Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Επιστολή του Κ.Σ. Κατερίνης προς τους Βουλευτές για το νομοσχέδιο για τα "ζώα συντροφιάς"

Τοξικό για τους πολίτες, τα ζώα συντροφιάς αλλά και το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το νομοσχέδιο «ΆΡΓΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Από την Παρασκευή 7/5/2021, το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’» Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς έχουν ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Στα πλαίσια της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου, δεν προηγήθηκαν επαφές με αρμόδιους φορείς, ή όσες επαφές πραγματοποιήθηκαν, έγιναν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Ο δε Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε στις 4/4/2021 (ένα μήνα πριν τεθεί σε διαβούλευση) πως το νομοσχέδιο δε θα αλλάξει. Και φαίνεται πως το κάνει πράξη. Η επιστημονική κοινότητα που εκφράζεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Δήμοι που θα σηκώσουν πάλι το μεγαλύτερο βάρος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πλήθος άλλων αρμόδιων ή εμπλεκόμενων φορέων όπως ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας, Κυνοφιλικοί Όμιλοι Ελληνικών ή ξένων φυλών σκύλων που έχουν κάνει γνωστή τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Ελλάδος και άλλοι, είτε δεν κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους, είτε -χειρότερα- κλήθηκαν και τους δόθηκαν υποσχέσεις οι οποίες αποδείχτηκαν προκλητικά ψευδείς. Πριν φτάσουμε επομένως στις απαράδεκτες διατάξεις που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως ο μη θεραπευτικός ακρωτηριασμός (στείρωση) όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, των σκυλιών κυρίως, που πολλοί έχουμε συντρόφους και μέλη των οικογενειών μας, η απαξίωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και οι υπερεξουσίες που δίνονται σε συγκεκριμένα φιλοζωικά σωματεία, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στη χώρα, (τα οποία είναι και τα μόνα που στηρίζουν το νομοσχέδιο), εγείρεται τεράστιο ζήτημα δημοκρατικότητας των διαδικασιών, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ευζωίας των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς με τις διατάξεις που περιλαμβάνει.


Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Μάρτιο του 2018, που είχε θέσει αντίστοιχο νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, στο οποίο προβλεπόταν στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ή εναλλακτικά ο ιδιοκτήτης να πληρώνει ειδικό τέλος της τάξης των 100 ευρώ, βλέποντας τις αντιδράσεις, είχε την ευθιξία να αποσύρει το νομοσχέδιο πριν ολοκληρωθεί η σχετική δημόσια διαβούλευση. Η χώρα μας κλυδωνίζεται επικίνδυνα μετά από 11 χρόνια οικονομικής κρίσης και ένα χρόνο υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας. Γνωρίζετε πολύ καλά, πως αν γίνει ειδικά σήμερα ένα δημοψήφισμα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, στο οποίο θα τοποθετηθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες, τα αποτελέσματα θα διαφοροποιήσουν πλήρως το καθεστώς και τις συνθήκες διαχείρισης και παρουσίας τους στα αστικά κέντρα. Το κόστος και τη νομική ευθύνη-υποχρέωση για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, θα πρέπει να το επιβαρυνθούν όσοι με τις ενέργειές τους έχουν επιβάλλει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα και όσοι επιθυμούν την παρουσία τους με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Θεσμικές πρωτοβουλίες που διχάζουν αυθαίρετα και προκαλούν χωρίς λόγο και τεκμηρίωση το κοινό αίσθημα, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής πως είναι αντίθετες στο δημόσιο συμφέρον.


Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς επίλυση του σημαντικού προβλήματος που έχει προκύψει με το απαράδεκτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.