Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Κάπου εκεί υπάρχει ένα μνημείο...

Η Κατερίνη πρέπει να κατέχει μία πρωτότυπη παγκόσμια πρωτιά και αξίζει να το ψάξουμε αν όντως ισχύει. Ίσως είναι η μοναδική πόλη που ξέρει να... κρύβει τόσο καλά τα μνημεία της!








Από πού λοιπόν να ξεκινήσουμε;

➤ Μνημείο 1ο: Μνημείο Ηρώων στο πάρκο της Κατερίνης.

Αποτέλεσε το πρώτο μνημείο ηρώων της Κατερίνης. Αναγέρθηκε στα μέσα της τρίτης δεκαετίας του δεκάτου ενάτου αιώνα, όταν η Κατερίνη ήταν ακόμα Κοινότητα. Αφιερώθηκε στους φονευθέντες, αγνοούμενους και εξαφανισθέντες συντοπίτες μας, κατά την περίοδο των πολεμικών γεγονότων 1912-1922.

Με το επίγραμμα: «ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΕΚΜΗΡΙΟΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΕΣΟΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ 1912-1922 ΗΡΩΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ»




Πλέον το μνημείο είναι ορατό μόνο από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, αφού η ανάπτυξη των καφετεριών της περιοχής έχει μικρύνει την θέασή του από τις άλλες πλευρές:



➤ Μνημείο 2ο: Μνημείο Γεωργάκη Ολυμπίου στον πεζόδρομο της Κατερίνης.


Εδώ όχι απλώς δυσκολεύεσαι να δεις το μνημείο, αλλά ακόμα και να το πλησιάσεις από κοντά! Τα τραπεζοκαθίσματα γύρω του κάνουν δύσκολη ως απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια να πας κοντά στο μνημείο να δεις τι γράφει, τι είναι τέλος πάντων αυτό το μνημείο!


➤ Μνημείο 3ο: Μνημείο Συνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου.



Βρίσκεται στον δρόμο Σβορώνου-Νεοκαισάρειας λίγο πριν το Πλατανόδασος. Ακατάλληλη τοποθεσία, μη επισκέψιμο και τώρα που έχει μεταφερθεί πιο μέσα, δεν διακρίνεται από τον δρόμο με τίποτα!


* Τι λέτε, δεν της αξίζει της Κατερίνης η πρωτιά στο να κρύβει τα μνημεία της;