Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Περί Δημοσκοπήσεων

Γράφει ο Γιώργος Φουστάνης.

Μπήκαν στην καθημερινότητά μας πλέον οι δημοσκοπήσεις και για τις δημοτικές εκλογές, έτσι όπως αναμένονταν φυσικά έχουμε αναλύσεις από ειδικούς κάθε κατηγορίας, σχόλια και δηλώσεις...

από το στενό κύκλο των συνεργατών των υποψηφίων δημάρχων του Δήμου Κατερίνης και ως εδώ καλά πρέπει κατά τη γνώμη του και να διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις αλλά και στη συνέχεια να υπάρχει ο σχολιασμός και το λεγόμενο παιχνίδι εντυπώσεων από όλους, αλλά όχι και να απαξιώνονται επειδή δεν αρέσουν.

Έτσι προσπαθούν να μας πείσουν, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αντικειμενικές και ακριβείς γιατί γίνονται κατά παραγγελία. Όμως πως πρέπει να γίνει μια δημοσκόπηση από μια εταιρεία. Δεν πρέπει να την παραγγείλει κάποιος και να την πληρώσει; Και αλήθεια πως όταν η ίδια εταιρεία δίνει ση δημοσιότητα την έρευνά της για τα πολιτικά κόμματα να θεωρείται αξιόπιστη από τα ίδια άτομα και όταν ανακοινώνει για την αυτοδιοίκηση να είναι αναξιόπιστη. Ας σοβαρευτούμε λίγο και μην παρασυρόμαστε άλλωστε τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις; Προφανώς δίνουν την αποτύπωση της κοινής γνώμης για τη συγκεκριμένη περίοδο που διεξάγονται και τίποτα παραπάνω. Πάντα υπάρχουν παράγοντες και γεγονότα που από μέρα σε μέρα ενίοτε αλλάζουν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, οπότε αγαπητοί «αναλυτές» μη βιάζεστε, μέχρι το τέλος θα έχουμε κι άλλες εκπλήξεις που είτε θα αρέσουν είτε όχι.

Προσωπικά πιστεύω, πως και η πρώτη (πριν τα Χριστούγεννα) αλλά και η τελευταία αποτυπώνουν σχεδόν με ακρίβεια την τάση του εκλογικού σώματος. Δηλαδή δεν περίμενε ο κ. Χιονίδης την καθίζηση και το αρνητικό γι αυτό κλίμα, όταν ο ίδιος και οι μέχρι σήμερα σύμβουλοί του αφενός «κούρασαν» τόσα χρόνια το εκλογικό σώμα και αφετέρου οι νέοι υποψήφιοι που ανακοίνωσε οι περισσότεροι μέχρι χθες τον κατηγορούσαν, τον λοιδορούσαν και ήταν απέναντί του, ενώ άλλοι συντάχθηκαν μαζί του καθώς την προηγούμενη περίοδο πήραν οι επιχειρήσεις τους μεγάλες και καθόλου ευκαταφρόνητες «απευθείας αναθέσεις έργων» και άλλοι πάλι επειδή μάλωσαν και εκδιώχθηκαν ή δεν έγιναν αποδεκτοί σε άλλα ψηφοδέλτια.

Η επίσης υποχώρηση του κ. Κουκοδήμου δικαιολογείται, όταν αρκετοί υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν είναι άτομα που πλαισιώνουν το μέχρι σήμερα πολιτικό του γραφείο, προέρχονται κυρίως από το χώρο του αθλητισμού, του στενού επιχειρηματικού αλλά και συγγενικού του περιβάλλοντος, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και καχυποψία κυρίως στην πλευρά όσων θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι μαζί του αλλά και του εκλογικού σώματος.

Για τον κ. Λιακόπουλο η σημαντική άνοδος σε σχέση με την προηγούμενη είναι φυσιολογική καθώς τόσο στην πόλη όσο και ιδιαίτερα στη νεολαία θεωρείται ισχυρότερος και μεγαλύτερης αποδοχής, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα υποψήφιοι του στενού του περιβάλλοντος, οικογενειακού και επιχειρηματικού, και η ανθρωπογεωγραφία των υποψηφίων δεν αποτελείται από στενά επαγγελματικά και κοινωνικά πλαίσια.

Η μεγάλη υποχώρηση του κ. Νταντάμη σαφώς και δικαιολογείται από την ανακοίνωση στήριξης της Αυγής, αν και ακολούθησε αργότερα διάψευση, αλλά και από την παρουσία αρκετών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιό του, αλλά και οι ατυχείς του δηλώσεις για τις εκδηλώσεις στο Σκοπιανό.

Για τους δύο φίλους μου, Ευγένιο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Κεραηλίδη πιστεύω, πως ακόμη είναι νωρίς να είχε αποτυπωθεί η δυναμική τους καθώς ο μεν Ευγένιος δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την κάθοδό, του συνδυασμού και υποψηφίους που τον πλαισιώνουν, στις εκλογές. Ενώ ο φίλος μου ο Δημήτρης επίσης δεν είχε ανακοινώσει, εκτός από πρόθεση, την πρώτη ενδεκάδα του, αλλά ενδεχομένως να έγινε και το μπέρδεμα με τον συνεπώνυμό του Κυραηλίδη.

Τέλος η έκπληξη για μένα είναι αφενός η μεγάλη υποχώρηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, μάλλον ο Μπάμπης ήταν καλύτερος ως επικεφαλής και αφετέρου ο μεγάλος αριθμός των αναποφασίστων (21% περίπου) που δεν απάντησε ποιον συνδυασμό θα ψηφίσει στις εκλογές αν και δικαιολογείται καθώς, εκτός από φωτογραφίες σε χορούς, εκδηλώσεις και μνημόσυνα, κανένας υποψήφιος δεν ανακοίνωσε το πρόγραμμά του και την πρότασή του για την πόλη.