Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Καστοριάς Σεραφείμ: Ζητούνται "τρελοί" σαν τον Παύλο Μελά, να σώσουν την Μακεδονία και την Ελλάδα.

114 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τον θάνατο του πρωτομάρτυρος της Μακεδονικής Ελευθερίας Παύλου Μελά, όπου στις 13 Οκτωβρίου 1904, έδωσε τη ζωή του για τη γη της Μακεδονίας, τη γη της Ελλάδος και όπως κάθε χρόνο...

έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις τιμής στο χωριό Μελάς της Καστοριάς, εκεί όπου φονεύθηκε.


Τη Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο τέλεσε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, παρόντων πολιτικών, στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και της πυροσβεστικής, αλλά και πλήθους πιστών που έφτασαν στο ακριτικό χωριό των Κορεστείων για να αποδώσουν φόρο τιμής στον ήρωα Παύλο και των συν αυτώ πεσόντων.


Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και ερμήνευσε το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, αλλά μίλησε και για το πρόσωπο που τιμάει η Εκκλησία και η Πατρίδα μας, τον Παύλο Μελά. Τον ήρωα που κοινωνούσε των Αχράντων Μυστηρίων, που σεβόταν τους Ιερείς, που έδειχνε την ευαισθησία του, την αγάπη του και το ενδιαφέρον του στους ανθρώπους, που σέβονταν την ελευθερία του καθενός.


Και κατέληξε επαναλαμβάνοντας και πάλι πως η ιστορία που γράφεται με αίμα, δεν μπορεί να παραποιηθεί με μελάνι, γιατί αυτή η ιστορία αύριο θα μας εκδικηθεί.

Και τόνισε λέγοντας, "Ξέρετε τι ζητούνται σήμερα; Ζητούνται τρελοί, σαν την εποχή του Παύλου Μελά! Γιατί ο Παύλος Μελάς θα λέγαμε στη γλώσσα μας ήταν ένας τρελός, που άφησε το οικογενειακό του περιβάλλον και τα παιδιά του για την σωτηρία της πατρίδος. Αυτή η τρέλα έκανε τους αγωνιστές του 1821 να ελευθερώσουν αυτόν τον τόπο, αυτή η τρέλα συνείχε τους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα με πρώτο τον Παύλο Μελά, αυτή η τρέλα συνείχε και τους αγωνιστές του 1940. Μία χούφτα Έλληνες να νικήσουν όλες εκείνες τις σιδηρόφραχτες ταξιαρχίες. Αυτή η τρέλα μας χρειάζεται σήμερα!".


Αμέσως μετά, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο του Παύλου Μελά, η κατάθεση στεφάνων και ομιλία για την ημέρα μνήμης και τιμής στους ηρωικώς πεσόντες κατά το Μακεδονικό Αγώνα.