Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Την πικρία τους διατυπώνουν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι πολύτεκνοι για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, διέψευσε τις ελπίδες χιλιάδων πολύτεκνων οικογενειών και αχρήστευσε ένα ισχυρό δημογραφικό κίνητρο με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος...

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος που εκπροσωπεί πάνω από 200.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα επισημαίνει για μια ακόμα φορά τις καταστροφικές συνέπειες απουσίας μίας οριζόντιας πολιτικής του Ελληνικού κράτους για την προστασία των οικογενειών και την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη ψήφιση του Νόμου 4692/2020 “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις”, καθώς διέψευσε τις ελπίδες χιλιάδων πολύτεκνων οικογενειών και αχρήστευσε ένα ισχυρό δημογραφικό κίνητρο με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, παρέχοντας ψίχουλα μοριοδότησης στις μετεγγραφές των παιδιών των πολυτέκνων, αντί να επαναφέρει ένα από τα πλέον δημοφιλή και αποτελεσματικά μέτρα δημογραφικής πολιτικής, τις ελεύθερες μετεγγραφές των πολυτέκνων, που είχε θεσπίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ίσχυε απρόσκοπτα για 30 χρόνια.

Μία εβδομάδα πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019, μας είχατε διαβεβαιώσει ότι «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει ευήκοα ώτα προς τις πολύτεκνες οικογένειες και την Συνομοσπονδία τους». Όμως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν αφουγκράσθηκε την προτροπή σας, καθώς αρνήθηκε τον διάλογο με την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Επιπροσθέτως, η Συνομοσπονδία μας αποκλείσθηκε αδικαιολόγητα από την σχετική ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, παρότι κατέθεσε τεκμηριωμένο υπόμνημα για διάφορα άρθρα του νομοσχεδίου, όχι μόνο για τις μετεγγραφές, αλλά και για άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την παιδεία των νεοελλήνων.

Οι δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας, την ανάσχεση της δημογραφικής κατάρρευσης και την ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για καμία Ελληνική Κυβέρνηση. Πρέπει να υποστηριχθούν από το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 -2025» και το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027

Αναμένουμε άμεσα συνάντηση μαζί σας για την ανάληψη κρίσιμων πολιτικών πρωτοβουλιών δημογραφικής επιβίωσης της χώρας μας.