Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Μπέττυ Σκούφα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του εντόμου «σφήκα του κάστανου» και την επανέναρξη της κατασκήνωσης της Λεπτοκαρυάς

Μπέττυ Σκούφα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του εντόμου «σφήκα του κάστανου» και την επανέναρξη της κατασκήνωσης της Λεπτοκαρυάς
Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του εντόμου «σφήκα του κάστανου»
Λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί κάστανου στην περιοχή της Πιερίας τα τελευταία δύο χρόνια από την προσβολή σχεδόν της συνολικής καλλιέργειάς τους, από το έντομο Dryocosmus kuriphilus, γνωστού και ως «σφήκας του κάστανου»...

έρχεται να δώσει για την προσεχή χρονιά, δηλαδή για την σοδειά του 2018, η απόφαση του Πράσινου Ταμείου που ενσωματώνει στις δράσεις του την αντιμετώπιση του εντόμου. Το πράσινο ταμείο που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή με απόφασή του εξασφαλίζει τους απαιτούμενους πόρους ύψους 157.960,00 ευρώ για την βιολογική καταπολέμησή του, με τη χρήση παρασιτοειδούς εντόμου.

Συνεργασία φορέων

Οι τρείς αρμόδιοι φορείς, η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Πράσινο Ταμείο συνεργάσθηκαν για την σύνταξη του φακέλου που απαιτούνταν για την αντιμετώπιση του ζητήματος ώστε να υπάρξει δραστική λύση που θα ανακόπτει και θα καταπολεμά την εξάπλωση του εντόμου ώστε να προστατευθεί η καλλιέργεια όχι μόνον της Πιερίας, όπου έχει καταγραφεί η πρώτη προσβολή, αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα.

Η πρώτη εμφάνιση του εντόμου στην Πιερία

Η παραγωγή κάστανου αποτελεί σημαντικό τομέα της αγροτικής παραγωγής κυρίως για την ορεινή Πιερία γι ’αυτό επισημάνσεις και διαβήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είχαν γίνει στο παρελθόν, τόσο από μεριάς των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιερίας, με σχετικό ερώτημα, όσο και από τους ίδιους τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς της περιοχής, προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Στην Πιερία εντοπίζεται αυξητική τάση για την παραγωγή κάστανου, σε οργανωμένες φυτείες, κυρίως την τελευταία δεκαπενταετία. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 1000 στρέμματα.

Επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπισή του
Στην Ελλάδα η σφήκα του κάστανου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2014 σε χωριό του Νομού Πιερίας προσβάλλοντας γρήγορα μεγάλο μέρος της καλλιέργειας. Όμως, με την υπ’ αρ. 2014/690/ΕΕ Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε καταργηθεί η προηγούμενη απόφαση (2006/464/ΕΚ), που αφορούσε στη λήψη έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσής του. Ακόμη βάσει της εμπειρίας και των παραδειγμάτων από τις χώρες όπου το έντομο έχει εντοπισθεί, η είσοδος της σφήκας του κάστανου στην Ελλάδα, απειλεί άμεσα την συνολική παραγωγή και ως εκ τούτου ήταν επιτακτική η άμεση και στοχευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελληνική παραγωγή κάστανου συνολικά παρουσιάζει ανοδική πορεία. Παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργειά του στις ορεινές περιοχές της χώρας, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό μεγαλώνει και μπορεί να προσφέρει μια επαγγελματική διέξοδο με σημαντικά εισοδήματα για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.



Επανέναρξη της κατασκήνωσης της Λεπτοκαρυάς με 830 κατασκηνωτές και τους συνοδούς τους από τις 3 Ιουλίου έως και τις 18 Σεπτεμβρίου
Μ. Σκούφα: «Οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς»


Την επανέναρξη της λειτουργίας της κατασκήνωσης της πρόνοιας στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, μετά από επτά χρόνια εγκατάλειψης, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Ήδη από φέτος θα φιλοξενηθούν περίπου 830 κατασκηνωτές από πολλές περιοχές της χώρας από τις 3 Ιουλίου έως και τις 18 Σεπτεμβρίου .

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των προσπαθειών και τις τιτάνιες δυνάμεις του Δ.Στου Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και των εργαζομένων. Σε μόλις τρεις μήνες κατάφεραν ένα μικρό θαύμα, μετά από επτά χρόνια εγκατάλειψης» τόνισε η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα που παραβρέθηκε στην παρουσίαση που έγινε στη Θεσσαλονίκη από την κα Φωτίου. Η κα Σκούφα πρότεινε και έγινε δεκτό, στο πλαίσιο ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, να προτιμηθούν προμηθευτές από την Πιερία για τα βασικά αγροτοδιατροφικά είδη και είδη αρτοποιείου, για την λειτουργία της κατασκήνωσης. Επιπλέον με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Πιερίας, αποφασίστηκε να διοργανωθεί εκδήλωση μέσα στο κάμπινγκ που θα έχει ως στόχο την ενημέρωση γνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων με τους κατοίκους του Δήμου Δίου – Ολύμπου αλλά και της Πιερίας γενικότερα.

Από την εγκατάλειψη στην αναβάθμιση

Στο κρατικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται ο παραθερισμός σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους, παιδιά οικογενειών σε οικονομικό κίνδυνο κλπ). Στις κατασκηνώσεις του κρατικού προγράμματος περιλαμβάνεται και η κατασκήνωση Λεπτοκαρυάς Πιερίας, η οποία αναπτύσσεται σε έκταση ιδιοκτησίας του υπουργείου εντός των ορίων του Δήμου Δίου - Ολύμπου. Η συγκεκριμένη κατασκήνωση εγκαταλείφθηκε από το 2010, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές και σημαντικές φθορές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας
Η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας με την πρόεδρο Συλβάνα Καρασαββίδου προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την προετοιμασία του χώρου, ο οποίος είναι σήμερα πλήρως έτοιμος να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή των ατόμων που ζουν σε ιδρύματα και άλλων ευπαθών ομάδων.

Η κα Καρασαββίδου σημείωσε ότι με την χρηματοδότηση από το υπουργείο αλλά κυρίως με τη θυσία των εργαζομένων του Κέντρου επιτεύχθηκε ο στόχος μέσα σε τρεις μήνες να αναμορφωθεί η κατασκήνωση και να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης χρήσης της. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει η παραχώρηση της κατασκήνωσης στο Κέντρο Πρόνοιας να γίνει και για άλλη μια τουλάχιστον χρονιά, και όχι μόνο για φέτος. Τέλος ανέφερε, ότι για τη λειτουργία της κατασκήνωσης θα υπάρχει μόνιμη βάρδια γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού στο χώρο, καθώς και επιπλέον ναυαγοσώστης.

830 κατασκηνωτές για φέτος

Φέτος θα φιλοξενηθούν περίπου 830 κατασκηνωτές με τους συνοδούς τους από τις 3 Ιουλίου έως και τις 18 Σεπτεμβρίου σε 10ήμερες περιόδους.

Στην κατασκήνωση θα φιλοξενηθούν μικρά παιδιά που παίρνουν μέρος στα προγράμματα κοινωνικής ένταξης και προστασίας, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, καθώς και ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται σε δομές της Πρόνοιας.