Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Αντί ευχών... για την απελευθέρωση της Κατερίνης

16η Οκτωβρίου 1912 - Ημέρα που η πόλη της Κατερίνης απελευθερώθηκε από τα δεσμά του Τούρκικου ζυγού. Κάποιοι μάτωσαν για να ελευθερωθούν τα χώματα της πόλης μας, το αίμα των συνανθρώπων μας που αγωνίστηκαν, μέχρι εσχάτων για να πετύχουν το όνειρο, δηλαδή την απελευθέρωση,πραγματικά πότισε την γη.


Και όλα ξεκίνησαν στις 15 του Οκτώβρη όταν ο έφιππος Κεφαλλονίτης αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος, διοικητής του 20ου Συντάγματος έπεσε νεκρός από τους Τούρκους.

Το γεγονός αυτό αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών,επιτέθηκαν στους Τούρκους με μεγάλη γενναιότητα, αψηφώντας τις κακουχίες,την πείνα,την κούραση.

Και στις 07:30 το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1912 ημέρα Τρίτη τα Ελληνικά στρατεύματα έφθασαν στην επιτέλους ελεύθερη Κατερίνη, που ζούσε πλέον στα ελεύθερα πελάγη της ευτυχίας, υπό τα χρώματα της γαλανόλευκης, που κοσμούσε την πόλη.

Ο Σβορώνος στην πόλη των αγγέλων δεν ήταν μόνος, είχε παρέα τους ήρωες πλέον Υπολοχαγό πεζικού Δημήτριο Νίκα, τον Λοχία Θωμά Βίγκο, τους στρατιώτες Βασίλα και Σαράντη, Ανευλαβή Β. και τον νεαρό Κρητικό Κονταξάκη.

Και για να θυμόμαστε... τα χώματα μας δεν παραδίδονται γιατί κάποιοι έδωσαν την ζωή τους για να είναι ελεύθερα και Ελληνικά.

Χρόνια πολλά Κατερινιώτες και Κατερινιώτισσες.
Χρόνια πολλά Κατερίνη
Με τιμή.
Δημήτριος Δημητρίου
Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής
Λ.Α.Ο.Σ Πιερίας