Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2018 στο Βιβλιοπωλείο – Γκαλερί Μάτι

Μικρό αφιέρωμα στο πλαίσιο της έκθεσης του Κώστα Ορδόλη «Μορφές και Σκιές από το Θέατρο». Το Βιβλιοπωλείο – Γκαλερί Μάτι με αφορμή τον εορτασμό, εδώ και 70 χρόνια, από το «Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου», της «Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου», η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσει στο χώρο του βιβλιοπωλείου...

την Τρίτη 27 Μαρτίου και ώρα 8.30 μ.μ, μικρό αφιέρωμα στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Ορδόλη «Μορφές και Σκιές από το Θέατρο».

Στο αφιέρωμα κείμενα για το θέατρο θα διαβάσουν οι: Δημήτρης Σιακάρας ηθοποιός (Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος), Γιώργος Χ. Χανδόλιας σκηνοθέτης – ηθοποιός, Θανάσης Μαργαρίτης σκηνοθέτης – ηθοποιός (Commedia Θέατρο), Δημήτρης Χαριτόπουλος, Φιλόλογος – Θεατρολόγος. Μουσική από το θέατρο θα παίξουν και θα τραγουδήσουν οι: Λευτέρης Κηπόπουλος, Δημήτρης Κορομπίλης, Ιωάννα Σούκου και η Μαρίκα Φωτοπούλου. Ο Γιάννης Ευθυμιάδης έχει την επιμέλεια του αφιερώματος.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα - μέλος για να γράψει το μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο. Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ντάριο Φο, Ιάκωβος Καμπανέλλης (2001), κ.ά.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου γιορτάζει τα 70 χρόνια και ζήτησε από 5 άτομα να γράψουν μήνυμα από 5 διαφορετικές ηπείρους. Το μήνυμα για την Ευρώπη ανέλαβε να γράψει ο Βρετανός Σάιμον Μακ Μπέρνι, ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και συνιδρυτής του Théâtre de Complicité από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μήνυμα του σπουδαίου Άγγλου καλλιτέχνη, που κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Αρχαία Αθήνα και τη συμβολή της στην ανάπτυξη του Θεάτρου καθώς επίσης και στον αρχαίο Πολύκλειτο που σχεδίασε το θέατρο της Επιδαύρου, θα διαβάσει στην έναρξη του αφιερώματος στο Βιβλιοπωλείο –γκαλερί Μάτι ο ηθοποιός Δημήτρης Σιακάρας.


Πληροφορίες
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2018.
Μικρό αφιέρωμα στο Βιβλιοπωλείο – Γκαλερί Μάτι
Πότε: Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ώρα 20:30
Χώρος - Διεύθυνση:
Βιβλιοπωλείο - Γκαλερί ΜΑΤΙ, Αβέρωφ 4 - 60100 Κατερίνη
Τηλ: 2351031275 - www.e-mati.gr