Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Η ΝΔ προχωράει στην ιδιωτικοποίηση του νερού (Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος Αθήνας)


Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας του Συλλόγου Επιστημονικού προσωπικού ΕΥΔΑΠ, του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ και του ΣΕΚΕΣ.








Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: Ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας 

Αθήνα, 01.06.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μετά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που όλοι βιώσαμε στη καθημερινότητα μας από τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημικής κρίσης και πριν προλάβουμε να επανέλθουμε στη κανονικότητα ως εταιρεία, η Κυβέρνηση υλοποιεί μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, με την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκη γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία μεταφοράς 400χμ,αντλιοστάσια).

Το αρμόδιο Υπουργείο προγραμμάτισε αιφνιδιαστικά τρείς διαγωνισμούς για τη παροχή υπηρεσιών νομικού, χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου με σκοπό τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ της Αθήνας μέσω Σ.Δ.Ι.Τ (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα).

Η κίνηση παραχώρησης κρίσιμων υποδομών του κύκλου του νερού(βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του ΚΕΛ Ψυττάλειας) πραγματοποιείται, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο για την τιμή του ακατέργαστου νερού και την ανανέωση της τωρινής σύμβασης με σκοπό τη διατήρηση, από πλευράς ΕΥΔΑΠ, του αποκλειστικού δικαιώματος λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος.

Ο Σύλλογος είναι κάθετα αντίθετος σε τέτοιες ενέργειες που θα επιφέρουν πολλά προβλήματα, αφενός στην αδιάλειπτη και απρόσκοπτη υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς οι εργολάβοι – ιδιώτες δεν έχουν την τεχνογνωσία των στελεχών της ΕΥΔΑΠ και δεν μπορούν να την εγγυηθούν, και αφετέρου στην οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας καθώς τεράστια κεφάλαια από την ΕΥΔΑΠ θα κατευθυνθούν στους ιδιώτες – εργολάβους.

Επιπλέον, οι συνάδελφοι που εργάζονται στην Διεύθυνση Υδροληψίας και συντηρούν με επιτυχία το Ε.Υ.Σ βρίσκονται υπό διωγμό με τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες.

Καλούμε την Διοίκηση να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να σταματήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης στο κύκλο του νερού και να συνεχίσει η ΕΥΔΑΠ να συντηρεί και να λειτουργεί το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα, όπως κάνει ήδη πάρα πολλά χρόνια με επιτυχία.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κυρίτσης Σπύρος Κοτσαλή Ευδοξία


--------------------

➤ Η ανακοίνωση του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ : https://sekes-eydap.gr
➤ Η ανακοίνωση του ΣΕΚΕΣ: https://sekes-eydap.gr