Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίνωση για θέματα οδικής συμπεριφοράς ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, από την Κυριακή (05-01-2020) το πρωί αναμένεται έντονο ψυχρό κύμα κακοκαιρίας στη χώρα. Θα επηρεασθεί καταρχήν η βόρεια Ελλάδα και πολύ σύντομα...

από Κυριακή μεσημέρι η κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στην νοτιανατολική Ελλάδα. Θα υπάρξουν χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι θυελλώδεις.

Το κύμα κακοκαιρίας θα συμπέσει με τις μετακινήσεις του τριημέρου των Θεοφανείων και κυρίως με την επιστροφή των εκδρομέων.

Για τους λόγους αυτούς, από σήμερα ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1. Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας θα απαγορεύσουν την κίνηση φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κυριακή 06:00 πρωινή έως Δευτέρα 24:00 νυκτερινή ώρα.

2. Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. με 60 ημέρες αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων.

3. Όλα τα οχήματα που δεν φέρουν ειδικά ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Θα γίνονται έλεγχοι από την Τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο. Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιασθεί με αλυσίδες.

4. Καλούνται οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερώνονται συνεχώς πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Οι κατά τόπους Αρχές θα ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

5. Η Τροχαία και η Πυροσβεστική, θα είναι στους δρόμους για να συντονίσουν και να συνδράμουν. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες τους με συναίσθηση ευθύνης. Να είναι σίγουροι πως γνωρίζουν να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες, να βεβαιώνονται πως τα οχήματά τους έχουν επάρκεια καυσίμων.

Η Πολιτεία, ο κρατικός μηχανισμός με τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από τους πολίτες ζητείται σεβασμός στα καιρικά φαινόμενα και οδική συμπεριφορά με ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο.