Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Αίρονται επιτέλους τα εμπόδια συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΓΑ

Αίρονται επιτέλους τα εμπόδια συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΓΑ
Αίρονται επιτέλους τα εμπόδια συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΓΑ, έπειτα από τροπολογία του Μάκη Μπαλαούρα την οποία συνυπέγραψαν και άλλοι 62 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.


Η σημαντική αυτή τροπολογία ψηφίστηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, ως υπ’ αριθμόν άρθρο 60, κατά τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου με τίτλο: «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις».

Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο ΟΓΑ διενεργεί αναδρομικό έλεγχο του χρόνου ασφάλισης. Αν διαπιστωθεί ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε εξ αρχής τις προϋποθέσεις ασφάλισης ή έπαψε κάποια στιγμή να τις πληροί, χωρίς να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή της, ο ΟΓΑ προβαίνει σε αναδρομική διαγραφή ή διακοπή της ασφάλισης και σε επιστροφή των καταβληθεισών εισφορών, ατόκως. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις που κάποιος ασφαλισμένος έπαψε για κάποιο διάστημα να ασκεί το αγροτικό επάγγελμα ή δεν εμφάνιζε αγροτικό εισόδημα κ.α. Αυτό έχει ως συνέπεια, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει π.χ. στο ΙΚΑ, ο ασφαλισμένος να μη δικαιούται σύνταξη, παρά το γεγονός ότι έχει καταβάλει επί σειρά ετών εισφορές, καλλιεργώντας την ανάλογη προσδοκία.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που μέχρι 31-12-2016 έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης θεωρείται ότι καλώς ασφαλίστηκαν για όσο χρόνο ασφάλισης έχουν καταβάλει ή θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 30-6-2017. Αυτό εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι κατά τον ίδιο χρόνο δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή έχουν ασφαλιστεί αλλά δεν δικαιούνται σύνταξη από την ασφάλισή τους αυτή ή δεν συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Ο χρόνος αυτός θα υπολογιστεί φυσικά με τη διαδοχική ασφάλιση. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει κατά το χρόνο της ασφάλισής τους να διέμεναν νόμιμα στη χώρα.

Με αυτή την τροπολογία-τομή λύνεται το πρόβλημα χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που κινδυνεύουν να περάσουν τα γηρατειά τους χωρίς σύνταξη, χωρίς να ευθύνονται, τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι. Ο ΟΓΑ θεωρεί ότι όποιος ασφαλίστηκε καλώς ασφαλίστηκε, και καλή τη πίστει δεν του στερεί πια το δικαίωμα στη σύνταξη.

Αναλυτικά το άρθρο 60 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, με τίτλο: «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις», έχει ως εξής:

Άρθρο 60

1. Οι εγγεγραµµένοι στα Μητρώα Ασφαλισµένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, οι οποίοι µέχρι 31.12.2016 έχουν υποβάλει και εκκρεµεί συνταξιοδοτικό αίτηµα, θεωρούνται ότι καλώς α- σφαλίστηκαν για όσο χρόνο ασφάλισης έχουν καταβάλει ή θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές µέχρι 30.6.2017. Στον ως άνω χρόνο ασφάλισης συµπεριλαµβάνεται και ο εξοφληµένος µέχρι τις 30.6.2017 χρόνος ασφάλισης λόγω υπαγωγής σε ρύθµιση σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. Τα ως άνω εφαρµόζονται εφόσον:

α) κατά τον ίδιο χρόνο, δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή έχουν ασφαλιστεί αλλά δεν δικαιούνται συντάξεως από την ασφάλισή τους αυτή ή δεν συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδος ή του εξωτερικού µε την επιφύλαξη των διατάξεων του εδαφίου δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4169/1961 (Α΄ 81), όπως ισχύει και

β) προκειµένου για υπηκόους τρίτων χωρών, κατά το χρόνο της ασφάλισής τους διέµεναν νόµιµα στη χώρα.

2. Οι εκκρεµείς υποθέσεις ενώπιον του Οργάνου εξέτασης ενστάσεων του άρθρου 40 του π.δ. 78/1998 (Α΄ 72) κρίνονται σύµφωνα µε την προηγούµενη παράγραφο.