουν με τους πολέμους, με τους λαούς να είναι τα μόνιμα υποζύγια και θύματα.

Είναι οι 2 όψεις του ίδιου νομίσματος, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η φτώχεια του λαού μας, των λαών, με το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς εθνικιστικά, ρατσιστικά, μίση και φωνές μισαλλοδοξίας, ώστε να μην επιτρέψουμε, οι ξένοι, οι μετανάστες, πρόσφυγες, να μετατραπούν σε εξιλαστήρια θύματα και γίνουν ο αποδιοπομπαίος τράγος, για τα κακά του Ελληνικού λαού.

Αθωώνοντας έτσι τους πραγματικούς ενόχους, που είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την κατάσταση προσφύγων – μεταναστών και είναι η ακόρεστη δίψα των καπιταλιστών – μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη, είναι η πολιτική του κεφαλαίου, της Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, που σε περιόδους οικονομικής κρίσης, γίνεται πιο επιθετική απέναντι στους λαούς.

Εκεί να κατευθυνθεί η οργή, ο θυμός του Ελληνικού λαού, να παλέψει, να αγωνιστεί, συλλογικά, οργανωμένα, ενάντια στις πολιτικές φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του, γιατί τα πλούτη των λίγων, προϋποθέτουν την φτώχεια και την δυστυχία των πολλών και όχι ενάντια, στον ξένο, τον πρόσφυγα, τον μετανάστη.

Το διαιρεί και βασιλεύει, πάντα αποτελούσε την τακτική των οικονομικά ισχυρών, για λαϊκή υποταγή, λαϊκή χειραγωγήσει, την αποδυνάμωση του ταξικού στοιχείου της λαϊκής ενότητας, ώστε πιο αποτελεσματικά, να προωθούνται και να επιβάλλονται αντιλαϊκοί, αντιδραστικοί σχεδιασμοί. Και ο ρατσισμός την πιο πάνω στρατηγική υπηρετεί, για αυτό είναι επικίνδυνος για τους λαούς και τα συμφέροντα τους, που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Δεν θα γίνει καλύτερη η ζωή του Ελληνικού λαού, της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, βρίζοντας, κυνηγώντας, πρόσφυγες και μετανάστες. Σε αυτό το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι, δεν πρέπει να τσιμπήσουμε σαν λαός, δίνοντας χώρο, σε ναζιστικές συμμορίες, όπως η << χρυσή αυγή >>, να παίζει παιχνίδια επικίνδυνα, για λογαριασμό του συστήματος και των μεγάλων αφεντικών της.

Συσκοτίζουν και παραπλανούν όσοι φωνάζουν ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Τα κείμενα - αποφάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 1ου και 5ου δημοτικών του Ωραιόκαστρου είναι σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα από άλλες πολιτικές σκοπιμότητες που παίζουν κάποιοι. Πρέπει να καταδικαστούν στην συνείδηση, από το σύνολο των κατοίκων του Ωραιοκάστρου, από το σύνολο του Ελληνικού λαού. Ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην ιστορία του Ελληνικού λαού. Δεν είχε, δεν έχει, ούτε πρόκειται να έχει.

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες – μετανάστες, να απαιτήσουμε από το κράτος, ανθρώπινη όρη διαβίωσης του, σωστή υγειονομική περίθαλψη , καλή διατροφή και πλήρες, κυρίως στα παιδιά.

Αυτό είναι το καλύτερο μάθημα και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν στα δημοτικά του Ωραιοκάστρου και σε όλα τα σχολεία της χώρας. Γιατί η αγάπη, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η κατανόηση, πρέπει να φωλιάσουν στις ψυχές των παιδιών και όχι το μίσος στον ξένο, τον μετανάστη, τον πρόσφυγα.

Και ας είναι πρώτο μάθημα. Γιατί βρέθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες στην χωρά μας, γιατί πρέπει να τους προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας. Εξάλλου είμαστε χώρα, που ο λαός της πλήρωσε ακριβά, την προσφυγιά και την μετανάστευση, για όλους τους παραπάνω λόγους που προαναφέραμε.


Σαββίδης Παναγιώτης