Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Απ’ τις υποσχέσεις στα μισόλογα...

Οι διοικήσεις των σωματείων συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ νομού Πιερίας επισκέφτηκαν το Διοικητή του νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστη Μυστρίδη στις 4.11.2017. Ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν τα σωματεία των συνταξιούχων για την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων του νομού ήταν και η δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στο κέντρο της Κατερίνης.


Στις 26.1.2018 εγκαινιάστηκε η πρώτη μονάδα ΤΟΜΥ στα παλιά ιατρεία του ΙΚΑ στην Κατερίνη. Και τότε ευχηθήκαμε όλοι «να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», καθώς ακούσαμε πως η μονάδα θα είναι στελεχωμένη με 12 άτομα και ότι πρόκειται να λειτουργήσουν, επί πλέον, τέσσερις ΤΟΜΥ. Μάλιστα ακούσαμε ότι θα εισαχθεί ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού και οι ΤΟΜΥ θα στοχεύουν κυρίως στην πρόληψη στα πλαίσια της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Οι αρμόδιοι έλεγαν στις τηλεοράσεις πως κάθε κάτοικος της Κατερίνης –ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος- θα μπορεί να εγγράφεται στη μονάδα πολύ πρίν αρρωστήσει, να παρακολουθείται απ’ αυτή, και να αντιμετωπίζεται στην ώρα της αρρώστειας.

Δυστυχώς σήμερα η πρώτη ΤΟΜΥ είναι υποστελεχωμένη με τρία ή τέσσερα άτομα ενώ δεν είναι σίγουρη, όπως μαθαίνουν τα σωματεία, η λειτουργία ακόμη μιας ΤΟΜΥ μέσα στο παλιό Νοσοκομείο. Επί πλέον ο Οικογενειακός Γιατρός, όπως τον περιέγραψε ο υπουργός Υγείας στην απόφασή του, δείχνει περισσότερο σαν «κόφτης» των αρρώστων πρός το νοσοκομείο, παρά σαν ο κεντρικός επιστήμονας σε μια σύγχρονη μονάδα υγείας.

Στις 4.11.2017 ο Διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης ενημέρωσε τα σωματεία των συνταξιούχων για το Κέντρο Αποκατάστασης, το οποίο, όπως είπε, με την έναρξη χρήσης του θα επιλύσει πολλά προβλήματα των συνδημοτών μας που αναγκάζονται να μετακινούνται στις γειτονικές πόλεις καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πιερίας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κατερίνης εξέφρασαν τη διάθεση να συμβάλλουν με όλους τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους του νομού Πιερίας στην έγκριση του αιτήματός του προς το υπουργείο Υγείας. Έμπρακτα αυτή η στήριξη εκδηλώθηκε με την επίσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων στους βουλευτές του νομού Πιερίας στις 19.12.2017 ζητώντας τη συμβολή τους στην άμεση έκδοση της απαραίτητης άδειας λειτουργείας του Κέντρου Αποκαταστάσεων και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έναρξη χρησης του Κέντρου από τους συμπολίτες μας που χρήζουν ιατρικής αποκαταστάσεως.

Όμως τα μηνύματα δεν ήταν καλά: Σε άρθρο στο Συνταξιούχο του ΟΑΕΕ του μηνός Φεβραουρίου και με τίτλο «Εξαιρετικώς επείγον» τόνιζα: «Αν δεν λειτουργήσει άμεσα το Κέντρο, τότε η μη δραστηριότητά του θα καλυφθεί απ’ την επιχειρηματική δραστηριότητα με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση στους ασθενείς.Τα σωματεία έχουν πληροφορίες πως υπάρχουν ήδη κινήσεις για τη λειτουργία ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης στην Κατερίνη. Το υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη των συμπολιτών τους και να αντιμετωπίσει ως εξαιτερικώς επείγουσα περίπτωση τη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασεως στο νοσοκομείο Κατερίνης, εφόσν η υλικοτεχνική υποδομή και η στελέχωσή του είναι έτοιμα, και να προχωρήσει τάχιστα στις απαραίτητες διορθωτικές αποφάσεις».

Σήμερα παρά τις συνεχείς οχλήσεις η απάντηση για το κέντρο αποκατάστασης είναι η εκκωφαντική σιωπή. Και μαζί με τα άσχημα μηνύματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δημιουργούν μια άσχημη προοπτική για τους αρρώστους στην ώρα της ανάγκης.

Δεν θα αφήσουμε έτσι αυτή την κατάσταση. Θα διεκδήσουμε σύγχρονες δημόσιες μονάδες υγείας, πλήρως στελεχωμένες, που θα παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλον το κόσμο.

Δημήτριος ΚΟΥΤΣΗΣ 

Πρόεδρος του Σωματείου 
Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ν. Πιερίας