Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. - Οι αποφάσεις που ελήφθησαν.

Συνήλθε, την Τρίτη και σήμερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, για τον μήνα Φεβρουάριο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες:

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ομοφώνως την αποστολή στην Βουλή των Ελλήνων υπομνήματος με τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί της διαδικασίας συνταγματικής αναθεωρήσεως και τις προτεινόμενες προς αναθεώρηση διατάξεις για τις σχέσεις Κράτους και Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και τον θεσμό της Οικογένειας.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ. Ειρηναίου, θα μεταβεί στο Βελιγράδι τον ερχόμενο Οκτώβριο, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη συμπληρώσει οκτώ αιώνων από της χειροτονίας του Αγίου Σάββα ως πρώτου Αρχιεπισκόπου των Σερβικών και Παραθαλασσίων Χωρών. Η Δ.Ι.Σ. όρισε να συνοδεύσουν τον Μακαριώτατο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Κάρμας, Β´ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου.


Επίσης όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Τελετή αφής του Αγίου Φωτός κατά το Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα.


Ακολούθως, αποδεχόμενη την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων περί ανασυστάσεως της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διεξαγόμενο Θεολογικό Διάλογο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά των Ρωμαιοκαθολικών όρισε αντιπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο Μήλτου, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.


Κατόπιν της εκδημίας εις Κύριον του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου η Δ.Ι.Σ. όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ νέο Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος.


Αποφασίσθηκε τα «Δίπτυχα» του έτους 2020 να αφιερωθούν στον Άγιο Νεκτάριο Μητροπολίτη Πενταπόλεως, εξ αφορμής της συμπληρώσεως εκατό ετών από της κοιμήσεώς του.


Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε τις προτάσεις: της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 17ης έως και 23ης Μαρτίου ε.έ. και της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από Δευτέρας 25ης Μαρτίου έως και της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 31ης Μαρτίου ε.έ.

Η Δ.Ι.Σ. εξέφρασε την ευαρέσκειά της στην κ. Ευαγγελία Χατζηφώτη και στον κ. Ευάγγελο Καρακοβούνη, οι οποίοι αποχώρησαν κατόπιν πολυετούς υπηρεσίας στην Ιερά Σύνοδο.

Τέλος, ενέκρινε νέες ιερές ακολουθίες και αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου