Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Δεν ζήτησε κυρώσεις η κυβέρνηση της ΝΔ κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε.!!!


Όπως δηλώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι Τούρκοι δεν έχουν προχωρήσει... ακόμα σε παραβίαση της ΑΟΖ μας!!!


Μάλλον στην ΝΔ περιμένουν να φτάσουν πρώτα οι Τούρκοι στην... Θεσσαλονίκη για να αντιδράσουμε!!!


➤ Τι δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης:


Ως ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι η στρατηγική ήταν να μην ζητηθεί κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. «Θέλαμε μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης. Αυτήν διεκδικήσαμε, αυτήν πήραμε». Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε, αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε την παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες και ότι σημαντικό ήταν να εκφρασθεί η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και να καταδικαστεί η παράνομη συμφωνία.

«Βασικός μας στόχος, είναι να συγκροτήσουμε μια ευρύτερη και πέρα από την Ευρώπη συμμαχία, γύρω από την καταδίκη αυτής της ενέργειας, η οποία είναι ξεκάθαρα παράνομη, προκλητική και έχει και απειλητικό χαρακτήρα για τα δικά μας κεκτημένα και δικαιώματα, αλλά και αυτή η συμμαχία να αποτελέσει έναν διπλωματικό φράχτη, απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να συντελεστεί στην ΑΟΖ» τόνισε.

«Θεωρώ» συμπλήρωσε «ότι ήταν μια σωστή απόφαση που μας δίνει περιθώρια ελιγμών. Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις, θα φθάναμε τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική μας δραστηριότητα, χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια. Θεωρούμε, ότι αυτό το διπλωματικό όπλο, είναι μέσα στα πλαίσια αυτών που μπορούμε να εξασκήσουμε σε μια κλιμάκωση». Υπογράμμισε δε ότι το πλαίσιο των κυρώσεων δεν είναι μία αστεία υπόθεση, ούτε μία απλή διατύπωση γνώμης ή ευχής, αλλά είναι ένα σκληρό πλαίσιο επιβολής περιορισμών που αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο που έχει η Ε.Ε, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.


Από την σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών