Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Χλαπάτσα- τέρας καταπίνει τον Θερμαϊκό (φώτο-βίντεο)

Χλαπάτσα- τέρας καταπίνει τον Θερμαϊκό (φώτο-βίντεο)
Το Ράδιο Θεσσαλονίκη πάνω από το απορρυπαντικό σκάφος 'Αλκύπη'. ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Νεκρό υλικό, μικροοργανισμοί και βλέννα παραμένουν στον μικρό μυχό, από το λιμάνι ως το Μέγαρο Μουσικής. Νέα στοιχεία από τις μετρήσεις του ΑΠΘ. Πάνω στο συσσωρευμένο νεκρό υλικό από το φυτοπλανκτόν, αναπτύσσεται νέος ζωντανός οργανισμός που παράγει βλέννα.Εν δυνάμει επάνω του θα μπορούσαν να αναπτυχθούν παθογόνα βακτήρια, είπε στο ΡΘ η Μαρία Μουστάκα καθηγήτρια βιολογίας στο ΑΠΘ.

Ανησυχία προκαλεί η παραδοχή της κ. Μουστάκα ότι κανένας επίσημος φορέας δεν τους έχει ζητήσει έρευνα και πως οι ίδιοι διενεργούν ελέγχους από επιστημονικό ενδιαφέρον.

Ζήτησε να γίνουν έλεγχοι για την ποιότητα των νερών σε όλο τον Θερμαϊκό, μετά και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν για τον ζωντανό οργανισμό.

Ως περιφέρεια δεν έχουμε αρμοδιότητα, αλλά αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, είπε στο ΡΘ ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος και ανάπτυξης Κ. Γιουτίκας. Αποκάλυψε ότι έχουν ξεκινήσει επαφές με τους αρμόδιους φορείς για να γίνει σύσκεψη για το θέμα.

Ο κ. Γιουτίκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως το φαινόμενο δεν είναι ρύπανση, ούτε τοξικό.

Μάλιστα ανέφερε ότι τα δείγματα από τις μυδοκαλλιέργειες είναι καθαρά και η κατανάλωση μυδιών απόλυτα ασφαλής.

Συνεχίζεται και σήμερα η προσπάθεια καθαρισμού του παραλιακού μετώπου από το απορρυπαντικό σκάφος Αλκύπη και την ειδική κινητή μονάδα επεξεργασίας της βλεννώδους μάζας.

Κρατάμε την φερτή ύλη και το βιολογικό υλικό και αποβάλλουμε το νερό, είπε στο ΡΘ ο Πασχάλης Kαδηηγιαννάκης υπεύθυνος ανάπτυξης στην εταιρεία North Aegean Slop που έχει αναλάβει τον καθαρισμό.

Ερωτηθείς για το πού καταλήγει όλο αυτό το υλικό σημείωσε ότι επεξεργάζεται και αποθηκεύεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Καθησυχαστικός για τις μυδοκαλλιέργειες στον Θερμαϊκό εμφανίστηκε μιλώντας στο ΡΘ ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Φάνης Παππάς.

Όπως ανέφερε, από τα μέχρι στιγμής δείγματα φαίνεται πως οι μυδοκαλλιέργειες δεν έχουν επηρεαστεί και τα αποτελέσματα είναι καλά. Είμαστε σε διαρκή παρακολούθηση, τόνισε.