Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Απλήρωτοι και υπό την απειλή της απόλυσης παραμένουν για τέταρτο μήνα οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά, κάτω από συνθήκες δύσκολες και επικίνδυνες, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η τροπολογία της κυβέρνησης που παρατείνει απλά τις συμβάσεις τους μέχρι τις 31-12-2017 δεν έλυσε το πρόβλημα παρά μόνο τους καθησύχασε για να μη διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους κερδίζοντας έτσι χρόνο. Οι εξελίξεις (απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σύνταγμα και νομοθεσία για συμβάσεις και 24μηνο) δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Έχουν ευθύνη όλοι όσοι ψήφισαν το Σύνταγμα που ενώ κατοχυρώνει πλήθος φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, προσδιορίζει ως έγκλημα τη θεμελίωση δικαιώματος μονιμοποίησης όσων εργαστούν με συμβάσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 24 μηνών (άρθρο 103).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει τη βασική ευθύνη, και οφείλει να δώσει άμεση λύση, να πιέσει τους επιτρόπους και να πληρώσουν και να ανανεώσουν τις συμβάσεις αλλά και να τις μετατρέψουν σε αορίστου μια που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι υποσχέσεις στήριξης των εργαζομένων από τη δημοτική αρχή δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία, ότι μαζί με την κυβέρνηση υλοποιούν μέχρι κεραίας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα που οι συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι, η δημοτική αρχή Δίου-Ολύμπου βαφτίζοντας έκτακτες και εποχιακές, τις μόνιμες, κρίσιμες και βασικές υπηρεσίες καθαριότητας με απόφαση του ΔΣ (27/3/2017) προχωρά στην ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.

Δεν αρκούν τα λόγια και οι φιλοφρονήσεις. Δεν μπορούν πλέον να καμώνονται πως πασχίζουν να δώσουν λύσεις, όταν με τις παραπάνω πράξεις τους, όχι μόνο δημιουργούν πρόβλημα στους εργαζόμενους, αλλά συνειδητά οδηγούν σε πλήρη ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων, όπως η καθαριότητα.

Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα δεν «βολεύτηκαν» από κανέναν, δεν είναι «προνομιούχοι» έναντι των ανέργων. Είναι εργάτες και δύναμη για την κοινωνία. Δουλεύουν σκληρά μέσα σε άθλιες συνθήκες και με αμοιβές ψίχουλα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου απαιτεί:

● καμία απόλυση συμβασιούχου,
● να καταβληθούν ΤΩΡΑ τα δεδουλευμένα,
● να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να γίνουν -με κρατική χρηματοδότηση- όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις,
● καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου Δίου-Ολύμπου.


Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αποκλειστικά δημόσια διαχείριση απορριμμάτων που να εξασφαλίζει φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για τους δημότες και πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους, χωρίς εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ κλπ. Διεκδικήσεις που προϋποθέτουν αγώνα κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο, που καραδοκεί να βγάλει χρυσό από τα σκουπίδια, στις πλάτες των δημοτών και των εργαζομένων.


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου
Κατερίνα Κουρίτα