Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Ανακοίνωση – έκκληση για την αποτροπή καταστροφής των δασών μας

Η "περίοδος των πυρκαγιών" ξεκίνησε νωρίς φέτος στη χώρα μας, βρίσκοντας τους κρατικούς μηχανισμούς πιο απροετοίμαστους και τις επικίνδυνες περιοχές πιο απροστάτευτες παρά ποτέ.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αντί να επιτελεί τον ρόλο του, την προετοιμασία των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση φυσικών (και μη) καταστροφών, έχει αφοσιωθεί στο να επινοεί διάφορα ευφάνταστα “μέτρα” για τον κορωνοϊό, τα οποία μας ανακοινώνει με τη δέουσα αυστηρότητα ο κ. Χαρδαλιάς.

Ποιος θα ασχοληθεί με την ενίσχυση, την εκπαίδευση, τη στελέχωση, τον εξοπλισμό των πυροσβεστικών σωμάτων, όταν το αρμόδιο υπουργείο το μόνο που κάνει είναι να κυνηγά τους πολίτες, μοιράζοντας πρόστιμα για τις μάσκες ή για όποιο άλλο “μαγικό” μέτρο μας έχουν επιβάλει δήθεν για την υγεία μας; Ακόμα και τώρα, στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, τη στιγμή που οι δυνάμεις πρώτης γραμμής θα έπρεπε να προετοιμάζονται υλικά και ψυχολογικά για να πέσουν κυριολεκτικά στη φωτιά, η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το αξιόμαχο των ανδρών, επιλέγει να τους αναστατώνει και να τους διαιρεί, με την εντελώς παράλογη - και παράνομη - εντολή για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Κατάλληλος γι’ αυτήν τη δουλειά, ο αρχηγός της πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που η θητεία του βαρύνεται από το ολοκαύτωμα στο Μάτι και, αντί να παραιτηθεί, πήρε προαγωγή για να συνεχίσει να μας διασώζει!

Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, η κυβέρνηση έχει αλλοιώσει πλήρως τον ρόλο και τον σκοπό των σωμάτων ασφαλείας, χρησιμοποιώντας τα για την καταστολή των πολιτών και αφήνοντας τους πιο ευάλωτους τομείς της χώρας εντελώς απροστάτευτους. Όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία ή από λάθος χειρισμούς, αλλά αποτελούν μεθόδευση με σκοπό την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών, όπως έχει ήδη σχεδιάσει η κυβέρνηση υπό τις εντολές του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε.

Κυβερνήσεις που παραδίδουν τη χώρα στο έλεος επιχειρηματικών συμφερόντων δεν έχουν κανέναν λόγο να ενδιαφερθούν για την προστασία των δασών. Τα Γεράνεια Όρη, που το 2000 ανακηρύχθηκαν προστατευόμενη περιοχή ΝΑΤURA, που η γεωλογική τους ηλικία ανάγεται στην Πέρμια περίοδο (250-300 εκατ. χρόνια) σήμερα είναι στάχτη. Εντελώς “τυχαία”, για την περιοχή αυτή εκκρεμούν τέσσερις αδειοδοτήσεις του ομίλου Μυτιληναίου για εξορύξεις βωξίτη και ανέγερση αιολικών πάρκων. Επί προεδρίας στο ΣτΕ της νυν ΠτΔ, Αικ. Σακελλαροπούλου, κρίθηκε συνταγματική η χορήγηση αδειών για κατασκευή αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές, ενώ ο “αντιπεριβαλλοντικός” νόμος Χατζηδάκη, (4685/2020) καταργεί ουσιαστικά την προστασία των περιοχών NATURA, επιτρέποντας τη χρήση τους για εξορύξεις και άλλες “αναπτυξιακές” και προπαντός “οικολογικές” επενδύσεις. Και – τελείως “συμπτωματικά” – από τα πρώτα κονδύλια που κόπηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό με την εφαρμογή των μνημονίων, ήταν το ειδικό κονδύλιο για την προστασία των δασών, με το οποίο κάθε χρόνο προσλαμβάνονταν εποχικοί εργάτες για τον καθαρισμό των δασών και των γύρω περιοχών από τα ξερά δένδρα και τα αγριόχορτα, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες.

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, το ΕΠΑΜ απευθύνει, ακόμη μια φορά, έκκληση προς όλους τους πολίτες, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την περιφρούρηση και φύλαξη των δασών. Να απαιτήσουν και να πιέσουν τις τοπικές αρχές της περιοχής τους, τους δήμους και τις περιφέρειες, να αναλάβουν τον συντονισμό και την οργάνωση ομάδων περιφρούρησης των κοντινών τους δασικών περιοχών. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε τοπική κοινότητα, με συμμετοχή εθελοντών, μεμονωμένων πολιτών, αλλά και συλλόγων, σωματείων και οργανώσεων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, να δημιουργηθούν ομάδες που θα αναλάβουν με βάρδιες την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων της περιοχής τους.

Καλούμε τέλος τους Έλληνες πολίτες να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτού του πολιτικού καθεστώτος. Να χτίσουμε όλοι μαζί ξανά την όμορφη χώρα μας, μια χώρα όπου να αξίζει και να χαίρεται κανείς να ζει!

Αθήνα, 22 Μαΐου 2021
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ