Του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου, πρώην δημοτικού συμβούλου Κατερίνης.
Και αυτό γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την ίδια στιγμή που όπως προέκυψε από την συζήτηση αλλά και ο εισηγητής της δημοτικής αρχής παραδέχτηκε, οι περιβαλλοντικές μελέτες για τον αρχικό ΧΥΤΑ αλλά και για την πρώτη επέκταση του ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ.
Συγκεκριμένα από τους ελεγκτές περιβάλλοντος το 2011 μετά από αναφορά μας διαπιστώθηκε η μη τήρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο πρώτο φάτνωμα, και μεταξύ άλλων η υπερφόρτωσή του κατά 30 %, αλλά και η μη αποκατάστασή του με γαιοϋφασμα και φύτευση δέντρων καθώς και η μη δυνατότητα εξόδου των παραγομένων αερίων από τη σήψη με την τοποθέτηση κατάλληλων εξόδων διαφυγής.
Αλλά και το δεύτερο φάτνωμα υπερφορτώθηκε κατά ποσοστό 30 % περίπου αφού η διάθεση των απορριμμάτων έπρεπε να σταματήσει ένα χρόνο πριν λόγω πλήρωσής του και παρ όλα αυτά ο ΧΥΤΑ συνεχίζει να δέχεται απορρίμματα.
Όπως παραδέχτηκε και ο εισηγητής η αποκατάσταση των δύο κυττάρων – φατνωμάτων δεν έγινε για λόγους οικονομικούς, μιας και δεν είναι επιλέξιμα σε προγράμματα και τώρα σκέφτονται μέσω ΦΟΔΣΑ να δημιουργήσουν ειδικό λογαριασμό, όπου θα συγκεντρώνονται χρήματα για να μπορέσουν στο μέλλον να κάνουν την προβλεπομένη από όλες τις μελέτες αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.
Όμως η άμεση – παράλληλη αποκατάσταση του χώρου είναι θεμελιακή αρχή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν έχουμε ΧΥΤΑ αλλά χωματερή και δεν εξαρτάται από την ύπαρξη χρημάτων ή όχι για την αποκατάσταση γιατί διαφορετικά θα μπορούσαν όλοι οι όροι της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων να μην τηρηθούν επειδή δήθεν κοστίζουν.
Από την άλλη η μεταφορά των απορριμμάτων στο XYTA κόστιζε για τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους ( Κορινός, Παραλία κλπ) και μέσα στο κόστος που πληρώνουμε για τα σκουπίδια μας υπήρχε ή όφειλε να υπήρχε και η αποκατάσταση των κυττάρων – φατνωμάτων του XYTA.
Η υπερπλήρωση των κυττάρων- φατνωμάτων κατά 30 με 40% ενέχει και άλλους κινδύνους όπως η κατάρρευση του λόφου που βρίσκονται λόγω του βάρους αλλά και επειδή η περιοχή έχει κατολισθήσεις, η μη επεξεργασία των επιπλέον στραγγισμάτων με αποτέλεσμα να διαρρέουν στα γειτονικά ρέματα και από εκεί στη θάλασσα.
Από την άλλη η διευκρίνιση ότι η νέα επέκταση θα αφορά XYTY είναι εκτός πραγματικότητας γιατί δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης στην πηγή πρώτον και δεύτερον γιατί θα υποχρεωθεί το νέο κύτταρο να δεχτεί τα απορρίμματα του Δήμου όπως είναι αφού ο ΧΥΤΑ έχει ήδη υπερφορτωθεί με επιπλέον φορτίο 30 με 40 %.
Πως λοιπόν εγκρίνονται οι νέες περιβαλλοντικές μελέτες και τι αξιοπιστία τήρησης έχουν όταν δεν έχουν τηρηθεί οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προηγουμένων τμημάτων του ΧΥΤΑ, όπως διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές αλλά το παραδέχτηκε δημόσια και η διοίκηση του Δήμου μας;
Σημαντική ευθύνη εδώ έχει τόσο η Περιφέρεια που θα κληθεί να εγκρίνει τελικά τη μελέτη όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και οι άλλες ελεγκτικές αρχές που ανέχονται αυτή την κατάσταση.
Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις μας από το 2011 για ουσιαστική ανακύκλωση στην πηγή που πρακτικά θα σήμαινε, λιγότερα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ, μεγαλύτερη η χρονική διάρκεια ζωής του, λιγότερο το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων και της κατασκευής νέου φατνώματος, περισσότερα έσοδα από την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων.