Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Μία συνέντευξη τύπου, πριν ασπρίσουν τα μαλλιά μας...

Συνέντευξη τύπου έχουμε όταν κάποιο πρόσωπο σε ενημερώνει για αυτά που έκανε, αυτά που προτίθεται να κάνει, θέματα που θέλει να αναδείξει και δέχεται ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Υπάρχουν συνεντεύξεις τύπου για κάποιο συγκεκριμένο θέμα που θέλει να θίξει αυτός που την παραχωρεί και υπάρχουν συνεντεύξεις τύπου εφ’ όλης της ύλης, όπου οι δημοσιογράφοι υποβάλλουν ερωτήσεις για μία ευρεία γκάμα θεμάτων. Πολλές φορές στις συνεντεύξεις τύπου μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η ερώτηση παρά η απάντηση...

Οι συνεντεύξεις τύπου προσφέρουν την δυνατότητα σε όλους τους δημοσιογράφους να πάρουν απαντήσεις σε θέματα που συνήθως δεν θίγουν οι «άρχοντες» του τόπου και να προσφέρουν ενημέρωση που δεν θα προέρχεται μόνο από τα δελτία τύπου, στα οποία συνήθως ωραιοποιούνται οι καταστάσεις και αποφεύγονται τα «δύσκολα» θέματα.

Στις συνεντεύξεις τύπου, έχουν την ευκαιρία οι δημοσιογράφοι που δεν είναι «αρεστοί» στις κάθε λογής διοικήσεις-οργανισμούς-πολιτικά κόμματα, κ.α. να υποβάλλουν ερωτήσεις και ίσως να πάρουν απαντήσεις. Έτσι όσοι δημοσιογράφοι δεν έχουν την... χαρά και την τιμή να έχουν επαφές με την εκάστοτε «εξουσία» και να λαμβάνουν πληροφόρηση και απαντήσεις στα ερωτήματα τους, όσοι δημοσιογράφοι δεν έχουν στην ατζέντα τους το τηλέφωνο του «αρμόδιου-υπεύθυνου», έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν, να μάθουν και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Συνέντευξη τύπου δεν είναι όταν κάποιος μιλάει σ΄έναν μόνο δημοσιογράφο ή σ΄ ένα μόνο μέσο. Όπως συνέντευξη τύπου δεν εννοούμε την παρουσίαση για μία... θεατρική παράσταση ή μία συναυλία. Εκεί δεν μπορεί ο δημοσιογράφος π.χ. να ρωτήσει για φόρους, επιδόματα και αναπτυξιακά έργα κατά την διάρκεια της παρουσίασης ενός μονόπρακτου ή των συντελεστών μίας παράστασης.

Δυστυχώς στην Κατερίνη, οι «άρχοντες» μας έχουν... αλλεργία στις συνεντεύξεις τύπου. Δύο χρόνια τουλάχιστον και με την βολική δικαιολογία του κορονωιού, συνεντεύξεις τύπου δεν έχουμε δει... Αντιθέτως, θα μπορούσαμε να χαρακτηριστούμε η πρωτεύουσα των δελτίων τύπου! Είναι αμέτρητα τα δελτία τύπου με τα κομμένα χορτάρια, τα καθαρισμένα ρέματα, τα βαψίματα και τις επαφές των «αρχόντων» μας με άλλους «άρχοντες» άλλων τόπων. Αυτό δεν λέγεται ενημέρωση. Είναι ευγενική υπαγόρευση του τι θα γράψεις...

Θα μπορούσαν πολύ άνετα και με ασφάλεια να γίνουν συνεντεύξεις τύπου. Είτε διαδικτυακά, είτε σε ανοιχτούς χώρους με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, τις αποστάσεις κ.α. Δεν υπάρχει δικαιολογία.

Αλλά δεν έγιναν. Ελπίζουμε πριν από τις επόμενες... αυτοδιοικητικές-βουλευτικές εκλογές, πριν από τις επόμενες τοποθετήσεις-αποχωρήσεις αντιδημάρχων-προέδρων οργανισμών-νοσοκομείων, κ.α. να μας αξιώσει ο Θεός και να πάρουμε μέρος σε μία συνέντευξη τύπου! Να ρωτήσουμε τον Δήμαρχο, την Αντιπεριφερειάρχη, τους βουλευτές, τον διοικητή του νοσοκομείου, κάποιον για κάτι τέλος πάντων!

Ως τότε, θα πέφτουμε για ύπνο το βράδυ και θα βλέπουμε χορτοκοπτικά μηχανήματα, γκρέϊντερ και υπαλλήλους να βάφουν διαβάσεις πεζών και να τοποθετούν φανάρια στις διασταυρώσεις...

* Φωτογραφία από 6557056 από το Pixabay