Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ Ο.Σ.Ε. ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


Η ανάδειξη, αναβάθμιση και αξιοποίηση αδρανοποιημένων χώρων που συνάδουν με την ιστορική διαδρομή και ανάπτυξη της Κατερίνης και της Πιερίας γενικότερα σε τόπους πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποτελούν για την Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, ζήτημα σημαντικής σημασίας.

Για τον σκοπό αυτό ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Γρηγόριος Μιτσοκάπας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος του ιδίου φορέα Ευθύμιος Μαυρίδης, επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου 2016 τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος της Κατερίνης.

Τους υποδέχθηκαν και ξενάγησαν τόσο στις αποθήκες όσο και στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμποτισμού ξυλείας, ο Σταθμάρχης Α΄ Απόστολος Μερσίνης και ο Ελιγμοδηγός Στέφανος Καρράς.

Οι εκπρόσωποι της Εστίας γνωστοποίησαν στα στελέχη του Ο.Σ.Ε. την πρόταση για πραγματοποίηση συναυλιών στις αποθήκες και στους κατάλληλους χώρους του εργοστασίου, καθώς και σειρά άλλων πολιτιστικών πρωτοβουλιών.

Τα στελέχη του Ο.Σ.Ε. αφουγκράστηκαν με ενδιαφέρον τις πολιτισμικές προτάσεις και ανησυχίες των ανθρώπων της Εστίας Πιερίδων Μουσών, επισημαίνοντας τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του σιδηροδρομικού σταθμού Κατερίνης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε πρόταση θα την διαβιβάσουν στη διοίκηση του Οργανισμού.

Το εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας, καλύπτει εκατόν είκοσι στρέμματα, είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και στη βαλκανική χερσόνησο. Κατασκευάσθηκε το 1926 και αδρανοποιήθηκε με την εξέλιξη της σιδηροδρομικής τεχνολογίας. Οι αποθήκες και τα λοιπά στέγαστρα αντιμετωπίζουν τις φθορές του χρόνου, αλλά με σειρά παρεμβάσεων μπορούν να αποτελέσουν κυψελίδες πνευματικής δημιουργίας και αίθουσες εκδηλώσεων. Επίσης οι τεχνολογικές υποδομές (μηχανές ατμοκίνησης, βαγόνια και εργαλεία) που διαθέτει το εργοστάσιο αποτελούν μια ευκαιρία για τη δημιουργία μουσειακού χώρου με αναφορά στην ιστορία των Ελληνικών σιδηροδρόμων.

Όπως επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές, την αξιοποίηση του χώρου μπορεί να την υλοποιήσει φορέας αυτοδιοίκησης υποβάλλοντας σχετική πρόταση αλλά και ανάλογη μελέτη στη διοίκηση του Ο.Σ.Ε.

Η Ε.Π.Μ. Κατερίνης για μια ακόμα φορά πρωτοπορεί. Οι φορείς της πολιτείας έχουν τώρα το λόγο.