Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Όταν ο Αντρέα Πίρλο εκτέλεσε το πέναλτι Πανένκα. (ΒΙΝΤΕΟ)

Όταν ο Αντρέα Πίρλο εκτέλεσε το πέναλτι Πανένκα. (ΒΙΝΤΕΟ)
Στιγμές αξεπέραστης κλάσης από έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή. Η Ιταλία αντιμετώπιζε την Αγγλία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012 και ο αγώνας πήγε στα πέναλτι.
Εκεί ο Αντρέα Πίρλο απέναντι στον Άγγλο τερματοφύλακα έδειξε την μεγάλη του κλάση εκτελώντας το πέναλτι όπως ο Τσεχοσλοβάκος Άντονι Πανένκα στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος απέναντι στην Δυτική Γερμανία το 1976 χαρίζοντας της το κύπελλο.Απέναντι του ο Πανένκα δεν είχε κάποιον τυχαίο τερματοφύλακα, αλλά τον μεγάλο Σεπ Μάγιερ..

Από τότε ο συγκεκριμένος τρόπος εκτέλεσης ονομάζεται "πέναλτι Πανένκα".

Η τεχνική έχει να κάνει με το ότι πολλοί τερματοφύλακες επιλέγουν να πέσουν σε μια γωνία πριν ακόμα ο ποδοσφαιριστής εκτελέσει το πέναλτι και στην ικανότητα του παίκτη να τσιμπήσει την μπάλα και να την σουτάρει απαλά στο κέντρο της εστίας.

Είναι μια πολύ ριψοκίνδυνη τακτική γιατί η μπάλα κατευθύνεται στην εστία με χαμηλή ταχύτητα δίνοντας την ευκαιρία στον τερματοφύλακα ή να σηκωθεί και να την πιάσει ή απλά να περιμένει στο κέντρο της εστίας να έρθει η μπάλα στην αγκαλιά του...


Για αυτό τον λόγο το "πέναλτι Πανένκα" εκτελείται από ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης που δεν φοβούνται να πάρουν το ρίσκο αλλά έχουν και την τεχνική να το εφαρμόσουν.


*Τα βίντεο μπορείτε να τα παρακολουθήσετε ελεύθερα στο youtube στο λογαριασμό της UEFA.tv. απλά πατώντας στον σύνδεσμο:

Δείτε τον Άντονι Πανένκα να εκτελεί το πέναλτι στον τελικό του 1976 με αντίπαλο την Δυτική Γερμανία:
Και δείτε τον Αντρέα Πίρλο να επιχειρεί το ίδιο απέναντι στην Αγγλία το 2012: