Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Φιλοσοφική Ομάδα Εστίας Πιερίδων Μουσών - «Από την εμφάνιση του Σύμπαντος στη γέννηση της ζωής».

Στις 07 Νοεμβρίου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα της Εστίας Πιερίδων Μουσών διεξήχθη η διάλεξη του αστροφυσικού ερευνητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & Πανεπιστημίου Κολωνίας, Δρ Θωμά Μπίσμπα...

υπό τον τίτλο «Από την εμφάνιση του Σύμπαντος στη γέννηση της ζωής», που διοργάνωσε η Φιλοσοφική Ομάδα της Εστίας Πιερίδων Μουσών.

Στην ομιλία του, ο Δρ. Θωμάς Γ. Μπίσμπας, αναφέρθηκε σε πολλά και σημαντικά ερωτήματα που θέτει ο κοινός νους όταν κοιτάει τον ουρανό.

Πώς όμως δημιουργήθηκε η ζωή στον πλανήτη μας;
Υπάρχουν άλλοι πλανήτες που έχουν ζωή όπως έχουμε στη Γη;
Πώς δημιουργούνται γενικά τα αστέρια και ποια η εξέλιξή τους;

Μέσα από μια ανασκόπηση της δημιουργίας του Σύμπαντος έως την εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη μας, προσπάθησε να απαντήσει στα ερωτήματα, τοποθετώντας τον άνθρωπο στο Σύμπαν, όπως προκύπτει από την επιστήμη της Κοσμολογίας και της Αστροφυσικής.

Εξήγησε ότι πριν από 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια, το Σύμπαν ήταν όλο συγκεντρωμένο σε ένα υπέρπυκνο σημείο. Η Μεγάλη Έκρηξη που ακολούθησε, δημιούργησε τα πρώτα χημικά στοιχεία που ήταν μόνο το υδρογόνο και το ήλιο. Οι αστέρες που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση της μεσοαστρικής ύλης στη συνέχεια, λειτούργησαν ως πυρηνικοί αντιδραστήρες που δημιούργησαν όλα τα χημικά στοιχεία μέχρι το σίδηρο. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι αστέρες γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν. Αστέρες με μάζα πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου πεθαίνουν με πολύ καταστρεπτικό τρόπο, που όμως δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν όλα σχεδόν τα χημικά στοιχεία που απαρτίζουν τον περιοδικό πίνακα που μαθαίνουμε στο σχολείο. Πρόσφατα, βρέθηκε ότι στοιχεία όπως ο χρυσός και η πλατίνα, δημιουργούνται από συγχώνευση αστρικών πτωμάτων, όπως είναι οι αστέρες νετρονίων. Η συγχώνευση αστέρων νετρονίων είναι από τα πιο βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος στα οποία εκλύεται απίστευτα υψηλή ενέργεια. Το ανθρώπινο σώμα, όπως και όλα τα έμβια όντα στον πλανήτη μας, είναι φτιαγμένο από τα ίδια χημικά στοιχεία που έχουν παραχθεί από τους αστέρες. Τα τέσσερα πιο σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος (υδρογόνο, οξυγόνο, άνθρακας, άζωτο) είναι ταυτόχρονα τα τέσσερα πιο άφθονα στοιχεία του Σύμπαντος. Είναι επίσης μοναδικό να αναλογιστεί κανείς ότι ο χρυσός που έχουμε στα χρυσαφικά επάνω μας είναι απομεινάρια συγκρούσεων αστέρων νετρονίων τα οποία κατέληξαν στον πλανήτη μας πριν από περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια. Προερχόμαστε από το Σύμπαν, ζούμε μέσα στο Σύμπαν, αλλά και το Σύμπαν ζει μέσα μας. Ο άνθρωπος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μικροσκοπικός κόκκος κοσμικής σκόνης που ζει γύρω από έναν μικρό αστέρα μέσα στο αχανές Σύμπαν.

Η Φιλοσοφική Ομάδα της Εστίας Πιερίδων Μουσών προσβλέπει να συνεχίσει τούτες τις φωτεινές δράσεις, προσεγγίζοντας όλα τα πεδία της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθησαν και τίμησαν την εκδήλωση.



Φιλοσοφική Ομάδα της Εστίας Πιερίδων Μουσών