Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Του Γιάννη Σκούφα.
Το  ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας για την χώρα μας, αποτελεί στρατηγική της Ε.Ε. και  ξεκίνησε σταδιακά από της αρχές της δεκαετίας του 90. Η μείωση δηλαδή του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας και κυρίως των μικρομεσαίων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων.
 Αυτή η πολιτική, μείωσης του αγροτικού πληθυσμού και συγκέντρωσης της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, κατευθύνθηκε  από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), την Ε.Ε.  Προπαγανδίστηκε δεόντως στην χώρα μας, από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που εφάρμοσαν με υπερηφάνεια αυτή την πολιτική, κυρίως από την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όλοι μαζί τώρα, δίνουν το τελειωτικό χτύπημα, αφού σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και πολιτικής διαχείρισης διεξόδου, προς όφελος των μονοπωλίων, επιχειρείται το βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας.

Αυτή είναι η ταμπακιέρα που κανείς από τους όψιμους <<αγωνιστές>> που εμφανίστηκαν τελευταία δεν μιλάει. Και μιλάμε  για τους διοργανωτές εκδηλώσεων, όπως έλαβε χώρα την Κυριακή 2 Αυγούστου, στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης <<ΕΚΑΒΗ>> και δεν αναφέρομαι στους αγρότες και κτηνοτρόφους που παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Όψιμο το ενδιαφέρον κάποιων για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Όταν από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης χλεύαζαν της κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, τα μπλόκα στους δρόμους, τα συλλαλητήρια, της πορείες, της διαμαρτυρίες.
Η << Ένωση Νέων Αγροτών>> ακολουθώντας ντιρεκτίβες της Ε.Ε., έλεγε  ότι εμείς δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με αυτά,(της κινητοποιήσεις των αγροτών), είμαστε αντίθετοι με τα μπλόκα και τα κλεισίματα δρόμων, ο διάλογος με τους αρμόδιους και υπευθύνους θα είναι αυτός που θα επιλύνει τα ζητήματα μας. Δεν θα σχολιάσω τον διαχωρισμό νέων και παλιών αγροτών. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού το <<διαιρεί και βασίλευε>> αποτελεί το διαχρονικό εργαλείο για αυτούς που απεργάζονται αντιδραστικά, αντιλαϊκά, σχέδια.  
Αλήθεια άλλαξε τίποτα και την Κυριακή μετά την συνάντηση στην <<ΕΚΑΒΗ>> κλείσατε έστω συμβολικά την εθνική οδό στο ύψος του Κορινού? Εσείς δεν ήσασταν ενάντια σε αυτές της μορφές πάλης?
Όχι καμιά αυταπάτη σε αυτούς που ηγούνται αυτά τα σχήματα. Τίποτα δεν άλλαξε. Στάχτη στα μάτια των μελών τους ρίχνουν και σε όλο τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο, που πλήγεται θανάσιμα από της αντιαγροτικές, ευρωενωσιακές, γενικότερες, αντιλαϊκές, αντιδραστικές πολιτικές.
 Τρέχουν να προλάβουν. Να μην ανάψει η σπίθα του ξεσηκωμού της μικρομεσαίας αγροτιάς και των κτηνοτρόφων,  που στενάζουν κάτω από τον ζυγό των αντιαγροτικών πολιτικών από την δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα. Στόχος τους να αθωώσουν την Ε.Ε., την Κοινή Αγροτική Πολιτική, (ΚΑΠ), την πολιτική των ποσοστώσεων, των απαγορεύσεων. Που έκανε την χώρα μας, από χώρα εξαγωγική σε αγροκτηνοτροφικά  προϊόντα την δεκαετία του 80, σε εισαγωγική. Με αποτέλεσμα και ο καταναλωτής, ο εργαζόμενος λαός δηλαδή, του μόχθου και του μεροκάματου, να πληρώνει ακριβά αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, χαμηλής ποιότητας και παράλληλα ο μικρομεσαίος παραγωγός να ξεκληρίζεται από το χωράφι και της παραγωγές του, αφού τα δυσβάσταχτα κόστη, οι χαμηλές τιμές που παίρνει για τα προϊόντα του και τα αντικίνητρα από της ευρωενωσιακές πολιτικές και την ΚΑΠ, δεν το επιτρέπουν να μείνει στην δουλειά, στον κλάδο.
Οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς ποτέ δεν σταμάτησαν και θα γιγαντωθούν το επόμενο διάστημα. Πόδια αυτών των αγώνων να γίνουν οι πρωτοβάθμιοι αγροτικοί σύλλογοι των χωριών.

     Εκεί που υπάρχουν να δραστηριοποιηθούν, να ζωντανέψουν, να συσπειρώσουν, να μπουν δραστήρια στον αγώνα. Εκεί που δεν υπάρχουν, να δημιουργηθούν αγροτικοί σύλλογοι. κατά περιοχή , δήμο, χωριό. Να γίνουν οι σύλλογοι κυψέλες αγωνιστικής συσπείρωσης, μακριά από τακτικές του παρελθόντος, που στόχευαν στην εξαγορά της συνείδησης του αγρότη, τρέφοντας παράλληλα αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, ότι χωρίς κόπο και μόχθο και λειτουργώντας σαν επιχειρηματίας θα αύξανε το εισόδημα του. Η πραγματικότητα σήμερα είναι εντελώς αντίθετη και αυτός ήταν ο στόχος εξαρχής. Ο αφανισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς και των κτηνοτρόφων.
Η ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι επιτακτική. Αυτό δεν θα γίνει με ευχολόγια, αλλά θα συγκροτείται καθημερινά μέσα από τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που δώσαμε, αλλά κυρίως σε αυτούς που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας.
Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) παλεύει μαζί με τα αγωνιστικά μπλόκα, τους πρωτοβάθμιους συλλόγους και αγροτικές ομοσπονδίες που συσπειρώνονται σε αυτήν, στην παραπάνω κατεύθυνση.
 Στην ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην συγκρότηση ενός διακριτού αγωνιστικού πόλου που θα παλεύει ανυποχώρητα, με όλες της μορφές πάλης, για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και των κτηνοτρόφων. Κόντρα στην Ε.Ε., την ΚΑΠ, την πολιτική των ποσοστώσεων, απαγορεύσεων, των κυβερνήσεων που στηρίζουν αυτές της πολιτικές.
 Στόχος τους είναι ένας. Ο αφανισμός των μικρομεσαίων παραγωγών, το βίαιο ξεκλήρισμα τους, για την πραγματοποίηση  της  καπιταλιστικοποιήσης της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής, που θα συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια και αυτό αποτελεί στρατηγικός στόχος της Ε.Ε.
Σκούφας Γιάννης