Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Μήνυμα Ελπίδας και Χαράς, εν Κυρίω, από την ίδρυση και λειτουργία νέας ενορίας. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές του έργου.

Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της Κατερίνης την ίδρυση και λειτουργία της νέας εκκλησιαστικής ενορίας. Ιδιαιτέρως οι κάτοικοι της περιοχής του Καπνικού Σταθμού, γιατί ένα χρόνιο αίτημά των βρήκε τη λύση του.

Στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας ως αστραπή διέσχισε την ατμόσφαιρα η είδηση. Η ίδρυση και λειτουργία της νέας ενορίας γεμίζει με θάρρος και δύναμη τους χριστιανούς γενικότερα και ειδικότερα της περιοχής του καπνικού σταθμού. Με ανακούφιση οι χριστιανοί της περιοχής είδαν να λειτουργεί η ενορία τους από το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης με την τέλεση του αγιασμού από τον Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιο. Οι προβλεπόμενες ακολουθίες και λειτουργίες τελέστηκαν κανονικά, όπως και στις άλλες ενορίες. Οι άνθρωποι της περιοχής αμέσως αγκάλιασαν την ενορία τους. Πρόσφεραν απλόχερα τη βοήθειά τους και τον οβολό τους όπου χρειάστηκε. Είναι συγκινητικό να διαπιστώνεις ο χώρος λατρείας να γεμίζει ασφυκτικά από πιστούς κάθε φύλου και ηλικίας. Σε εποχή υλιστικών αντιλήψεων και αντιχριστιανικών μηνυμάτων ,με πρόσχημα το δήθεν ουδετερόθρησκο κράτος, να γεμίζει ο πιστός λαός του Θεού τις εκκλησίες. Στα μάτια αυτών των ανθρώπων ήταν έντονα ζωγραφισμένη η χαρά για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος και η ευχαριστία προς τον Θεό που τους αξίωσε να ζήσουν αυτή τη χαρά. Η λειτουργία ενός ναού στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν απαραίτητη για να διευκολυνθούν οι κάτοικοι και να μη διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Επιπλέον δημιουργείται ένας φάρος ορθοδοξίας ή κατά την έκφραση του Σεβασμιοτάτου μια φωλιά που θα βοηθήσει το λυτρωτικό έργο της τοπικής εκκλησίας όπως και οι άλλες ενορίες. Θα στηρίξει τον πάσχοντα και ασθενή αδελφό, θα βοηθήσει τον αδύναμο συνάνθρωπο και θα σταθεί βοηθός και αρωγός σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη πνευματικής ή υλικής στήριξης. Σε καιρούς δύσκολους και υλόφρονας η ίδρυση και λειτουργία ναών σε γεμίζει με ελπίδα. Το καλό δεν θα νικηθεί από το κακό. Η ορθοδοξία όταν πολεμείται γιγαντώνεται. Αποτελεί νομοτέλεια. Είναι συμπέρασμα που στηρίζεται στη μελέτη της Ιστορίας. Οι πολέμιοι την ενισχύουν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Ως χώρος λατρείας (προσωρινός) χρησιμοποιείται χώρος σχολείου. Συμβολισμός που φανερώνει την στενότατη σχέση εκκλησίας-ορθοδοξίας και παιδείας. Η Ορθοδοξία ευλογεί την επιστήμη και την παιδεία και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Για να γίνουν όλα αυτά κάποιοι άνθρωποι δούλεψαν και μόχθησαν ή ανέλαβαν το κόστος των αποφάσεων.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, στον Δήμαρχο, στην ερανική επιτροπή, στους αρμόδιους για την παραχώρηση του χώρου και σε όλους τους φανερούς και αφανείς συντελεστές αυτού του έργου. Θα ήταν σοβαρή λίαν παράλειψη αν παραλείπαμε από τους συντελεστές του έργου τον εφημέριο της ενορίας π. Μιχαήλ Μπατσαρά, ο οποίος εκτός των λειτουργικών του καθηκόντων επωμίστηκε και το έργο ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού.



Μυργιώτης Παναγιώτης 
Μαθηματικός