Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Σχολικοί τροχονόμοι Δήμου Κατερίνης. Ζητούν το αυτονόητο...

Την πληρωμή ολόκληρου του «τεράστιου» ποσού των... 176 ευρώ τον μήνα, διεκδικούν οι σχολικοί τροχονόμοι του Δήμου Κατερίνης, κάτι που αναγράφεται και στη σχετική νομοθεσία:

«...αποζημίωση ύψους 176,00 € μηνιαίως από τις σχολικές επιτροπές, για την κάλυψη των εξόδων κίνησής τους. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται στα άτομα που προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου και κατά το διάστημα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από αυτό. Η εν λόγω αποζημίωση μειώνεται αναλογικά, όταν δεν προσφέρονται υπηρεσίες όλες τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου και όταν αυτές προσφέρονται μόνο κατά την προσέλευση ή την αποχώρηση των μαθητών.»

- Στη νομοθεσία αναφέρεται ότι η αποζημίωση των 176 ευρώ μειώνεται αναλογικά όταν δεν προσφέρονται υπηρεσίες τις ημέρες λειτουργίας των σχολείων και όχι όταν αυτό είναι κλειστό λόγω π.χ. αργιών ή Σ/Κ. Οπότε λογικά θα έπρεπε να μην μειώνεται η αποζημίωση τους από τους Δήμους. Δηλαδή όταν από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο τα σχολεία είναι ανοιχτά, θα έπρεπε οι σχολικοί τροχονόμοι να πληρώνονται 176 ευρώ τον μήνα, εκτός φυσικά αν δεν παρουσιαστούν οι ίδιοι στις θέσεις τους.

Δυστυχώς για αυτούς, τελικά από την αποζημίωση των 176 ευρώ αφαιρούνται αργίες και Σ/Κ, οπότε το ποσό που τελικά φτάνει στις τσέπες τους είναι κατά πολύ μειωμένο. Μάλιστα κάποιους μήνες η αποζημίωση δεν φτάνει ούτε καν τα 100 ευρώ!

Συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2022 που άνοιξαν τα σχολεία και μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, οι σχολικοί τροχονόμοι του Δήμου Κατερίνης έλαβαν ως αποζημίωση 710 ευρώ περίπου, δηλαδή 142 ευρώ τον μήνα... Το καλοκαίρι δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ στον λογαριασμό τους. Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι απασχολούνται ανασφάλιστοι χωρίς καμία μέριμνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επίσης όπως μάθαμε έχουν ζητήσει εδώ και δύο χρόνια από τον Δήμο Κατερίνης -χωρίς να έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα το αίτημα τους- να τους δίδεται 1 λίτρο γάλα την ημέρα, μιας που κατά το διάστημα της εργασίας τους βρίσκονται στους δρόμους μέσα στα καυσαέρια. Το γεγονός όμως ότι είναι εθελοντές και όχι εργαζόμενοι, μάλλον τους κάνει.... ανθεκτικούς στα καυσαέρια και τους ρύπους των αυτοκινήτων-μηχανών!

➤ Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας! Αυτό που προσφέρουν οι σχολικοί τροχονόμοι στον Δήμο Κατερίνης και σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι ούτε εργασία, ούτε εθελοντισμός. Είναι λειτούργημα! Οι σχολικοί τροχονόμοι είναι από τα πρώτα πρόσωπα που βλέπουν οι μαθητές όταν πάνε το πρωί στα σχολεία και τα τελευταία που βλέπουν όταν επιστρέφουν στα σπίτια τους. Η παρουσία τους έξω από τα σχολεία είναι ο λόγος που βλέπουμε όλο και λιγότερα ατυχήματα και παραβατικές οδικές συμπεριφορές και είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στην πατρίδα μας.

➤Δεν θα έπρεπε καν να αναφερόμαστε σε τέτοια θέματα! Η στήριξη αυτών των ανθρώπων, θα έπρεπε να θεωρούταν αυτονόητη και όχι να ξοδεύουμε "μελάνι" για την ερμηνεία των σχετικών νόμων. Είναι παράδειγμα προς μίμηση και θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως έχουν. Δηλαδή ως «φύλακες άγγελοι» των παιδιών μας!