Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Η Ακολουθία της Τριθέκτης των Χριστουγέννων στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Η Ακολουθία της Τριθέκτης των Χριστουγέννων στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
Η Ακολουθία της Τριθέκτης, από την αρχαία ασματική παράδοση, που εγκαταλείφθηκε στην Ορθόδοξη Λατρευτική πράξη, μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, ζωντανεύει στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 6μ.μ. , χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Εντός της Ακολουθίας θα ψαλεί και το Κοντάκιο των Χριστουγέννων, ποίημα του Ρωμανού του Μελωδού. Θα ψάλλουν ο βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, οι Φιλαθωνίτες ψάλτες και ο βυζαντινός χορός της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.


Πρόκειται για Ακολουθία του Ενοριακού – Ασματικού Τυπικού, η οποία ετελείτο στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως έως το 1204 και στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης έως το 1430.

Την αποκατάσταση της Ακολουθίας για λατρευτική χρήση, την μελοποίηση των υμνογραφικών κειμένων της και την έντυπη έκδοσή της πραγματοποίησε το 2000 ο Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόριος Στάθης, ο οποίος και θα παραστεί στην Ακολουθία.

Η αναβίωση από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης τέτοιων παλαιών λειτουργικών ακολουθιών αναδεικνύει μεγέθη με ιστορικό, θεολογικό και ποιμαντικό ενδιαφέρον. Η λειτουργική θεολογία της Ορθοδοξίας κρύβει θησαυρούς στους οποίους αξίζει με επιμέλεια να εντρυφούμε.