Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Με την προβολή της Ισπανικής ταινίας “Ο Μπάλας’’ ολοκληρώνεται την
Τρίτη 11 Αυγούστου (ώρα προβολής 21:30) στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου
Κατερίνης, το αφιέρωμα στον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο, στο πλαίσιο των
θερινών προβολών του φετινού καλοκαιριού από την Κινηματογραφική
Λέσχη Κατερίνης. Η προβολή της ταινίας γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον
Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης,
το Ινστιτούτο Θερβάντες και την πρεσβεία της Ισπανίας.

Σκηνοθεσία: Αχέρο Μανάς

Ο δωδεκάχρονος Πάμπλο με το παρατσούκλι ‘El bola’ μεγαλώνει σ’ένα
καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον. Επηρεασμένος από τη ζωή του,
αποφεύγει να έρθει σ’επαφή με τους συμμαθητές του. Η άφιξη του Αλφρέντο
στο σχολείο θα αλλάξει τη στάση του Πάμπλο. Η ζεστή ατμόσφαιρα στην
οικογένεια του Αλφρέντο έρχεται σε σκληρή αντίθεση με την καταπίεση που
υφίσταται ο Πάμπλο από τον πατέρα του και ταυτόχρονα του δίνει το θάρρος
να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του Η ταινία απέσπασε 4 βραβεία Γκόγια:
καλύτερης ταινίας, καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού, καλύτερου
νεοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.


Είσοδος ελεύθερη

ΔΥΟ ΚΩΠΗΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Για την Κέρκυρα αναχώρησαν το πρωί της Δευτέρας 3/8 δυο αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης που κλήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Προπονήτρια κωπηλασίας υπεύθυνη ανάπτυξης κα Δ. Γιαννιού και τους συνεργάτες της, για να συμμετάσχουν σε προπονητικό καμπ επίλεκτων αθλητών 12-14 ετών που διοργανώνει η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία (ΕΚΟΦΝΣ) από 3 έως 11 Αυγούστου, στο νησί των Φαιάκων.
Πρόκειται για τον  «έμπειρο» Σωτήρη Νάστο ο οποίος πριν δυο εβδομάδες αγωνίστηκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων –Κορασίδων, συμμετέχοντας στη «χρυσή» τετράκωπο με πηδαλιούχο του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας και τον πιο «νέο» Σάββα  Καρυπίδη, οι οποίοι επιλέχθηκαν μετά από ειδικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν, από τους υπεύθυνους προπονητές ανάπτυξης,  στα πλαίσια της προσπάθειας της ΕΚΟΦΝΣ για τον εντοπισμό νέων ταλέντων.
Στο προπονητικό καμπ συμμετέχουν 30 επίλεκτοι αθλητές από όλη την Ελλάδα, που θα έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν υπό την επίβλεψη των ομοσπονδιακών προπονητών  αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες.

Ο έφορος δημοσίων σχέσεων του Ν.Ο.ΚΑΤ.

Κώστας Σακκάς

Αγιασμός στη νέα λιμνοδεξαμενή της Ράχης Κατερίνης παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη

Την Κυριακή 2 Αυγούστου ο ΤΟΕΒ Ράχης Κατερίνης, παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη τέλεσε  τον αγιασμό της έναρξης λειτουργίας της νέας αρδευτικής δεξαμενής της Ράχης Κατερίνης ένα έργο με το οποίο ενισχύσετε το υπάρχων αρδευτικό δίκτυο της περιοχής. Ο Δήμαρχος Κατερίνης στο σύντομο λόγο του ανέφερε πως:
«Ήταν υποχρέωση μας αυτό το έργο και ένας φόρος τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν για να μείνει όρθιος αυτός ο τόπος είτε βρίσκονται σήμερα στη ζωή αυτή είτε έχουν φύγει. Η Ράχη αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα πως όταν μια μικρή κοινωνία αυτοργανώνεται και οι άνθρωποι της εργάζονται σκληρά και μεθοδικά τα αποτελέσματα είναι πάντα με θετικό πρόσημο σε όλα τα επίπεδα».

Τον Αγιασμό τέλεσε ο  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος.

Συμμετέχει κανονικά στη Γ Εθνική ο Πιερικός.



Μετά τις χθεσινοβραδινές ευχάριστες εξελίξεις για τον Πιερικό, με νέα διοίκηση στο «τιμόνι» του , σήμερα Τρίτη 4 Αυγούστου και μια ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία, ο Πιερικός κατέθεσε στην ΕΠΟ την αίτηση συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής Κατηγορίας. Έτσι, κλείνει και τυπικά αυτό το θέμα και η νέα Διοίκηση του Πιερικού προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς στις επόμενες κινήσεις ώστε η ομάδα να είναι «έτοιμη» για το δύσκολο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής.

Γραφείο Τύπου

ΣΦΚ Πιερικος

44ο Φεστιβάλ Ολύμπου «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ-ΜΙΑ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ». ΜΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

     

    Γοήτευσε το κοινό η θεατρική παράσταση «Λυσιστράτη-Μια δολιοφθορά» που παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο χώρο του Αρχαιολογικού πάρκου του Δίου, στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
  Μια επίκαιρη σάτιρα με πρότυπο την κλασσική Αριστοφανική κωμωδία, προσαρμοσμένη σε ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας. Ιδιαίτερα στα μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο διαδραματιζόμενα στην Ελλαδική κοινωνία.
   Η παράσταση δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από τα λεγόμενα μεγάλα θεατρικά σχήματα, δικαιώνοντας την επιλογή του Φεστιβάλ Ολύμπου να στηρίζει νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες.
Η ΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
   Σε μια υπόγεια γιάφκα, στα χρόνια τα εμφυλιακά, λίγο πριν λίγο μετά, ένας θίασος γυναικών οργανώνει αντίσταση εφ' όλης της ύλης. Ο στόχος τους ιερός: να απελευθερώσουν τον εξόριστο Έρωτα. Το όχημα αριστοφανικό: ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ. Το τοπίο ελλαδικό: Αθήνα, Μακρόνησος, Επίδαυρος, Καστοριά, Ύψωμα 2523 (δεν γνωρίζετε στρατιωτική ιστορία;). Η μάχη με Θεούς, Ξένους και Τέρατα θα δοθεί και, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μνήμης, καθετί θα καταγραφεί για να ξεχαστεί.
   Το έργο ανέβηκε από το θεατρικό σχήμα «εταιρότητα».
   Τον κειμενογράφο, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της παράστασης Θωμά Βελισσάρης με καταγωγή από τη Βροντού Πιερίας, συνόδευαν οι ηθοποιοί Μελίνα Γαρμπή, Αθηνά Γκούμα, Ευτυχία Καβαλίκα, Μαρίνα Καζόλη, Τζίμης Κούρτης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Κωνσταντίνα Λιάκου, Ιόλη Ραγκούση, Ελένη Σαμαντζή, Κωνσταντίνος Χατζηκυπραίος.


Πότε θα δώσουν εξετάσεις τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Από τις 7 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των παιδιών Ελλήνων του εξωτερικού και των παιδιών Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Οι εξετάσεις για όλα τα μαθήματα θα αρχίζουν στις 3.30 μ μ, ενώ η διάρκεια εξέτασης για κάθε μάθημα θα είναι τρεις ώρες.

Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξετάζονται, τις ίδιες ώρες και στα ίδια μαθήματα από επιτροπή που θα λειτουργήσει  στο Βαθμολογικό Κέντρο.

Για την παραλαβή του Δελτίου Εξεταζομένου και για τον τόπο εξέτασης, θα λάβουν σχετική ειδοποίηση πριν την έναρξη των εξετάσεων από τη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.


Το αναλυτικό πρόγραμμα για τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων καθώς και ο χρόνος Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για επιλογή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα οριστεί με νεότερη Υπουργική Απόφαση.

Την Παρασκευή η καταβολή Οικογενειακών Επιδομάτων Β’ Τριμήνου 2015.

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι:
Την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015 καταβάλλονται τα Οικογενειακά Επιδόματα Β’ τριμήνου 2015 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση Α21 μέχρι 26-6-2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η πληρωμή αυτή αφορά 235.463 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 64.921.421,42€.
Ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης διευκρινίζει ότι, όσοι από τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων υπέβαλαν αίτηση Α21 έως τις 26-6-2015 και δεν τους καταβληθεί το επίδομα μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr ), στην ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», προκειμένου να
ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στον ΟΓΑ.
Η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων στους δικαιούχους, οι οποίοι πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ δικαιολογητικά, θα γίνει μετά την προσκόμιση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού (Κεντρική Υπηρεσία ή αρμόδιο Υποκατάστημα).
Επίσης, επισημαίνεται ότι μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21, ο αιτών να εκτυπώνει το έντυπο και να προβαίνει σε έλεγχο και επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσε . Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων στο έντυπο Α21 θα πρέπει, άμεσα, να προβαίνει σε διόρθωση των στοιχείων και επανάληψη της αρχικής αίτησής του (έντυπο Α21).


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΑ

16ο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΕΒΑΣΤΗ


ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ. Του Ιατρού Νευρολόγου Κωνσταντινίδη Ηλία.



Κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων

Ο πονοκέφαλος που παρουσιάζεται σε ασθενείς που πάσχουν από πονοκεφάλους και παίρνουν:
Απλά αναλγητικά ή οποιοσδήποτε συνδυασμός εργοταμίνης, τριπτανών, αναλγητικών, οπιοειδών για ≥ 15 μέρες / μήνα σε τακτική βάση για > 3 μήνες χωρίς υπέρχρηση μιας συγκεκριμένης μεμονωμένης κατηγορίας.
Η χρήση οπιοειδών για τουλάχιστον 8 ημέρες ανά μήνα και η χρήση βαρβιτουρικών για τουλάχιστον 5 ημέρες ανά μήνα, στα πλαίσια της ημικρανίας, συσχετίστηκαν αμφότερες με την επιδείνωση των ημικρανιών ώστε να εξελιχθούν σε κεφαλαλγίες από υπέρχρηση φαρμάκων.
       1% του γενικού πληθυσμού
       3η αιτία σε συχνότητα μετά την ημικρανία και την κεφαλαλγία τάσεως
       5-15 % των κεφαλαλγιών των εξωτερικών ιατρείων
       Κεφαλαλγία πρωινή διάχυτη, καθημερινή, ανακουφίζεται πρόσκαιρα με τα αναλγητικά.
       Κακουχία, ανησυχία, διαταραχές μνήμης, δυσκολία πνευματικής εργασίας, διαταραχές ύπνου, μοιάζει με τάσεως αλλά με ημικρανικά στοιχεία.

Κόντρα στον φόβο και στην πολιτική που στοχεύει στην καθήλωση


Δείτε το βίντεο της τελευταίας διαλογής: https://youtu.be/YrmlfJi3kEg
Σας καλούμε να βοηθήσετε στην διαλογή φαρμάκων του Κοινωνικού Ιατρείου/Φαρμακείου «Αλέκος Φτίκας», την Τρίτη 4 Αυγούστου 2015, από 20:30 έως 22:30 στον Καπνικό Σταθμό.
Φίλες και φίλοι,
Με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις των ημερών. Για εμάς όμως, όπως δεν υπάρχει λίγη ή περισσότερη εγκυμοσύνη, έτσι δεν υπάρχει καλό και κακό μνημόνιο.

Ε.Π.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΛΗΣΗ

Καλούνται οι υπεύθυνοι των τμημάτων υποδομής των σωματείων να παραστούν στη συγκέντρωση με θέμα συζήτησης «Διεξαγωγή Πρωταθλημάτων Υποδομής περιόδου 2015-2016» που θα γίνει τη Δευτέρα 10 Αυγούστου και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Ε.Π.Σ. Πιερίας στο Αθλητικό Κέντρο της Ένωσης.

Για την Τεχνική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Καλαμπάκας

Αξιέπαινη πρωτοβουλία από την Τροχαία Κατερίνης.


Την συνεργασία των οδηγών της πόλης μας ζητάει η Τροχαία Κατερίνης για να είναι ελεύθερες και προσβάσιμες οι θέσεις φορτοεκφόρτωσης των ΔΧ και ΙΧ φορτηγών οχημάτων που προμηθεύουν με εμπορεύματα τα καταστήματα του πεζόδρομου.

Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που η κίνηση στον πεζόδρομο είναι ιδιαίτερα αυξημένη, η παρουσία φορτηγών με εμπορεύματα δημιουργεί πολλά προβλήματα και κινδύνους για τους πεζούς.
Ο Δήμος Κατερίνης όρισε ορισμένα σημεία που μπορούν τα φορτηγά να σταθμεύουν και να διανέμουν τα εμπορεύματα, αλλά δυστυχώς αυτά είναι σχεδόν μόνιμα κατειλημμένα από παράνομα σταθμευμένα επιβατικά αυτοκίνητα.

Έτσι η Τροχαία Κατερίνης προχώρησε σε ένα σχεδιασμό για την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας των εν λόγω θέσεων στάθμευσης, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες που πραγματοποιείται το σύνολο των φορτοεκφορτώσεων.

Εκτύπωσε ενημερωτικά έντυπα που τα τοποθετεί στα παρμπρίζ των οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα στις θέσεις φορτοεκφόρτωσης προτού προβεί σε αναγκαστική επιβολή κυρώσεων.

Νέα σελίδα για τον Πιερικό. Με πρωτοβουλία του Δήμαρχου Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη βρέθηκε η πολυπόθητη λύση και συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. του Πιερικού. Καλή επιτυχία και δύναμη στα μέλη του Δ.Σ.! Να στηρίξει ο κόσμος της Κατερίνης την προσπάθεια τους και να δούμε τον Πιερικό μας όσο ψηλότερα γίνεται!

Εννοείται ότι το Δ.Σ. που προέκυψε είναι ειδικού σκοπού και ανάγκης, τα ερωτήματα πολλά, κυρίως στο οικονομικό κομμάτι, αντιρρήσεις και ενστάσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά δεν είναι της στιγμής.
Αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της ομάδας, και η δημιουργία ενός αξιόμαχου σύνολου ώστε να μπορέσει τουλάχιστον η ομάδα να κρατηθεί στο δύσκολο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής.
Χρειάζεται τώρα ομόνοια και ενότητα, βοήθεια από όλους και μετά θα υπάρξει χρόνος για οτιδήποτε άλλο.

Με τα περιθώρια να έχουν στενέψει απελπιστικά ( σήμερα το πρωί πρέπει να δηλωθεί το νέο Δ.Σ.) η χθεσινοβραδινή Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Πιερικού ήταν η κρισιμότερη από όσες είχαν γίνει στο παρελθόν.
Έπρεπε να βγει νέο Δ.Σ. όπως και τελικά έγινε.
Η παρουσία στην ΕΚΑΒΗ αρκετών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης αλλά και του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη προμήνυε την ενεργή ανάμειξη του Δήμου Κατερίνης στα διοικητικά του Πιερικού.
Κάτι που επαληθεύτηκε στην συνέχεια με τις δηλώσεις του Δημάρχου Κατερίνης.

Στάδια ανάπτυξης ομιλίας, και ερωτηματολόγιο φόρμα με τα στάδια ανάπτυξης ομιλίας. Της Λογοθεραπεύτριας Ξένιας Ουσάκοβα.


Στάδια ανάπτυξης ομιλίας από τη γέννηση έως 6 ετών
         Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο με τη γενετική προδιάθεση να ασχοληθούν με τη γλώσσα και να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους γύρω τους. Από τη γέννηση τους, δείχνουν μια προτίμηση στους γλωσσικούς ήχους έναντι των άλλων ειδών ήχου. Μέχρι να μάθουν να χρησιμοποιούν ικανοποιητικά τη γλώσσα, περνούν από τα στάδια ανάπτυξης της ομιλίας, όπως παρουσιάζονται παρακάτω.
Από τη γέννηση έως 6 μηνών
       Σε αυτό το στάδιο, οι δυνατότητες επικοινωνίας των βρεφών περιορίζονται στις εκφράσεις του προσώπου και στο κλάμα, το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του.

Από 7 μηνών έως 12 μηνών
       Στο στάδιο αυτό, το ηχητικό ρεπερτόριο των βρεφών διευρύνεται με διάφορους ήχους (π, μ, μπ) και στη συνέχεια αρχίζουν το βάβισμα, το οποίο αντικαθίσταται από ακατάληπτες λέξεις.

ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Του Γιάννη Σκούφα.
Το  ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας για την χώρα μας, αποτελεί στρατηγική της Ε.Ε. και  ξεκίνησε σταδιακά από της αρχές της δεκαετίας του 90. Η μείωση δηλαδή του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας και κυρίως των μικρομεσαίων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων.
 Αυτή η πολιτική, μείωσης του αγροτικού πληθυσμού και συγκέντρωσης της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, κατευθύνθηκε  από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), την Ε.Ε.  Προπαγανδίστηκε δεόντως στην χώρα μας, από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που εφάρμοσαν με υπερηφάνεια αυτή την πολιτική, κυρίως από την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όλοι μαζί τώρα, δίνουν το τελειωτικό χτύπημα, αφού σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και πολιτικής διαχείρισης διεξόδου, προς όφελος των μονοπωλίων, επιχειρείται το βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας.