Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Και οι μη καπνιστές έχουν ψυχή!

*Γράφει η Κωνσταντινίδου Χαρούλα.

Οι εορταστικές ημέρες ενδείκνυνται για ξεκούραση, κοινωνική συναναστροφή, βόλτες στα καταστήματα, χαρούμενη διάθεση και ξενοιασιά.

Καθώς διανύουμε τις ημέρες αυτές, επισκέφθηκα κάποια από τα μαγαζιά εστίασης και καφετέριες εντός του νομού Πιερίας για να μπω, όπως λέμε, στο κλίμα των ημερών.

Η μαύρη κηλίδα – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στα θετικά και εύφορα συναισθήματα που σας περιέγραψα παραπάνω αποτελεί το τσιγάρο και ο ενοχλητικός καπνός που είναι πανταχού παρόν: στις καρέκλες που καθόμαστε, στον καφέ που πίνουμε με τις στάχτες να αιωρούνται, στα γευστικά εδέσματα που προσπαθούμε να απολαύσουμε κάνοντας τη μάταιη κίνηση να διώξουμε τον καπνό από τη μύτη μας, στα ρούχα και τα μαλλιά μας που μυρίζουν πίσσα όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας.

Γράφω το άρθρο αυτό για ευαισθητοποίηση των καπνιστών, των ιδιοκτητών χώρων εστίασης και καφέ και των ελεγκτικών μηχανισμών εντός της Πιερίας και για υπενθύμιση ότι και οι μη καπνιστές έχουν δικαιώματα, τα οποία καταπατούνται βίαια, κατ’ εξακολούθηση και χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στον συνάνθρωπο.

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις καφετέριες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως, της νύχτας, είναι αποπνικτική. Προσπαθείς να απολαύσεις το ποτό σου περικυκλωμένος από ανθρώπους που καπνίζουν και παράλληλα βλέπεις το σήμα «μην καπνίζετε» να φιγουράρει στο μπαρ. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο;

Σε πρόσφατο ταξίδι μου στο Δουβλίνο, μία πρωτεύουσα που σφύζει από καταστήματα εστίασης και τις γνωστές pubs, είδα πλήθος ανθρώπων να καπνίζουν έξω από τα καταστήματα και στη συνέχεια να επιστρέφουν μέσα. Η pub που επισκέφθηκα είχε την πιο καθαρή ατμόσφαιρα και χαιρόσουν να καθίσεις. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δεν είναι καλό να θυμηθούμε την Ευρώπη στην οποία θέλουμε να ανήκουμε;

Στην Ελλάδα θέλουμε να φημιζόμαστε. Μας αρέσει να τονίζουμε τα επιτεύγματα των προγόνων μας, τα νησιά μας, τα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και τοπικά προϊόντα και να διαλαλούμε ότι είμαστε μέρος της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο αυτό να φαίνεται στην πράξη. Η κουλτούρα, τα επιτεύγματα και η καλή φήμη πρέπει να μας συνοδεύουν όπου κι αν βρισκόμαστε και κρίνονται από τη λεπτομέρεια. Επίσης, όλα τα προηγούμενα ξεκινούν από εμάς τους ίδιους, γιατί εμείς, οι πολίτες, οι άνθρωποι, απαρτίζουμε τη χώρα μας.

Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του βούληση και ελευθερία να πράττει όπως επιθυμεί. Η ελευθερία του κάθε ανθρώπου, όμως, δεν πρέπει να φτάνει στα όρια να καταπατά την ελευθερία του άλλου. Κι αυτό ακριβώς γίνεται στην περίπτωση των καπνιστών. Ο καπνός βλάπτει! Δεν είναι μία ακίνδυνη συνήθεια, ένα χόμπι στο οποίο κάποιος επιδίδεται γιατί του αρέσει. Βλάπτει όχι μόνο τον ίδιο τον καπνιστή – που όμως το κάπνισμα είναι επιλογή του – αλλά και τον διπλανό του, κάτι που συνιστά τη μέγιστη μορφή αγένειας!

Πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την επιβολή των απαραίτητων προστίμων μη συμμόρφωσης;

Γιατί καταπατάται ένας νόμος που θα έπρεπε να εφαρμόζεται;

Λανθασμένα έχουμε συνδέσει στη χώρα μας τη μη τήρηση των νόμων με την ελευθερία που δεν την έχουν σε άλλες χώρες «γι’ αυτό όλοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα».

Η τήρηση των νόμων, και ιδιαίτερα νόμων τέτοιας φύσης, αποτελεί ένδειξη πολιτισμού, σεβασμού στον συνάνθρωπο, σεβασμό στον ίδιο μας τον εαυτό και τέλος, σεβασμό στη χώρα μας και στην εικόνα που προσπαθούμε να προωθήσουμε στα υπόλοιπα κράτη.

Υπάρχουν άνθρωποι, μέσα σ’ αυτούς κι εγώ, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αλλεργίες. Πρέπει να μένουμε κλεισμένοι στο σπίτι μας; Οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης και καφέ δεν πρέπει να ακούσουν και την πλευρά των μη καπνιστών; Εμείς δεν αφήνουμε χρήματα στους χώρους αυτούς συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και βοηθώντας, με τον τρόπο μας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας; Εμείς δεν είμαστε πελάτες;

Σκεφτείτε τους ανθρώπους με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας! Δίπλα σε ‘σένα, αγαπητέ καπνιστή, αγαπητέ ιδιοκτήτη, μπορεί να κάθεται ένας άνθρωπος που πάσχει από καρκίνο. Θα του στερήσεις το δικαίωμα της ζωής για μια εγωιστική επιθυμία;

Καλώ τους απανταχού καπνιστές να κάνουν τη θυσία να καπνίζουν εκτός των καταστημάτων.

Καλώ τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να σεβαστούν επιτέλους τους μη καπνιστές και να εστιαστούν στην ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση πελατών. Τους καλώ να κατανοήσουν ότι εμείς, οι μη καπνιστές έχουμε ψυχή και δικαίωμα σε καθαρά πνευμόνια και ότι αν μας φροντίσουν, θα φροντίσουμε κι εμείς να επισκεφθούμε το μαγαζί τους ξανά και ξανά. Εκτός κι αν δεν χρειάζονται δουλειά…

Καλώ τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στο Νομό Πιερίας να κινητοποιηθούν! Επιβάλλετε τα πρόστιμα που αναλογούν στον καθένα, φροντίστε να εφαρμόζεται ο νόμος και σεβαστείτε τους πολίτες που καλείστε να υπηρετείτε.

Καλώ τους μη καπνιστές να μη δέχονται πλέον αυτό το μαρτύριο του βλαβερού και θανατηφόρου καπνού. Κάντε κάτι γι’ αυτό γιατί έχετε δικαίωμα διά νόμου και μιλήστε για όσους δεν έχουν φωνή. Είναι γεγονός ότι αρκετοί στην πόλη μας δεν μιλούν από φόβο μήπως παρεξηγηθούν από φίλους ή γνωστούς.

Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να μας τη στερεί!

Από την εφαρμογή του νόμου αυτού έχουμε μόνο να κερδίσουμε. Μην παραγκωνίζετε τους μη καπνιστές και μην τους αφήνετε στο έλεος του καπνού που ποτέ δεν επέλεξαν να εισπνεύσουν.

Πράξτε το σωστό, βοηθήστε την Ελλάδα να πάει ένα βήμα παραπάνω προς τη σωστή κατεύθυνση και νοιαστείτε για το συνάνθρωπό σας.

Κλείνοντας, συγχαίρω τα μετρημένα μαγαζιά στην Κατερίνη που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο. Χαίρομαι να τα επισκέπτομαι, τα προτείνω σε άλλους και εύχομαι η πελατεία τους να αυξάνεται γιατί το αξίζουν.


Εύχομαι Καλή Χρονιά, με σοφία, φρόνηση και καθαρή ατμόσφαιρα.


"Η Χαρούλα Κωνσταντινίδου σπούδασε την επιστήμη της Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου με γλώσσες εργασίας Αγγλικά και Γερμανικά. Συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στον κλάδο της Μετάφρασης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται με τη μετάφραση, τη διερμηνεία, τη συγγραφή άρθρων και την ανάγνωση βιβλίων. Είναι υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αρέσει να μαθαίνει, να ταξιδεύει και να πίνει καφέ. Θα τη βρείτε στο ιστολόγιό της, storyreloaded.wordpress.com ή σε κάποιο βιβλιοπωλείο."





*Κωνσταντινίδου Χαρούλα
Μεταφράστρια
storyreloaded.wordpress.com