Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Ο Δ. Αθανίτης & το Invisible στα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης ξεκινά. Η εβδομάδα προβολών (13 με 17) Μαρτίου ξεκινά με Πάρτι Έναρξης!

Ο Δ. Αθανίτης & το Invisible στα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης ξεκινά. Η εβδομάδα προβολών (13 με 17) Μαρτίου ξεκινά με Πάρτι Έναρξης!
Η ώρα έφτασε και από το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαρτίου (19.00) τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης ξεκινούν το κυρίως πρόγραμμά τους, με την προβολή της ταινίας του Δημήτρη Αθανίτη «Invisible».

Μάλιστα, την ταινία θα παρουσιάσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης που θα βρίσκεται στο Κινηματοθέατρο Ευκαρπίδη για να συνομιλήσει με τους θεατές.

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό από πέρυσι, επειδή πρόκειται για μια διοργάνωση που ξέρει να διασκεδάζει, την προβολή θα ακολουθήσει Πάρτι Έναρξης: από τις 22.00, στον Τρυποκάρυδο, με μουσικές επιλογές του Θάνου Τζιτζιλή και ζωντανή μουσική από τους Αλέξανδρο Καλιφατίδη (τραγούδι, κιθάρα), Αλέξη Καραβέργο (τραγούδι, κρουστά), Βαγγέλη Μπουσμαλή (ακορντεόν) και Νίκο Κατσαμάγκα (μπάσο).


INVISIBLE (Ο ΑΟΡΑΤΟΣ)
ΕΛΛΑΔΑ, 2015
Διάρκεια: 84΄
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Αθανίτης
ΣΕΝΑΡΙΟ: Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Αθανίτης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιάννης Φώτου
ΜΟΥΣΙΚΗ: Papercut, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Δημήτρης Αθανίτης
ΜΟΝΤΑΖ: Σταμάτης Μαγουλάς
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Γιάννης Στάνκογλου, Μενέλαος Χαζαράκης, Εύα Στυλάντερ, Κόρα Καρβούνη, Χρήστος Μπενέτσης, Νικολίτσα Ντρίζη, Κώστας Ξυκομηνός

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένας πατέρας χάνει τη θέση του στον κόσμο. Ο Αρης είναι ένας μοναχικός 35άρης, χωρισμένος, που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο. Όταν απολύεται χωρίς καμιά προειδοποίηση, αποφασίζει να αποδώσει δικαιοσύνη ο ίδιος, καθώς νιώθει θύμα μιας ακραίας αδικίας. Όμως ο Άρης δεν είναι μόνος του. Έχει μαζί του και τον εξάχρονο γιο του…

Με επίκεντρο την περιοχή του Ασπρόπυργου, ο Δ. Αθανίτης αναπτύσσει μια ιστορία εμμονής και εκδίκησης. Αγωνιώδης ατμόσφαιρα από την πρώτη στιγμή μέχρι το (απρόσμενο) τέλος, με την κάμερα καρφωμένη στο εκφραστικό – απελπισμένο αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένο- πρόσωπο του Γιάννη Στάνκογλου.

Που ξεχνά (;) πως στο πλευρό του υπάρχει ένα παιδί, για το οποίο ο πατέρας είναι ο κόσμος όλος. Ένα παιδί που παλεύει με τον κόσμο των μεγάλων. Ένα κόσμο αόρατο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΙΤΗΣ

Ο Δημήτρης Αθανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδασε σινεμά και αρχιτεκτονική. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η πρώτη ταινία του Αντίο Βερολίνο (1994) κέρδισε δύο διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ η δεύτερη ταινία του Καμιά Συμπάθεια Για Τον Διάβολο (1997) ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Αλέξανδρο και κέρδισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας (Λένα Κιτσοπούλου). Η ταινία του 2000+1 Στιγμές (2001) επιλέχτηκε από τον αυστραλό κριτικό Bill Mousoulis ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες για το 2001 στο Senses of Cinema, ενώ η προηγούμενη ταινία του, Τρεις Μέρες Ευτυχίας (2011) έλαβε τις υποψηφιότητες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Εφφέ και Καινοτομίας της Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο London GFF, ενώ συμμετείχε σε πάνω απο 20 φεστιβάλ (όπως Seville EFF, Cairo IFF, Uruguay IFF, κ.α).

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

2015 Invisible, 2012 Τρεις Μέρες Ευτυχίας, 2009 Μαντόνα καλεί Φασμπίντερ (μμ), 2005 Η Πόλη των Θαυμάτων, 2000 2000+1 Στιγμές, 1999 Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, 1997 Καμμιά Συμπάθεια για τον Διάβολο, 1996 Vox (τηλεταινία), 1994 Αντίο Βερολίνο

«Δεν με αφορά ένα σινεμά με καλοκάγαθους ήρωες και στόχο τον εφησυχασμό […].Η ταινία δεν μιλά μόνο για ένα πρόσωπο. Μιλά για ένα κόσμο ολόκληρο που είναι αόρατος. Ένα κόσμο στον οποίο ίσως ανήκουμε κι εμείς. Ακόμη κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει.» Δημήτρης Αθανίτης