Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

To 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης με πρόγραμμα ERASMUS στην Ισπανία

Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην πόλη της Βαρκελώνης...

στα πλαίσια του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA1 με τίτλο: «Η χρήση των θεραπευτικών κήπων στην πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων που μαστίζουν την σύγχρονη τεχνοκρατούμενη εποχή μας»

Στο πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε από τις 31/1/20 έως τις 15/2/20 συμμετείχαν 18 μαθητές/τριες και 4 συνοδοί καθηγητές από τους Τομείς : 1)Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και 2) Υγείας – Πρόνοιας & Ευεξίας.


Οι στόχοι του προγράμματος ήταν συνοπτικά οι εξής:

  • Η κατάρτιση πάνω στο θέμα των θεραπευτικών κήπων και της συμβολής τους στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων (ανάλογα με τον τομέα του κάθε μαθητή)
  • Η αναβάθμιση της επαγγελματικής ταυτότητας των μαθητών
  • Η βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων
  • Η γνωριμία με την κουλτούρα της χώρας και γενικότερα η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τους κουλτούρας

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές μας μαζί με τους συνοδούς καθηγητές και σε συνεργασία με τον φορέα υποδοχής MOVEU, που βρισκόταν κάθε στιγμή δίπλα στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις σχετικές με το θέμα του προγράμματος, όπως σε διάφορους κήπους ( Park Güell, Parc de la Ciutadella, Parc del laberint d'horta, Βοτανικός κήπος) καθώς και σε νοσοκομεία ( Sant Pau Art Nouveau , Ηospital Sant Joandedeu,).Σε όλες τις επισκέψεις υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό που ενημέρωνε και ξεναγούσε τα παιδιά στους χώρους.

Παράλληλα, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια πάνω στην κατασκευή θεραπευτικών κήπων χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία.

Το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την κουλτούρα αλλά και τα αξιοθέατα της πανέμορφης πόλης της Καταλονίας, μέσα από επισκέψεις σε πολλά από τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης, όπως στη Sagrada Familia ,Sanda Maria del Mar , Catalunya National Palace of Montjuic ,το Ενυδρείο, τον Ζωολογικό κήπο καθώς και σε μουσεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως το μουσείο του Πικάσο ,το μουσείο Ανθρώπινου Σώματος, το Ναυτικό μουσείο και το Cosmocaixa.

Ακόμη, επισκέφτηκαν πόλεις και χωριά της περιοχής(Girona, Besalú), περπάτησαν στα πανέμορφα σοκάκια τους μαθαίνοντας ταυτόχρονα την ιστορία τους, θαύμασαν την αρχιτεκτονική των κτιρίων τους και έζησαν μοναδικές εμπειρίες.

Οι μαθητές αλλά και οι συνοδοί καθηγητές εκφράστηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν ξανά σε ανάλογα προγράμματα.