Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Απειροελάχιστες οι ποσότητες ραδιενέργειας από την φωτιά στο Τσέρνομπιλ

Αποτελέσματα εργαστηριακών μετρήσεων στην Ελλάδα μετά τη δασική πυρκαγιά στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοινώνει πως ολοκληρώθηκαν από το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Εργαστηρίων εργαστηριακές μετρήσεις σε φίλτρα αέρα από δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το διάστημα 4-20 Απριλίου 2020, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τυχόν μεταφέρθηκαν μέσω της ατμοσφαιρικής διασποράς ίχνη του ραδιοϊσοτόπου καίσιο-137 (Cs-137) μετά τη δασική πυρκαγιά στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.

Οι μετρήσεις, με υψηλής ευαισθησίας μετρητικές τεχνικές, έδωσαν τιμές συγκεντρώσεων καισίου-137 κάτω ή στο επίπεδο του ορίου ανίχνευσης των 10 μBq/m3 (εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα). Μόνο σε μία περίπτωση μέτρησης (Θεσσαλονίκη, 11-13 Απριλίου) ανιχνεύθηκε συγκέντρωση καισίου-137 της τάξης των 20 μBq/m3. Η απειροελάχιστη αυτή ποσότητα ραδιενέργειας δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Η ανίχνευσή της δεν έχει καμία ραδιολογική σημασία, παρά μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον, και συμβάλλει στην επαλήθευση των μοντέλων προσομοίωσης της ατμοσφαιρικής διασποράς ραδιενέργειας, όπως δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα από ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Καθώς πρόκειται για απειροελάχιστες ποσότητες ραδιενέργειας, δεν έχει επέλθει καμία μεταβολή στα επίπεδα ακτινοβολίας στη χώρα, όπως αυτά καταγράφονται από τους σταθμούς έγκαιρης ειδοποίησης του τηλεμετρικού δικτύου μέτρησης ακτινοβολίας.

Συγκριτικά, επισημαίνεται πως οι επίσης ραδιολογικά ασήμαντες συγκεντρώσεις καισίου-137 που είχαν εμφανιστεί στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης και της Ελλάδας μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας (Μάρτιος 2011) είχαν ανιχνευτεί στη χώρα μας σε επίπεδα έως και άνω των 150 μBq/m3.

Σημειώσεις:

1. Στο πλαίσιο του ελέγχου της ραδιενέργειας περιβάλλοντος και της απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, η ΕΕΑΕ συνεργάζεται με δίκτυο Εργαστηρίων που ανήκουν σε ερευνητικά κέντρα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Δίκτυο Συνεργαζόμενων Εργαστηρίων). Η διαθέσιμη εργαστηριακή υποδομή εξασφαλίζει υψηλή μετρητική ακρίβεια και ικανότητα ανίχνευσης.

2. Προσομοίωση της ατμοσφαιρικής διασποράς έχει δημοσιευθεί από το γαλλικό IRSN και το βελγικό SCK-CEN.

3. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Αντίστοιχες μετρήσεις διενεργούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθούνται συνεχώς από την ΕΕΑΕ μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου


Πηγή: https://eeae.gr
Φωτογραφία από Catalania Catalino από το Pixabay