Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΚΚΕ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤHN ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ

ΚΚΕ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤHN ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας κατοικιών, δημόσιων κτιρίων και χώρων δουλειάς.
Τη διαχρονική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων για την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αντισεισμικής προστασίας ανέδειξε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.


Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω :

«Η πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός πριν λίγο διάστημα στην Ιταλία επαναφέρουν το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας στις κατοικίες, σε δημόσια κτίρια, σχολεία και χώρους δουλειάς που δεν δικαιολογείται από το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής.

Ενδεικτικά στην Ελλάδα που είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η 6η παγκόσμια από τα 4 περίπου εκατομμύρια των κτιρίων της χώρας, ένα ποσοστό της τάξης του 80% χτίστηκε πριν το 1985, δηλαδή είτε χωρίς αντισεισμικό κανονισμό είτε με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό (1960 - 1985). Χαρακτηριστικά επίσης παραδείγματα αποτελούν : η κατάργηση ελεγκτικών υπηρεσιών των πολεοδομιών, η έλλειψη αυστηρών διαδικασιών λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλειας του συνόλου των επαγγελματικών εγκαταστάσεων και των κατοικιών, οι μειωμένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για σχετικά ζητήματα, η έλλειψη προσωπικού σε σχετικούς φορείς, καθώς και η παραχώρηση σχετικών αρμοδιοτήτων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση χωρίς αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης

Είναι μεγάλη η διαχρονική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Αναδεικνύεται ο πολιτικός χαρακτήρας του προβλήματος της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή :

- Πώς τοποθετείται για το γεγονός ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης - με χρήματα όλα προερχόμενα από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων - η ΕΕ δεν έχει χρηματοδοτήσει τα παραπάνω ζωτικής σημασίας έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας και άλλα έργα που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά, αντίθετα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι με την αδρή χρηματοδότηση που λαμβάνουν επιλέγουν μόνο τα έργα εκείνα που τους αποφέρουν κέρδη;».

22/12/2016 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ