Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
«Εκπαιδευτικοί- φαντάσματα» στο κατά Κεραμέως –ΝΔ το ανάγνωσμα»
Ιανουάριος 2017
Η υπεύθυνη Παιδείας της ΝΔ κ. Κεραμέως και συνολικά το τομέας παιδείας της ΝΔ σε ανακοίνωση- ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας μιλούν για εκπαιδευτικούς “φαντάσματα”.

Λένε ότι εμφανίζονται για μια ή δυο ώρες την ημέρα στο σχολείο, ασκώντας πλημμελώς τα καθήκοντά τους και δημιουργώντας στην ουσία οιωνεί κενά, που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Εκπ/κοί που περιφέρονται μία και δύο ώρες στα σχολεία μας είναι αυτοί που τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν το ωράριο τους.

Η παραπάνω «υπεύθυνη» τοποθέτηση της Υπεύθυνης Παιδείας της ΝΔ , καθώς και συνολικά του τομέα Παιδείας της ΝΔ αποτελεί απροκάλυπτη συκοφαντική επίθεση εναντίον των εκπαιδευτικών, εναντίον αυτών που σε συνθήκες κρίσης κράτησαν και κρατάνε όρθια τη δημόσια εκπαίδευση, υπερβάλοντας εαυτούς για το καλό της εκπαίδευσης , για τη μόρφωση των νέων ανθρώπων χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Την ώρα που υπάρχει πανεκπαιδευτικό, αλλά και κοινωνικό αίτημα για μόνιμους διορισμούς, κόντρα στις καθυστερήσεις και στις μνημονιακές επιταγές, έρχεται η ΝΔ μέσω των υπεύθυνων εκπροσώπων της για την εκπαίδευση να χτυπήσει τους εκπαιδευτικούς χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς απίστευτους. Φαντάσματα οι εκπαιδευτικοί κατά την ΝΔ. Καταλαβαίνουν πολύ καλά τι κάνουν και τι λένε. Επιδιώκουν αυτό που με συνέπεια εφάρμοσαν ως κυβέρνηση: την αδιοριστία και τις απολύσεις, και σε κάθε περίπτωση να δημιουργήσουν τέτοιο κλίμα που θα δυσκολεύει νέους διορισμούς.

Επειδή είναι γνωστός ο αντίλογος, ότι δεν εννοούν όλους τους εκπαιδευτικούς, ας δούμε τι κάνουν και ποια είναι η θέση τους γενικά για τους δημόσιους υπαλλήλους πέραν της παραπάνω επίθεσης.

Πρόσφατα με επίκαιρη ερώτησή τους στη βουλή, βουλευτές της ΝΔ με το 1ο 2ο και 3ο εδάφιο της ερώτησή τους ζητούν τον λόγο από την κυβέρνηση γιατί υπήρξαν προσλήψεις λιγοστών υπαλλήλων στο δημόσιο (υπήρξαν λιγοστές προσλήψεις στα γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών και καθαριστριών) και επικαλούνται μάλιστα ότι υπήρχε παραβίαση(;) του μνημονιακού νόμου 1:5 (1 πρόσληψη για 5 συνταξιοδοτήσεις) που ούτε η τρόικα έθεσε στην παρούσα φάση (!). Επιπλέον και γιατί δεν προσέφυγε στο ΣΤΕ μήπως και εκείνο αποφάσιζε να ακυρώσει αποφάσεις δικαστηρίων που δικαίωναν σχετικά με τη μονιμότητά τους υπαλλήλους! Σε άλλο σημείο της ερώτησής τους (4ο εδάφιο) βγάζουν το μίσος τους εναντίον των καθαριστριών μη τυχόν και κάποια προσληφθεί με σταθερή και μόνιμη εργασία.

Προκαλεί οργή η γενικευμένη πλέον αυτή εκστρατεία των εκπροσώπων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για στοχοποίηση εν γένει του Δημόσιου Τομέα και η προσπάθεια δημιουργίας πόλωσης και εμφυλιοπολεμικού κλίματος ανάμεσα στους εργαζόμενους του Δημόσιου και του ιδιωτικού Τομέα . Ο στόχος βέβαια είναι προφανής, και δεν είναι άλλος από τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και κατά συνέπεια του δημόσιου σχολείου με τη σταδιακή ιδιωτικοποίησή του να αποτελεί για τη ΝΔ το πολιτικό της πρόταγμα.

Η εμμονή της ΝΔ για λιγότερο κράτος, υιοθετώντας μάλιστα ζωώδεις εκφράσεις όπως «κόψιμο του λίπους!!!» στο δημόσιο, εννοώντας απολύσεις, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας έχει ηττηθεί και θα βρίσκει απέναντι και σε εγρήγορση την εκπαιδευτική κοινότητα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

*Δεν φτάνει που η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν έκανε ούτε έναν διορισμό, απέλυσε κιόλας 2.122 εκπαιδευτικούς και 1.500 σχολικούς φύλακες.

*Δεν φτάνει που κατάργησε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές στην τεχνική εκπαίδευση.

*Δεν φτάνει που ως αντιπολίτευση διαμαρτύρεται στην βουλή για τους "πολλούς" διορισμούς αναπληρωτών και ωρομισθίων στην δημόσια εκπαίδευση και για μισθολογική «χάρη» στους δημοσίους υπαλλήλους, δια του στόματος του Προέδρου της κ. Μητσοτάκη στη βουλή.

Κουνάει το δάχτυλο, απειλεί και προειδοποιεί τι μας περιμένει, αν ποτέ έρθει στην κυβέρνηση. Αλλά οι εκπαιδευτικοί, ούτε μνήμη χρυσόψαρου έχουν ούτε «φαντάσματα» είναι να μην αναγνωρίζουν και τις τωρινές της πραγματικές προθέσεις για τις πολιτικές που επιδιώκουν να εφαρμόσουν, πολιτικές που φτάνουν μέχρι την συκοφαντία των εκπαιδευτικών και το χτύπημα του ίδιου του Δημόσιου Σχολείου. Του Δημόσιου σχολείου που έχει πληγεί βαριά από την πολύχρονη αδιοριστία και την υποχρηματοδότηση.

Η ΕΡΑ γι αυτές τις πραγματικές ανάγκες παλεύει, στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση των «πολιτικών αναγνωσμάτων» της ΝΔ, και μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα θα εντείνει τον αγώνα της ώστε να δικαιωθούν, διεκδικώντας τώρα μόνιμους διορισμούς και αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Οι Εκπαιδευτικοί της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταγγέλλουμε απερίφραστα και επιστρέφουμε ως απαράδεκτη την ανακοίνωση του τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας και καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να αποδοκιμάσουν δημόσια την συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμους διορισμούς και να καλύψει τα οργανικά κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση με ένα δίκαιο σύστημα μόνιμων προσλήψεων που θα βασίζεται στην προϋπηρεσία και θα δικαιώνει τους χιλιάδες αναπληρωτές που κάλυψαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος τα τελευταία χρόνια σε όλη την επικράτεια.