Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Με τέτοια επιδόματα γιατί να μην γεμίσει η Ελλάδα παράνομους μετανάστες;

Ελκυστικό όσο τίποτα άλλο είναι το πακέτο επιδομάτων του υπουργείου μετανάστευσης για όποιον θέλει παράνομα να έρθει στην πατρίδα μας.

Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο όποιος θέλει μπορεί να διαπιστώσει τις παροχές θα έχει αν θελήσει να έρθει παράνομα στην Ελλάδα. Και αφού δει τι επιδόματα θα παίρνει κάνοντας μια απλή αίτηση ασύλου, γιατί να μην έρθει στην χώρα μας; Διαβάζοντας τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά μας, οι ροές παράνομων μεταναστών συνεχίζονται κανονικά, άλλες φορές με κάποιες διακοπές, αλλά δεν σταματούν ποτέ! Και γιατί να σταματήσουν; Όταν παρά το γεγονός ότι κάποιος θα παρανομήσει παραβιάζοντας τα σύνορα μιας χώρας, η αντιμετώπιση που θα έχει δεν θα είναι ούτε φυλάκιση, ούτε επαναπροώθηση, αλλά μία σειρά από επιδόματα και παροχές, τίποτα δεν τον σταματάει να το κάνει. Θα βρει τον τρόπο. Και αν συνδυάσει τα επιδόματα με τα διαφόρου λογής προγράμματα στήριξης που τρέχουν όπως το ESTIA, το HELIOS ή όπως αλλιώς τα ονομάζουν, το «πακέτο» γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση στήνει ολόκληρες πόλεις μεταναστών με όλες τις παροχές, σχολεία, ιατρεία κ.α.


➤ Τι αναφέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης για τα επιδόματα:


Το οικονομικό βοήθημα παρέχεται σε ενήλικες αιτούντες διεθνούς προστασίας και στα μέλη της οικογένειάς τους από το πρόγραμμα ESTIA. Εξαιρούνται όσοι τελούν υπό κράτηση. To οικονομικό βοήθημα παρέχεται σε μορφή ενός σταθερού χρηματικού ποσού με σκοπό την αντιμετώπιση βασικών αναγκών διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, προσωπικής υγιεινής, τηλεπικοινωνιών, μετακινήσεων εντός του τόπου διαμονής και βασικές σχολικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Το οικονομικό βοήθημα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, πλήρες ή μερικό, ανάλογα με τη θέση στέγασης του αιτούντος. Το ύψος του πλήρους οικονομικού βοηθήματος κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του αιτούντος ως εξής:

150 ευρώ για μόνο έναν ενήλικα,
280 ευρώ για οικογένεια με δύο μέλη,
340 ευρώ για οικογένεια με τρία μέλη,
400 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα μέλη,
450 ευρώ για οικογένεια με πέντε μέλη,
500 ευρώ για οικογένεια με έξι μέλη,
550 ευρώ για οικογένεια με επτά μέλη και άνω.


Στις θέσεις στέγασης όπου παρέχεται σίτιση, το οικονομικό βοήθημα καταβάλλεται μερικώς, και το ύψος του κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της ωφελούμενης μονάδας ως εξής:

90 ευρώ για έναν μόνο ενήλικα,
140 ευρώ για οικογένεια με δύο μέλη,
190 ευρώ για οικογένεια με τρία μέλη,
240 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα μέλη,
290 ευρώ για οικογένεια με πέντε μέλη,
310 ευρώ για οικογένεια με έξι μέλη,
330 ευρώ για οικογένεια με επτά μέλη και άνω.


* Φωτογραφία από Robert Fotograf από το Pixabay