Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

«Παρακολούθηση τοξικών ή/και δυνητικώς τοξικών μικροφυκών στις ζώνες παραγωγής και αλιείας διθύρων μαλακίων της ΠΕ Πιερίας»

«Παρακολούθηση τοξικών ή/και δυνητικώς τοξικών μικροφυκών στις ζώνες παραγωγής και αλιείας διθύρων μαλακίων της ΠΕ Πιερίας»
Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση προγράμματος με τίτλο «Παρακολούθηση τοξικών ή/και δυνητικώς τοξικών μικροφυκών στις ζώνες παραγωγής και αλιείας διθύρων μαλακίων της ΠΕ Πιερίας» από την Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών (Ε.Μ.Θ.Τ.Μ.), του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., με σκοπό την ανίχνευση του τοξικού φυτοπλαγκτού στις μυδοκαλλιέργειες του Ν. Πιερίας.


Τη σύμβαση υπέγραψαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου και οι καθηγητές του Α.Π.Θ., κ.κ. Θεόδωρος Λαόπουλος και Μηνάς Αρσενάκης. Το κόστος της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των εκατόν δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (102.500,00) και η διάρκειά της είναι για τρία χρόνια, από το 2017 ως και το 2019.

Η υλοποίηση του έργου, αποσκοπεί τόσο στην εξασφάλιση της δημόσιας υγείας όσο και στην απρόσκοπτη εξαγωγή των μυδιών που παράγονται από τις μονάδες μυδοκαλλιέργειας του Ν. Πιερίας, η δυναμικότητα των οποίων αγγίζει τους 12.000 tn ετησίως. Ήδη, έλεγχος των νερών για τοξικό φυτοπλαγκτό στις μυδοκαλλιέργειες πραγματοποιείται στην Πιερία από το έτος 2002, ενώ προγραμματικές συμβάσεις με το Α.Π.Θ. υπογράφονται ανελλιπώς, τουλάχιστον από το 2006.

Κατά τη διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης θα διενεργούνται δειγματοληψίες θαλασσινού νερού σε καθορισμένους σταθμούς (πέντε στη βόρεια Πιερία και ένας στη νότια Πιερία) μία φορά την εβδομάδα, και σε περιόδους επαγρύπνησης δύο φορές την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα, τα οποία αποστέλλονται την επόμενη μέρα στις αρμόδιες Υπηρεσίες, δίνουν την άμεση δυνατότητα στο Τμήμα Κτηνιατρικής - αρμόδια υπηρεσία για τη δημόσια υγεία - να λαμβάνει έγκαιρα, προληπτικά και με ασφάλεια αποφάσεις λήψης υγειονομικών μέτρων.

Η υλοποίηση του προγράμματος εξασφαλίζει, επίσης, χρονοσειρά δεδομένων και πληροφόρηση για την εξέλιξη της ποιοτικής και ποσοτικής σύνθεσης των φυτοπλαγκτικών οργανισμών - που αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο των μυδιών ώστε να υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την εξέλιξη του φαινομένου και λήψη των αναγκαίων μέτρων - και συνεισφέρει στην αποσαφήνιση των μηχανισμών των επιβλαβών ανθίσεων του νερού, πάντα με στόχο την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων παραγωγής και εκμετάλλευσης των εκτρεφόμενων ειδών.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με τις ενέργειές της διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και στηρίζει τους μυδοκαλλιεργητές της περιοχής. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με τις υπηρεσίες των τμημάτων Αλιείας και Κτηνιατρικής παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της ποιότητας των μυδιών με εβδομαδιαίες δειγματοληψίες σε καθορισμένους σταθμούς. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πιερικού μυδιού με την εξαιρετική ποιότητα και την ασύγκριτη γεύση το καθιστούν άκρως ανταγωνιστικό. Η μυδοκαλλιέργεια αποτελεί έναν εξωστρεφή κλάδο που συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και γι΄αυτό το λόγο είμαστε δίπλα στους μυδοκαλλιεργητές με στόχο την προστασία και ανάδειξη της καλλιέργειάς τους», δήλωσε σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.