Όπως είναι γνωστό, με το Ν. 2193/1994 (Φ.Ε.Κ. 32Α/94) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Με το Π.Δ. 99/1994 (Φ.Ε.Κ. 78/Α 1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή
Οι εκδηλώσεις Mνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.
Οι εκδηλώσεις Μνήμης στην πόλη της Κατερίνης, σύμφωνα με τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 20632/17-04-2026(ΑΔΑ:ΡΓΙΚ46ΜΤΛ6-Φ91) και 20638/17-04-2026 (ΑΔΑ:ΡΕΒ046ΜΤΛ6- ΞΙΩ) έγγραφα του Τμήματος Ποιότητας & Εθιμοτυπίας της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών & Διοικητικής Υποστήριξης) του Υπουργείου Εσωτερικών, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Μαΐου 2026. Το αναλυτικό πρόγραμμα ορίζεται ως εξής:
Ομιλίες σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού. Η ημέρα και η ώρα θα καθοριστούν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.
Κυριακή 24 Μαΐου 2026
Α. Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 24 ης Μαΐου 2026.
Β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24 ης Μαΐου 2026 μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 B΄) K.Y.A., όπως ισχύει.
1. 'Ώρα 09:45' Στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Την ομιλία θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας. Θα ακολουθήσει πομπή προς την πλατεία γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
2. 'Ώρα 11:15' Στο μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (επί της 19ης Μαΐου - απέναντι από το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης) θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Π.Ε. Πιερίας και Διοικητή της XXIV Τ.Θ. Ταξιαρχίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πιερίας και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Στεφάνια, επίσης, θα καταθέσουν εκπρόσωποι ποντιακών Σωματείων της Πιερίας καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, Συλλόγων και Σωματείων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο. (Ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας). Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός 'Ύμνος.
Πέραν των ανωτέρω, θα πραγματοποιηθούν και οι κάτωθι εκδηλώσεις με ευθύνη των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας: Τρίτη 19 Μαΐου 2026
1. Ώρα 10:00. Τρισάγιο Μνήμης στην Πλατεία Γενοκτονίας
2. Ώρες 10:00-14:00. Περίπτερα ενημέρωσης και παρουσιάσεις για το κοινό και τα σχολεία στην Πλατεία Ελευθερίας
3. Ώρα 19:19. Πορεία Μνήμης (Συντριβάνι-Πλ. Ελευθερίας)
4. Ώρα 19:40. Καλλιτεχνικό Αφιέρωμα Μνήμης Κυριακή 24 Μαΐου 2026 Ώρα 19:30. Ομιλία με Θέμα: «Ενοφθαλμίζοντας τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο διεθνή διάλογο προκλήσεις και προοπτικές» με ομιλητή τον κο Θεοδόσιο Κυριακίδη, Διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Πλατεία Ελευθερίας. Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει δρώμενο από τους Ποντιακούς Συλλόγους του Ν. Πιερίας.
Στις εκδηλώσεις μνήμης καλούνται να παραστούν οι Αρχές του Νομού, οι Δ/ντές και Προϊστάμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, των Δημοσίων Υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων και όλοι οι πολίτες.
ΓΕΝΙΚΑ
-Τα θέματα που αφορούν την παράταξη, απονομή τιμών κατά την προσέλευση των επισήμων στο Μνημείο της Πλατείας Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, την τάξη, κίνηση οχημάτων, παρακαλούνται να ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές.
-Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για τη διάθεση της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου και τη διευθέτηση του χώρου στο Μνημείο της Πλατείας Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
-Το Συντονιστικό 'Όργανο των Ποντιακών Συλλόγων παρακαλείται να φροντίσει σε συνεννόηση με την Ι. Μητρόπολη για τα της Επιμνημόσυνης Δέησης και να ορίσει τελετάρχη για τις εκδηλώσεις Μνήμης. -Τελετάρχης από τη Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ορίζεται η κα Μαρία Τσιμήτρη και από το Δήμο Κατερίνης ο κ. Γεώργιος Μίχος.
-Εκπρόσωποι Νομικών προσώπων που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι θα πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας στο τηλ. 2351351262 μέχρι την Παρασκευή 22-05-2026 και ώρα 13:00'.
Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης.
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
