Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Έχουμε την πολυτέλεια, να έχουμε στην Κατερίνη, τέτοιο «θησαυρό» και να μην τον αξιοποιούμε;

Γράφει ο Μιχάλης Κανταρτζής.

Κάθε πόλη, κάθε χώρα, αισθάνεται υπερήφανη, για την ιστορία της, για τον πολιτισμό της, τις τέχνες της, την εκπαίδευση, αλλά και για τους ανθρώπους της που με τα κατορθώματα και τις επιτυχίες τους προσθέτουν «υπεραξία» στον χώρο που βρίσκονται.


Άνθρωποι του πολιτισμού, της τέχνης, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού κ.α. με τα έργα, τις επιτυχίες τους, αλλά και με την πορεία τους ο καθένας τους στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται, γίνονται πρότυπα για τους νέους και τις νέες μας και κάνουν τους υπόλοιπους υπερήφανους που τους έχουν δίπλα τους.

Πόσες φορές έχουμε πει… «έχω γείτονα τον τάδε αθλητή» ή «αυτός ο μεγάλος καλλιτέχνης είναι από την πόλη μου, το χωριό μου»;

Κοινωνικές εκδηλώσεις και βραβεύσεις γίνονται για αυτούς τους ανθρώπους, όλοι θέλουν να τους γνωρίσουν από κοντά και ολόκληρη η πόλη κινείται γύρω από αυτούς τους «λαμπερούς» ανθρώπους.


Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις μου είναι ένα δημοσίευμα (Ο Έλληνας Αγιογράφος που συγκίνησε τον Βασιλιά της Ιορδανίας!) από το (Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία), που έπεσε πριν λίγες ημέρες στην αντίληψη μου.


Στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ο συμπολίτης μας Κωνσταντίνος Ξενόπουλος (Αγιογράφος) έδωσε συνέντευξη στον Αντώνη Μακατούνη, με αφορμή την επίσκεψη του στην Ιορδανία και την δωρεά ενός έργου του στον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

Η επίσκεψη του κ. Ξενόπουλου – του έχει απονεμηθεί ο τίτλος «Άρχων Εικονογράφος» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – στο Αμμάν της Ιορδανίας έγινε στις 13/01/2020 με αφορμή εκδήλωση στο παλάτι με τους Αρχηγούς των Χριστιανικών Εκκλησιών της Αγίας Γης, Ιορδανίας και Ισραήλ για το νέο έτος. Ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους και ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ Θεόφιλος.


Εκεί ο κ. Ξενόπουλος δώρισε στον Βασιλιά της Ιορδανίας μία «σύνθεση» στην οποία εικονίζονται ο Αμπντάλα Β΄, ο διάδοχος του θρόνου και ο Πατριάρχης Θεόφιλος, όπως και ένα πορτραίτο του βασιλιά.



➤ Να σας θυμίσουμε ότι εκτός από τον τίτλο «Άρχων Εικονογράφος» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο συμπολίτης μας Κωνσταντίνος Ξενόπουλος έχει τιμηθεί από την Unesco στις 22 Μαΐου 2016 για την προσφορά του στην τέχνη και στον πολιτισμό, είναι γνωστός στο περιβόλι της Παναγίας ως γνήσιο τέκνο του Αγίου Όρους και της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και διδάσκει αγιογραφία σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπου έχει επίσης αγιογραφήσει ιερούς ναούς. Ενώ στην Κατερίνη από το 1990 έχει ιδρύσει και διευθύνει την «Καραπιπέρειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας».





Η απορία και τα ερωτήματά μου

  • Πόσοι στην πόλη μας και στον νομό μας γνωρίζουν την αξία και το έργο αυτού του ανθρώπου;
  • Πόσες εκθέσεις με έργα του έχουν γίνει στην Κατερίνη;
  • Υπάρχουν ιεροί ναοί στην Κατερίνη και την Πιερία που να φιλοξενούν έργα του;
  • Τιμήθηκε και βραβεύτηκε ποτέ ο κ. Ξενόπουλος από την Μητρόπολη μας, την Αντιπεριφέρεια μας, από τον Δήμο Κατερίνης;
  • Του έγιναν προτάσεις συνεργασίας και συμμετοχής σε μεγάλες κοινωνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου μας;
  • Γιατί δεν αξιοποιούμε τέτοιας παγκόσμιας αξίας καλλιτέχνες και να τους «χρησιμοποιήσουμε» ως πρεσβευτές της πόλης μας, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο;
  • Είμαστε ένας τουριστικός νομός και προσδοκούμε κάθε χρόνο στην επίσκεψη χιλιάδων τουριστών. Όχι μόνο για τις παραλίες και τον Όλυμπο, αλλά και για τον πολιτισμό μας. Το έργο και η αξία του κ. Ξενόπουλου δεν θα βοηθούσε προς αυτό το σκοπό;


Θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα… Προς το παρόν ας μείνουμε σε αυτά και ας γίνει αφορμή αυτό το άρθρο ώστε Εκκλησία, Δήμος και Αντιπεριφέρεια, αλλά και οι βουλευτές μας να καταλάβουν τι «θησαυρό» έχουν στα χέρια τους και τι μεγάλη ώθηση αυτός μπορεί να δώσει στην Κατερίνη μας, στην Πιερία μας.

Ας κοιτάξουν και ας κοιτάξουμε όλοι μας, δίπλα μας, τους ανθρώπους που κοσμούν και διαφημίζουν τον τόπο μας, ας τους ευχαριστήσουμε για αυτό και ας σκεφτούμε τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι θα συμβάλουν στην προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Είναι πολυτέλεια να μην το κάνουμε…


Κανταρτζής Μιχάλης