Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

To Μουσικό Σχολείο Κατερίνης στη Βουλγαρία

Από τις 4 Νοεμβρίου έως και τις 8 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Erasmus+, δράση ΚΑ229...

με τίτλο “Following the waves of music around Europe” στο σχολείο “Otets Paisi” στην πόλη Βράτσα της Βουλγαρίας. H Βράτσα είναι μια πόλη 60.000 κατοίκων χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Βράτσα, 112 χιλιόμετρα βοριοδυτικά της Σόφιας και πολύ κοντά στο απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό πάρκο Βρατσάνσκι Μπάλκαν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές της ομάδας Erasmus+ του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης παρουσίασαν ένα βίντεο που προετοίμασαν για την επίδραση που έχει η μουσική στην καθημερινή τους ζωή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της ομάδας Erasmus+ παρακολούθησαν μια παρουσίαση παραδοσιακών βουλγάρικων οργάνων από τους καθηγητές του σχολείου υποδοχής. Επίσης, συμμετείχαν σε σεμινάριο εκμάθησης βουλγάρικων παραδοσιακών χορών στους οποίους εξειδικεύεται το σχολείο υποδοχής και επιπλέον διδάχθηκαν το παραδοσιακό βουλγάρικο τραγούδι «Ludo Mlado”.

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελική συναυλία της τέταρτης κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ στο κέντρο Νεότητας της πόλης της Βράτσας. Οι μαθητές των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ουγγαρία παρουσίασαν μουσική, χορούς και τραγούδια της μουσικής τους παράδοσης. Επίσης, όλοι μαζί τραγούδησαν το βουλγάρικο τραγούδι “Ludo Mlado” που είχαν ήδη διδαχθεί.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βουλγαρία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της ομάδας Erasmus+ επισκέφτηκαν το λαογραφικό μουσείο της πόλης της Βράτσας και περιηγήθηκαν στην πόλη. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν ένα ντοκυμαντέρ για τη χλωρίδα και την πανίδα του φυσικού πάρκου Βρατσάνσκι Μπάλκαν. Σε μια μονοήμερη εκδρομή είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν το φυσικό πάρκο Βρατσάνσκι Μπάλκαν και να επισκεφτούν το σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες Λεδενίκα. και ακολούθησε πεζοπορία 1,5 χλμ κατά μήκος του φαραγγιού Βράτσατα. Στο ταξίδι της επιστροφής τους στην Κατερίνη, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στην πρωτεύουσα Σόφια.

Κατά τη διαμονή τους στην πόλη Βράτσα οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από βουλγάρικες οικογένειες.

Μια ακόμα κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ «Following the waves of music around Europe» έφτασε στο τέλος της αφήνοντας στους συμμετέχοντες τις καλύτερες εντυπώσεις και αξέχαστες εμπειρίες. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2020.