Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου - Επίσκεψη του βουλευτή Πιερίας Χάρη Τζαμακλή σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δίου – Ολύμπου και στη ΣΠΕΚΟ Βροντούς

Δελτίο Τύπου - Επίσκεψη του βουλευτή Πιερίας Χάρη Τζαμακλή σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δίου – Ολύμπου και στη ΣΠΕΚΟ Βροντούς
Τις Δημοτικές Κοινότητες Καρίτσας και Βροντούς, καθώς και τις Τοπικές Κοινότητες Νέας Εφέσου, Κονταριώτισσας και Δίου του Δήμου Δίου – Ολύμπου επισκέφθηκε την Κυριακή 19/11 και τη Δευτέρα 20/11 ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής.

Τη Δευτέρα 20/11 συνοδευόταν από τη Συντονίστρια της Ν.Ε. Πιερίας κ. Ρούλα Αρίσση και από τον κ. Μιχάλη Σαχπεκίδη, μέλος του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε Κοινότητα συναντήθηκε με τους αιρετούς και τις αιρετές Προέδρους (κ. Στέργιο Πατρή – Καρίτσας, κ. Παναγιώτα Τζιάφα – Βροντούς, κ. Μπάμπη Κουτσιμάνη – Νέας Εφέσου, κ. Παρασκευή Νάτσιου – Κονταριώτισσας και κ. Κώστα Τσακνάκη – Δίου). Οι Πρόεδροι του υπέδειξαν τα σημεία που υπέστησαν ζημίες και καταστροφές και τον συνόδευσαν επί των τόπων.

Το μέγεθος των ζημιών και των καταστροφών είναι μεγάλο. Αφορούν τον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου, τις καλλιέργειες, το ζωϊκό κεφάλαιο, τα νοικοκυριά, τα χωράφια, το οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς δρόμους, τα ρέματα.

Διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη καθαρισμού και συντήρησης των Ναών της Ίσιδας και του Διός από την πλημμύρα του ποταμού Βαφύρα. Διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη εκτίμησης των ζημιών και των αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών και νοικοκυριών. Διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη καθαρισμού των ρεμάτων και των αντιπλημμυρικών υποδομών από τις τεράστιες ποσότητες των φερτών υλικών. Διαπιστώθηκε ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση της όλης παρολύμπιας περιοχής, που στηρίχθηκε σε λανθασμένες εν πολλοίς επιλογές, είναι ανεπαρκής και συν τω χρόνω καθίσταται ανεπαρκέστερη εξαιτίας και των σκοπίμων ανθρωπίνων παρεμβάσεων (καταπατήσεις, μπαζώματα, οικοπεδοποιήσεις κ.λ.π.), που διαχρονικώς παραμένουν εκτός ελέγχων από την πλευρά της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης. Διαπιστώθηκε η ανάγκη ενός στρατηγικού (και όχι αποσπασματικού) σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία θα αφορά κυρίως τις ζωές, αλλά και τον μόχθο και τις περιουσίες των αγροτών, των επιχειρηματιών και όλων όσων ζούν και εργάζονται στην περιοχή αυτή.

Προέχει η επούλωση των πληγών και η πρόνοια για την αποφυγή παρομοίων συμβάντων. Οι διαπιστώσεις πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να πιεσθεί κάθε αρμόδιος να επιταχύνει λύσεις. Η θέση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ένα προσωρινό, αλλά αναγκαίο και ορθό μέτρο, που θα δώσει ανακουφίσεις. Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν την Πιερία κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες, με τους οποίους υπάρχει συνεχής επαφή και επικοινωνία. Σ’ αυτούς οφείλουμε όλοι να θέσουμε τα προβλήματα που αναδείχθηκαν και να αξιώσουμε λύσεις (π.χ. αναστολή για ικανό χρονικό διάστημα των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όσων επλήγησαν).

Κατά την επίσκεψη στη Βροντού τη Δευτέρα 20/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΣΠΕΚΟ Βροντούς και με μέλη του Συνεταιρισμού. Εκτός από τα τρέχοντα προβλήματα των πλημμυρών συζητήθηκε και η ιδέα της κατασκευής μιας παρολύμπιας δεξαμενής συλλογής – συγκέντρωσης υδάτων για αρδευτική χρήση ενόψει των αγροτικών αναγκών λόγω της στροφής προς άλλες καλλιέργειες.