Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Πρωτομαγιά: Πως να φτιάξετε το πιο όμορφο στεφάνι!

Πρωτομαγιά: Πως να φτιάξετε το πιο όμορφο στεφάνι!
Ο Μάιος μας χτυπάει την πόρτα κι εμείς δεν μπορούμε παρά να τη στολίσουμε προς τιμήν του και για να τον καλωσορίσουμε.
Το κυριότερο μέλημά μας είναι να μαζέψουμε λουλούδια, να «πιάσουμε το Μάη», για να φτιάξουμε όμορφα μπουκέτα από αγριολούλουδα και να πλέξουμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι για να το κρεμάσουμε στην πόρτα του σπιτιού μας.


Αν θέλετε, λοιπόν, να φτιάξετε κι εσείς ένα όμορφο Πρωτομαγιάτικο στεφάνι, το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλέξετε τα υλικά σας.

Μπορείτε να φτιάξετε στεφάνι με χάρτινα λουλούδια, με αποξηραμένα, με φρέσκα ή να αντικαταστήσετε τα λουλούδια με ό,τι θέλετε και να πρωτοτυπήσετε!

Ο πιο κλασικός τρόπος είναι σε ένα στεφάνι από φελιζόλ να κολλήσετε με σιλικόνη ή κόλλα αποξηραμένα φύλλα και λουλούδια ποτ-πουρί ή να καρφώσετε τα λουλούδια σας και τα λοιπά διακοσμητικά μέσα στο φελιζόλ.

Μπορείτε να μαζέψετε είτε αγριολούλουδα από τα γειτονικά χωράφια, είτε κάποια λουλούδια που έχουμε στον κήπο μας όπως γαρύφαλα, τριαντάφυλλα, μαργαρίτες, ανεμώνες, βιολέτες, ή πασχαλιές, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κοτσάνια.

Επίσης, μικρά ματσάκια από πρασινάδα ελιάς, πεύκου, έλατου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν την βάση του στεφανιού.

Από την άλλη, η βάση μπορεί να είναι φτιαγμένη από μακριά ευλύγιστα και ανθεκτικά κλαριά όπως κληματόβεργες ή κλαδιά από λυγαριά, τα οποία θα πλέξετε σε κυκλικό σχήμα και πάνω στο οποίο θα στερεώσετε τα λουλούδια.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό αλλά ευλύγιστο σύρμα ή ακόμα να αξιοποιήσετε τις παλιές σιδερένιες κρεμάστρες, στις οποίες θα δώσετε κυκλική μορφή.

Λεπτό σπάγκο, μεταλλικό συρματάκι ανθοδετικής, πετονιά ή βαμβακερό νήμα είναι απαραίτητα για να δένετε τα ματσάκια από πρασινάδα και τα λουλούδια πάνω στην βάση σας, ενώ κορδέλες υφασμάτινες, σατινέ ή δανδελωτές είναι προαιρετικές για τον ομορφότερο στολισμό τους στεφανιού σας.

Τέλος, σύμφωνα με την παράδοση, το στεφάνι παραμένει στην πόρτα μέχρι την γιορτή του Αη Γιάννη του Κλύδωνα όπου και καίγονται στην πυρά που ανάβεται την ημέρα της γιορτής του.

Ο Μάιος μας χτυπάει την πόρτα κι εμείς δεν μπορούμε παρά να τη στολίσουμε προς τιμήν του και για να τον καλωσορίσουμε.

http://vatolakkiotis.blogspot.gr/2015/05/blog-post_1.html