Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Για έναν ξεχωριστό άνθρωπο

Συχνά στη ζωή μας συναντάμε ιδιαίτερους και σημαντικούς χαρακτήρες ανθρώπων που αξίζουν αναφοράς και προβολής σε έναν κόσμο που φτωχαίνει καθημερινά σε πρότυπα και ιδανικά.

Έναν τέτοιο άνθρωπο γνώρισα κι εγώ πριν από χρόνια. Έναν άνθρωπο που σε καμιά περίπτωση δεν σου δίνει εξαρχής την εικόνα που κρύβει μέσα του η καλή του καρδιά. 


«Αυτόν όταν τον βλέπεις για πρώτη φορά θα τον χαρακτηρίσεις ψυχρό, απόμακρο, λιγομίλητο. Που να φανταστείς ότι αυτός ο απρόσιτος, κλειστός τύπος ανθρώπου μπορεί να έχει αποθηκευμένα στα έγκατα της ψυχής του αστείρευτες ποσότητες φιλότιμου και καλοσύνης». Αυτά είναι τα σχόλια από την πρώτη ματιά για τον καλό φίλο που καθημερινά κερδίζει αμέτρητους πόντους στην εκτίμηση μου και με αναγκάζει να σκύβω το κεφάλι και να αισθάνομαι λίγος μπροστά στην μεγαλοψυχία του και στο πλήθος των αρετών του.

Πάντα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι πρόθυμος να προσφέρει βοήθεια, να συμπαρασταθεί στα δύσκολα, να βγει μπροστά. Κι αυτή η προσφορά έχει τα καθαρά και αγνά στοιχεία της ανιδιοτέλειας. Δεν επιδιώκει να λάβει για να δώσει. Δίνει αυθόρμητα, από καρδιάς.

Λατρεύει την δικαιοσύνη. Μισεί το άδικο και φλέγονται τα σωθικά του όταν μπροστά στα μάτια του ταπεινώνεται και ποδοπατείται η αλήθεια. Και είναι πράγματι άδικο να εκμεταλλεύεται κανείς το φιλότιμο του. Ο καλός ποτέ δεν είναι χαζός κι ας δίνει την εντύπωση πως δεν καταλαβαίνει. Ταυτόχρονα, ο άνθρωπος που τολμώ να εκθειάσω, είναι πλουτισμένος με αστείρευτο χιούμορ, τέτοιο, που δεν σου γεμίζει το μάτι πως διαθέτει.

Εφαρμόζει απαράβατα αρχές και κανόνες για να επιβιώσει αξιοπρεπώς στον αγώνα της σκληρής καθημερινότητας. Με τις αξίες που κοσμούν τον χαρακτήρα του ανατρέφει και τα παιδιά του συμπορευόμενος πάντα με πολύτιμη παρουσία της εκλεκτής συζύγου του. Ναι, είναι πρότυπου ανθρώπου, συζύγου και πατέρα. Πολλοί θα ήθελαν να τον μοιάζουν και να μιμηθούν τις πράξεις του.

Πάμπολλες είναι οι γραμμές που καταναλώνονται καθημερινά σε ποικίλα μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, για να δημοσιευτούν ειδήσεις, πρόσωπα και καταστάσεις. Πολλές φορές όμως δεν διατίθεται ο απαιτούμενος χώρος και χρόνος για να προβληθούν τα πρότυπα εκείνα που σπανίζουν στην εποχή μας και τα έχει ανάγκη η κοινωνία μας για να ορθοποδήσει. Και συνήθως, ο βιος τους είναι διακριτικός, αλλά γεμάτος ουσία και νόημα.

Ως ένας λιτός, μικρός, θνητός και αμαρτωλός ένοικος αυτού του πλανήτη, αισθάνομαι την ανάγκη να προβάλλω και να επαινέσω το ηθικό υπόβαθρο κάποιων αφανών, αλλά σπουδαίων ανθρώπων. Ανθρώπων που μπορεί να μην είναι επιφανείς και διάσημοι, αλλά η καρδιά και η ψυχή τους λάμπει γιατί είναι αγνή και αμόλυντη από την έπαρση και την φιλαυτία.

Με τιμή στον φίλο Βαλάντη Τσαχαλίδη.

Γιάννης Τσαπουρνιώτης