Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα


Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έκθεση σε λεπτά σωματίδια στον μολυσμένο αέρα που διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα, προκαλώντας ασθένειες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα, χρόνιες αποφρακτικές πνευμονικές παθήσεις και αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

Μόνο η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα προκάλεσε περίπου 4,2 εκατομμύρια θανάτους το 2016, ενώ η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση από το μαγείρεμα με τα ρυπογόνα καύσιμα και τις τεχνολογίες προκάλεσε κατά την ίδια περίοδο 3,8 εκατομμύρια θανάτους.

Περισσότερο από το 90% των θανάτων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση συμβαίνουν στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, κυρίως στην Ασία και την Αφρική, ακολουθούμενες από χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την Ευρώπη και την Αμερική.

Περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι - περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού - εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στα καθαρά καύσιμα μαγειρικής και τις τεχνολογίες στα σπίτια τους, την κύρια πηγή ρύπανσης του αέρα των νοικοκυριών. Ο ΠΟΥ παρακολουθεί τη ρύπανση της οικιακής ατμόσφαιρας εδώ και πάνω από μια δεκαετία και ενώ το ποσοστό πρόσβασης στα καθαρά καύσιμα και τις τεχνολογίες αυξάνεται παντού, οι βελτιώσεις δεν συμβαδίζουν με την αύξηση του πληθυσμού σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική.

Ο WHO αναγνωρίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες, προκαλώντας περίπου το ένα τέταρτο (24%) όλων των θανάτων από καρδιακές παθήσεις, 25% από εγκεφαλικό επεισόδιο, 43% από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και 29% από καρκίνο του πνεύμονα